L’Ajuntament de Barcelona reeditarà les jornades REACT aquesta setmana. Si la primera edició va estar marcada pel debat sobre el futur econòmic de la ciutat en el context postpandèmic, aquest cop el diàleg s’obrirà a les noves complicacions que han sorgit durant aquest exercici, posant el focus a la guerra a Ucraïna.
Des d’aquest dimecres fins al divendres, més de 60 ponents i líders locals, nacionals i internacionals tornaran a discutir sobre les línies estratègiques a seguir com a ciutat de cara als propers anys i aprofundiran en algunes de les qüestions perfilades en l’edició de l’any passat, com la iniciativa d’omplir d’activitat els baixos buits al centre de la ciutat. D’aquesta manera, es parlarà de com Barcelona pot diversificar la seva economia i potenciar la innovació, amb l’objectiu d’aconseguir reforçar la seva marca com a ciutat per viure-hi, treballar i visitar.
Per al primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, aquesta segona edició té un doble objectiu. “D’una banda, demostrar el nivell de concreció i desenvolupament de les fites que com a govern municipal ens vam marcar, ara fa dos anys, amb el Barcelona Green Deal, el full de ruta que ha de guiar —i està guiant— la transformació i diversificació de l’economia de la ciutat cap a un model de prosperitat compartida i més resilient, que no deixi ningú enrere. El REACT ens permetrà fer retorn a la ciutadania de l’estat actual dels grans projectes que estem impulsant a la ciutat i que canviaran la seva fesomia d’aquí al 2030. D’altra banda, la consolidació d’aquestes jornades és una mostra clara de com Barcelona és capaç de liderar el debat global sobre com han de ser les ciutats en un entorn canviant, postpandèmic”, assenyala.
A diferència de l’any passat, aquest cop les jornades es concentraran al Disseny Hub. Aquesta també va ser la ubicació principal de la primera edició, però es va combinar amb d’altres com el Port Olímpic, La Boqueria i l’Estadi Olímpic. Així mateix, amb la pandèmia cada cop més superada, l’organització ha apostat per una programació completament presencial. En la primera edició de REACT, es van registrar 850 assistents presencials i 2.200 telemàtics.
Els eixos temàtics de la segona edició del REACT seran les persones, el planeta i el progrés. A banda de la reeconomització del centre de la ciutat, es parlarà de la promoció de sectors com els esports i la cultura com a font d’ocupació de qualitat; la transformació de l’espai urbà per fer-lo menys contaminant; el futur del sector audiovisual i el paper de les ciutats enfront l’emergència climàtica. També hi haurà ponències sobre temes com la connexió cultural amb Amèrica Llatina, la gastronomia o la creativitat i el disseny en la indústria.
Alguns dels ponents que hi participaran seran la presidenta del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a Barcelona, Sandra Bestraten; el director general de l’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA), Francesco La Camera; la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell; l’expert en polítiques urbanes Bruce Katz; la consellera delegada de Barcelona Savills España, Anna Gener, i el director general de l’Integrated Systems Events, Mike Blackman. La representació institucional comptarà amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la vicepresidenta del Govern central i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; Collboni, i la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet.