Les dades ens diuen que el 55% de la població mundial viu avui dia en zones urbanes. Les ciutats representen doncs una història d’èxit, són clústers d’activitat humana: les persones anem a viure, a treballar, a aprendre, a comprar i consumir, a desenvolupar el nostres projectes vitals, en definitiva, a les ciutats.
Seguint les previsions de la ONU, l’èxode del camp a la ciutat sembla irreversible tot i les millores en les telecomunicacions i les possibilitats del teletreball. La concentració urbana segueix oferint avantatges com més ocupabilitat, més serveis, més innovació, més intercanvi comercial, social i de coneixement, més oportunitats i més creixement econòmic.
El Global Power City Index 2024 realitzat per la Fundació Mori posiciona les ciutats en funció de la seva capacitat per atreure persones, capitals i empreses de tot el món en funció de sis vectors: economia, investigació i desenvolupament, interacció cultural, habitabilitat, medi ambient i accessibilitat.
Londres segueix liderant el rànquing fins i tot després del Brexit, seguida de Nova York, Tokio, Paris, Singapur i Amsterdam, mentre que Berlin i Copenhaguen ocupen les posicions 10 i 11 del rànquing, i Madrid la posició 13. Són ciutats anomenades Alfa, megaciutats que han estat capaces de generar un magnetisme per al talent internacional a través d’aquests sis vectors.
Però no tot son flors i violes a les ciutats Alfa. Les megalòpolis afronten problemes greus de despersonalització, d’accés a l’habitatge, de congestió i contaminació, de seguretat i de desigualtat.
Barcelona no és una megalòpolis, encara que pateix alguns dels problemes comuns de les megalòpolis. La dificultat d’accés a l’habitatge, la contaminació o la congestió, entre d’altres, no es poden afrontar únicament des de la individualitat del terme municipal.
Per avançar cap a una Barcelona mes competitiva i més sostenible és urgent i indispensable reforçar les decisions metropolitanes
El mar Mediterrani d’una banda, i els rius Llobregat i Besós i Collserola de l’altra, li impedeixen un creixement urbà desaforat. Aquesta orografia, al meu entendre, és una oportunitat; la oportunitat de construir una dimensió urbana i metropolitana més humana des d’una perspectiva multilateral i coordinada, situant el gran pulmó verd de Collserola a l’epicentre.
Per avançar cap a una Barcelona mes competitiva i més sostenible és urgent i indispensable reforçar les decisions metropolitanes. Els reptes urbans són urgents i les decisions individuals perden força i impacte de la mateixa manera que un de sol no pot decidir per tots.
Dragui ha presentat el document per a una Europa competitiva i sostenible i reclama menys decisions individuals dels estats i actuar a escala europea. Apliquem-nos la fórmula també nosaltres a escala de ciutats. Actuant com un de sol tenim més força i més impacte.
Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…
La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…
La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s'alien per tercera vegada en la…
Lucía Ferrater, sòcia d'OAB, acaba de rebre el Premi Ciutat de Barcelona juntament amb Carlos…
La Generalitat invertirà 115 milions d'euros en adaptar les vuit estacions que queden pendents
La 35a edició de la 080 Barcelona Fashion reuneix més de 500 creadors de contingut…