En aliança amb l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l'objectiu és posar en marxa un centre de bioenginyeria aplicada a la salut que vol ser el referent al sud d'Europa
Barcelona acollirà una seu de l’Institut Fraunhofer, l’organització més gran i prestigiosa d’Europa en recerca aplicada. La implantació de Fraunhofer-Gesellschaft a Catalunya compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i del govern de l’Estat. Aquest acord històric preveu la creació de la institució Fraunhofer Spain com una fundació i la posada en marxa d’un centre de recerca en bioenginyeria aplicada a la salut (Center Fraunhofer for Applied Theragnostics (Fraunhofer CAT), en col·laboració amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).
L’arribada de Fraunhofer a Catalunya representa una aliança internacional amb seu a Barcelona per contribuir decididament a la internacionalització de la recerca aplicada i millorar la connexió de l’acadèmia amb els sectors productius. En aquest sentit, el programa Fraunhofer-CAT impulsarà el coneixement i la tecnologia aplicades cap a un nou procés de desenvolupament, modelització i optimització de biomodels humanitzats dissenyats per desenvolupar millors sistemes de diagnòstic, pronòstic i selecció de teràpies per impulsar la medicina de precisió i les teràpies avançades.
Es tracta d’una oportunitat per desenvolupar, des de Barcelona i Catalunya, un hub de bioenginyeria mèdica amb projecció a tot el sud d’Europa. De fet, impulsarà decididament la internacionalització de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), centre de recerca punter a tot Espanya, i a través d’ell, permetrà connectar l’ecosistema de recerca català amb un ecosistema internacional, informa ACN.
L’aliança internacional amb Fraunhofer amb la creació conjunta de Fraunhofer-CAT també contribuirà a fer un salt qualitatiu en la transferència de coneixement a la indústria. Accelerarà la translació dels resultats de recerca acadèmics existent a la societat i impulsarà cap a nivells de desenvolupament més propers als sector econòmic, industrial i social de salut, una sèrie de projectes de bioenginyeria aplicada amb una sinergia des del sector acadèmic públic de Catalunya amb la col·laboració d’una entitat pública alemanya amb una gran capacitat d’interacció i col·laboració a nivell internacional.
Aliança estratègica per generar Fraunhofer-CAT
L’IBEC és un centre de recerca líder tant a l’estat espanyol com a Catalunya que ha desenvolupat coneixements de frontera i tecnologies innovadores aplicables a la medicina de precisió i a les teràpies avançades en els darrers 15 anys. Aquest són àmbits extraordinàriament competitius a nivell internacional i de gran complexitat per tal de fer avançar el coneixement cap a solucions que puguin integrar-se en la pràctica assistencial ja que tenen un impacte a nivell global.
Aquesta trajectòria positiva donarà un salt qualitatiu amb l’arribada de Fraunhofer. L’aliança amb Fraunhofer permetrà tenir a Catalunya una entitat dissenyada per generar valor afegit a la ciència generada per l’IBEC, impulsar conjuntament activitat de recerca aplicada, agrupar la propietat industrial d’IBEC amb la del centre homònim de Fraunhofer (el Fraunhofer IBMT amb un pressupost total de de 18,7 milions el 2021) dins el paraigües del centre local Fraunhofer CAT i participar en la xarxa global que Fraunhofer té en aquest moments a nivell internacional.
Beneficis de l’establiment de l’aliança Fraunhofer a Barcelona
En general es poden considerar múltiples beneficis de l’establiment de l’aliança Fraunhofer a Barcelona. Destaca el posicionament com a catalitzador d’un ecosistema d’innovació que relacioni els sectors acadèmics de recerca i industrials, o l’acceleració de la translació dels resultats de recerca acadèmics existents a la societat. Activitats destacades en aquest àmbit són el desenvolupament de prototips i proves de concepte; la recerca i desenvolupament de tecnologies basades en bioenginyeria, i la creació de noves empreses tecnològiques.
També es millorarà la connexió dels ecosistemes industrials, d’innovació i de recerca alemanys i espanyols (en particular de Catalunya), l’acceleració de la internacionalització del sector tecnològic biomèdic, i la contribució al desenvolupament d’un hub de bioenginyeria mèdica centrat en Barcelona amb projecció a tot el sud d’Europa.
Per últim, es preveu el desenvolupament de dispositius i tecnologia per a projectes d’innovació i translació biomèdica focalitzats a satisfer les necessitats en salut, amb especial incidència en camps emergents com l’enginyeria i explotació de tecnologia de biomodels, òrgans en un xip i d’organoides, per modelar malalties i accelerar assaigs de fàrmacs nous; enginyeria cel·lular i genètica per a tecnologies en teràpia cel·lular; tecnologies per cultius cel·lulars i materials biomimètics per a medicina regenerativa; bioimpressió 3D per a medicina de precisió i teràpies avançades; tecnologies per cèl·lules mare pluripotents per a teràpies avançades; i sistemes basats en microfluídica i nano tecnologia per encapsulament de cèl·lules, fàrmacs i DNA.
La societat Fraunhofer, la més gran d’Europa en investigació aplicada
La Fraunhofer-Gesellschaft és una institució pública alemanya sota la responsabilitat del Ministeri Federal de Recerca i Educació (BMBF), que consta de 74 instituts de recerca aplicada, especialitzats en diverses àrees de coneixement amb l’objectiu comú de transferir els resultats de recerca a productes i serveis útils per a la societat. Realitza recerca aplicada sota contracte tant amb el sector públic com el privat. Actualment compta amb 26.600 empleats, 10.300 dels quals són personal científic. El seu pressupost anual és de 2.600 milions d’euros, dels quals 2.300 provenen de contractació de recerca per fonts competitives. El finançament basal, que és aproximadament d’una tercera part del total, és aportat pel govern federal alemany i els lands on estan instal·lats els centres Fraunhofer.
Les seves àrees de coneixement, sempre centrades en les necessitats de les persones i la societat, són: salut i medi ambient, seguretat i protecció, comunicació i coneixement, mobilitat i transport, energia i recursos, i producció i subministrament de serveis
La societat Fraunhofer manté un programa de col·laboració a nivell mundial, amb presència a Europa, Amèrica, Àsia, l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica, sempre en col·laboració amb socis locals. A Europa, Fraunhofer compta amb centres en col·laboració amb entitats del països corresponents a Àustria, Gran Bretanya, Itàlia, Portugal i Suècia.
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…
Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…