Barcelona acull una nova edició del Gamelab incidint en l’atracció de projectes i talent

El congrés del sector dels videojocs es desenvolupa aquesta setmana en diferents seus culturals i econòmiques amb més de 250 empreses i organitzacions inscrites

El Gamelab, una de les organitzacions més conegudes del sector dels videojocs en l’àmbit europeu, ha desembarcat aquest dimecres a Barcelona, on celebrarà el seu congrés durant els pròxims tres dies. Aquest es desenvolupa en diferents seus culturals i econòmiques de la ciutat i compta amb més de 250 empreses i organitzacions inscrites. A través de la setantena d’activitats previstes, es vol posar el focus en l’atracció de projectes i talent en aquest sector a Catalunya, però també reflexionar al voltant d’altres aspectes. La directora d’operacions de Gamelab, Carolina Gaona, recorda que es tracta d’una industria que “no ha parat de créixer” i que té “un gran impacte en la societat”.

Tal com ha explicat Gaona a l’ACN, el projecte va néixer el 2004, quan va començar com una “fira” per mostrar el talent que hi havia, ja que “no existia un sistema tan consolidat com ara”. Amb el pas del temps es va acabar convertint en una plataforma que no només se centra en els dies que dura el congrés, sinó que “treballa tot l’any” com un eix de connexió entre professionals.

Aquest congrés internacional —que torna després de la pandèmia— i que enguany celebra la seva 17a edició (la quarta a la capital catalana), ha creat al voltant de la seva acció una de les xarxes d’influència econòmica i empresarial més importants del món en el terreny dels videojocs i de l’entreteniment digital. De fet, el certamen ha despertat molt d’interès i en menys de 48 hores va esgotar les entrades.

Enguany es desenvolupa en cinc seus que representen diferents comunitats culturals i econòmiques de Barcelona. L’edifici Mediatic acull les conferències del congrés, repartides en tres tracks de coneixement estratègic i de mercat, ecosistema i professionalització. El Disseny Hub, situat a escassos metres de l’anterior, és el lloc escollit pel desenvolupament de l’agenda de negocis, que està coorganitzada amb la patronal del sector DeviCAT, generant oportunitats d’inversió i comercialització internacional de productes per a les empreses catalanes.

El Palau de la Música Catalana, per part seva, obre les portes a l’acte institucional de benvinguda del congrés, amb representants de la societat, la cultura, l’economia i la política del país. Finalment, la comunitat d’empreses i projectes de desenvolupament independent treballarà en la creativitat i la diversitat del sector en dos esdeveniments especials, que tindran lloc al Pier 01 – Tech Barcelona i a les oficines de l’estudi IO Interactive.

El motiu d’aquesta nova reestructuració passa per acostar la iniciativa a la ciutadania per això, segons Gaona “està obert a tothom de forma gratuïta”. Al llarg dels tres dies que durarà el certamen està previst que hi assisteixin empreses del sector dels videojocs a escala catalana, estatal i mundial, entre els quals més de 80 referents europeus del sector, com Peter Molyneux (Fable, Populous, Theme Park), Ian Livingstone (Tomb Raider, Dungeons & Dragons).

Per la directora d’operacions de Gamelab, però, les jornades han d’anar més enllà i facilitar també un espai de reflexió. “Més enllà de la vessant lúdica, és una industria que pot mobilitzar un gran nombre de persones i donar missatges a la societat”, ha remarcat. De fet, per Gaona els videojocs donen una gran “confortabilitat” a les persones, a més d’actuar com una “plataforma de connexió entre persones”.

Pel que fa a nivell professional, destaca que esdevenen una “font d’inspiració”, i conclou que —al ser una industria que mobilitza una important facturació— ha d’escapar d’un capitalisme que “únicament mira per fer negoci” i sosté que cal apostar per una “competència sana”.

Taula rodona a l’edifici Mediatic, una de les seus del congrés. ©Eli Don/ACN

Les xifres del sector a Catalunya

Segons el darrer informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), referent al 2022, el sector dels videojocs a Catalunya va suposar el 50% del total de la facturació estatal, que va arribar gairebé als 2.500 milions d’euros. En aquest sentit, Catalunya se situa com a motor de l’ecosistema del sector dins l’Estat, que, al seu torn, és el tretzè país del món en ingressos per videojocs.

Una altra dada que assenyala l’informe és que el 40% de les principals empreses de videojocs del món tenen presència a Catalunya, on hi ha més de 200 estudis que es dediquen a aquesta indústria, i on el 2022 es van posar en marxa 56 startups de videojocs.

A escala mundial, l’any passat el sector va assolir una facturació de 184.400 milions de dòlars. Aquests ingressos es van repartir, geogràficament, entre l’Àsia-Pacífic (48%), Amèrica del nord (26%) i Europa (18%). Els tres primers llocs del rànquing els ocupen la Xina, els Estats Units i el Japó, amb 45.800, 45.000 i 20.000 milions de dòlars, respectivament.

La CCMA fa la primera crida de videojocs

En el marc de la celebració del Gamelab a Barcelona, la directora d’Innovació, Recerca i Estratègia Digital de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Cristina Villà, acompanyada del responsable d’Arts Digitals i Videojocs de la CCMA, Oriol Boira, ha fet la primera crida oberta al sector dels videojocs per buscar un nou format dirigit a un públic familiar i infantil.

En concret, està orientada a seleccionar un projecte de videojoc enfocat a un públic de 10 a 14 anys. En aquesta primera crida es pretén seleccionar un únic projecte. La CCMA hi entrarà en règim de coproducció, amb una voluntat d’inversió de fins a 550.000 euros. El finançament final del videojoc haurà de ser d’un mínim d’1.100.000 euros per garantir que és un projecte competitiu a nivell internacional.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és publicar i aportar contingut en català a les principals videoconsoles del mercat (Playstation 4/5, Xbox One /Series X i S i Nintendo Switch) i a la plataforma de distribució digital Steam. La convocatòria de selecció s’activarà en les pròximes setmanes.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024