Barcelona és una de les dotze principals ciutats tecnològiques d’Europa, juntament amb Dublín, Manchester, Londres, Amsterdam, París, Copenhaguen, Berlín, Frankfurt, Stuttgart, Munic i Madrid. Així ho assegura l’estudi Tech Cities: global intersection of talent and real estate, elaborat per la consultora immobiliària internacional Cushman & Wakefield, que ha identificat un total de 115 ciutats a tot el món que despunten per la seva faceta tecnològica. L’informe es basa en diferents paràmetres, entre els quals hi ha la presència de talent digital i empreses del sector tech, l’espai d’oficines disponible per a aquestes empreses i equipaments relacionats amb el món digital, entre altres variables.
Segons els experts de Cushman & Wakefield, Barcelona figura entre les principals ciutats tecnològiques per comptar amb prop de 41.000 llocs de treball relacionats amb el sector tecnològic, un dels factors més importants que tenen en compte les empreses per escollir una ubicació on instal·lar una seu o un centre de desenvolupament. Aquesta oferta laboral se situa, però, encara molt lluny del pool de talent disponible a Londres, amb 372.237 llocs de treball en l’àmbit tecnològic, o a ciutats com París (252.783) o Madrid (100.228 persones). També sumen més empleats tech capitals com Amsterdam, Berlín, Munic i Frankfurt, però Barcelona se situa davant de Copenhaguen (32.287) i Dublín (34.623).
Un altre factor que posiciona Barcelona en aquesta exclusiva llista europea és, segons Cushman & Wakefield, la presència d’oficines d’algunes de les principals companyies tecnològiques internacionals, com ara NTT, Webhelp, Apple, Criteo, SAP, Cisco, VMWare, T-Systems, Microsoft o Google.
La consultora adverteix de la forta competència existent pel talent a la capital catalana i destaca que té un important repte en aquest sentit: “El percentatge d’empleats del sector respecte a les posicions que s’ofereixen se situa en el 0,7, a diferència d’altres ciutats com París, on hi ha més possibilitats de contractar talent amb una ràtio del 2,2 pels més de 250.000 treballadors que hi ha, o Londres, amb un pool d’empleats que supera els 370.000″. A Madrid aquest indicador és de 1,7. De fet, el 0,7 de Barcelona és la pitjor ràtio de les dotze ciutats europees analitzades.
Per contra, Barcelona, apunta Cushman & Wakefield, ha aconseguit posicionar-se com el primer hub global d’EMEA que més inversió estrangera ha aconseguit atreure, incrementant la inversió fins a un 269% durant el període 2018-2021, amb relació a l’anterior 2014-2017. “Els resultats tripliquen les xifres d’Amsterdam, Londres o París”, assegura la consultora.
Segons l’informe, la capital catalana és un dels emplaçaments favorits per les grans companyies tecnològiques perquè compta amb un entorn idoni per viure i treballar per als empleats, amb uns costos per sota de la mitjana europea, sobretot aquells relacionats amb el sector immobiliari, i amb altres variables com el clima, l’arquitectura, o la gastronomia. A més, l’estudi també conclou que la ciutat “té una gran varietat de districtes preparats per acollir grans companyies del sector”. D’aquests, en destaca el 22@, on s’ubiquen la majoria d’aquestes empreses, però apunta altres submercats com ara Sant Cugat o el Baix Llobregat.
L’estudi també recorda que Barcelona és la segona destinació favorita d’Europa per establir una startup, tan sols darrere de Berlín.