Barcelona espera aconseguir aquest 2022 les xifres que registrava el sector turístic en els anys prepandèmics. L’Ajuntament treballa amb aquest escenari de recuperació després que la temporada passada la ciutat es quedés lluny d’assolir el 50% d’ocupació respecte de 2019. La previsió per al 2022 dependrà de múltiples factors, com el temps que duri la sisena onada, l’aparició de noves variants que tornin a endarrerir la fi de la covid o la crisi a Ucraïna, que pot afectar l’arribada de turistes russos.
Si tots aquests elements s’acaben neutralitzant, el regidor de Turisme, Xavier Marcé, qui veu amb un “raonable optimisme” els propers mesos, assegura que la ciutat es pot situar aquest any “bastant a prop” dels nivells d’ocupació que es van aconseguir entre el 2015 i el 2019, i no només en l’últim any abans de la pandèmia, que va ser de rècord amb gairebé 12 milions de visitants. Per la seva part, el president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, espera que, quan desapareguin totes les restriccions, especialment les que afecten la mobilitat internacional, amb la recuperació de vols intercontinentals, es produeixi un efecte rebot en el sector.
“Estem recuperant l’activitat amb un ritme adequat a les possibilitats que ens dona la pandèmia i, en molts aspectes, a un ritme superior al d’altres ciutats”, defensa Marcé. En aquest sentit, Barcelona ha liderat el rànquing europeu, juntament amb Lisboa, de recuperació de reserves hoteleres de turisme internacional. També ha estat la capital que ha sortit més ben parada de tot Espanya, tenint en compte que està registrant una afluència major de visitants nacionals si es compara amb abans de l’arribada de la covid, amb un 7,1% més aquest desembre respecte al mateix mes de 2019.
Marcé remarca que l’activitat turística es va anar reactivant a partir de maig i juny de 2021, agafant més intensitat a mesura que passaven els mesos estivals i les restriccions per la cinquena onada que afectaven la mobilitat internacional, principal mercat per a la ciutat, anaven desapareixent. D’aquesta manera, Barcelona sí que va aconseguir assolir una ocupació del 50% en comparació amb el 2019 en el segon semestre de 2021, arribant-se a situar en el 70% durant els mesos de novembre i desembre, fins a l’arribada de la sisena onada.
Això sumat a un primer semestre amb una afluència de visitants baixa, sense la celebració de grans congressos com el Mobile World Congress (MWC) a principis d’any, ha fet que Barcelona hagi aconseguit atreure a 4,5 milions de visitants en tot l’any, xifra que representa gairebé un 40% de l’ocupació de fa dos anys. La despesa turística s’ha situat en els 3.700 milions d’euros, un 66% menys que el 2019.
Aquesta recuperació gradual dels turistes també s’està traduint en una reobertura a poc a poc dels hotels de la ciutat. Actualment, el 70% dels establiments estan oberts i s’ofereixen gairebé el 78% de les places totals. Marcé ha assegurat que aquestes xifres pujaran fins al 80% i el 90%, respectivament, en el proper mes, marcat en l’agenda dels professionals del sector tecnològic pel retorn del MWC, l’esdeveniment internacional més important que se celebra a la ciutat i que, de moment, ja ha aconseguit unes 10.000 reserves hoteleres.