Lletres

Barcelona crea una beca d’investigació sobre Cervantes i la seva relació amb la ciutat

L'Ajuntament també incorpora l'escultura 'Don Quixot' de Juli González al patrimoni públic i la capital catalana acollirà la trobada de la Xarxa de Ciutats Cervantines

Barcelona és l’única ciutat real descrita per Miguel de Cervantes al Quixot, i és també l’escenari d’una part de les aventures de l’enginyós hidalgo. L’Ajuntament de Barcelona ha creat la beca Creació i Recerca de Miguel de Cervantes per estudiar la relació d’aquest escriptor amb la ciutat. Dotada amb 6.000 euros, la beca vol donar suport a investigadors que estudiïn la influència d’aquest autor en la cultura catalana, així com la presència de Barcelona en la seva obra.

L’ajut és una nova modalitat de les Beques Barcelona Crea, que entrega anualment l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) per fomentar el desenvolupament de projectes artístics i d’investigació. En total, s’entreguen un total d’onze ajuts dividits en 15 modalitats i amb una dotació econòmica de 6.000 euros cadascun, per donar suport als processos previs a la producció de propostes artístiques —com la conceptualització, la investigació, la documentació o l’escriptura— en les modalitats de literatura, música, audiovisual, guions, cultures populars, arts escèniques, arts visuals i creació comunitària, sempre que tinguin alguna relació amb Barcelona o la seva àrea metropolitana. El termini per presentar propostes romandrà obert fins al 21 de març.

Enguany, l’Icub incorpora aquesta nova beca sobre literatura, història i patrimoni cervantí. A més, l’Ajuntament també ha anunciat que ampliarà el seu patrimoni cultural sobre Cervantes amb l’adquisició de l’escultura de Don Quixot creada per Julio González. L’escultura procedeix del fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i serà incorporat al Parc d’Escultures de la ciutat com a homenatge a l’escriptor.

Aquestes iniciatives s’emmarquen en la presidència de Barcelona de la Xarxa de Ciutats Cervantines, una plataforma que aplega més de trenta municipis de tot el món vinculats a la vida i obra de Miguel de Cervantes. La integren ciutats espanyoles com Córdoba, Madrid o Alcalá de Henares, però també estrangeres com Lovaina (Bèlgica), Guanajuato (Mèxic) o Montevideo (Uruguai).

Enguany, com a ciutat presidenta de la xarxa, Barcelona acollirà la trobada anual d’aquesta xarxa els dies 18 i 19 de març, a la qual acudiran representants polítics i tècnics de gairebé totes les ciutats que conformen la xarxa, des de Sevilla, Valladolid o Lisboa fins a Azul (Argentina) o Recife (Brasil). Els representants polítics seran rebuts per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el president de la xarxa, José Manual Lucía Megías, i el director de l’Instituto Cervantes, Luís García Montero, així com per l’acadèmica Carme Riera, qui oferirà una ponència sobre Cervantes i Barcelona. Durant la trobada es debatran noves línies d’acció i projectes de col·laboració entre les ciutats participants per estudiar i difondre el patrimoni cervantí. 

Compartir
Publicado por
Ainara Valadez Medina

Artículos recientes

  • Música

L’Orquestra Sònica proposa una fusió d’instruments clàssics amb música moderna

L'objectiu de la formació és oferir una programació estable, amb una vintena de concerts anuals,…

18 d'abril de 2025
  • Opinió

Elogi de la mona

Havia odiat la mona de Pasqua durant molt de temps, però ara la necessito amb…

18 d'abril de 2025
  • Social Stories

Banc Sabadell acumula més de 430.000 euros donats amb la iniciativa ‘Aces Solidaris’

Des del 2008, gairebé 60 fundacions i ONG s'han beneficiat d'aquesta acció, que transfoma en…

18 d'abril de 2025
  • Professionals

Les 102 primaveres d’Esther Vilar

Des del barri de la Sagrada Família, aquesta barcelonina ha anat fent puntes de ganxet…

17 d'abril de 2025
  • Opinió

Més enllà del treball, un espai per viure

El 22@ celebra els seus primers 25 anys, amb un model que ha aconseguit atreure…

17 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Tarda al Godó

Assistir a aquest esdeveniment és una experiència més propera i ciutadana del que a molts…

17 d'abril de 2025