La pandèmia ha accentuat encara més un problema que ja venia de lluny i per fer-li front l'Ajuntament ha dissenyat un nou pla que preveu atendre a 15.000 joves en els pròxims anys
L’atur juvenil és, des de fa anys, un dels problemes que més preocupen a Catalunya i al conjunt d’Espanya. Si a aquest problema estructural li sumem les conseqüències de la crisi econòmica derivada de la pandèmia, ens trobem amb unes xifres d’atur juvenil molt elevades. Actualment se situen en un 38,1% a Catalunya, i un 29,9% a Barcelona, dues xifres per sota de la mitjana espanyola (40,1%), però molt més altes que la mitja de la Unió Europea, que és d’un 17%. En el darrer any l’atur juvenil s’ha incrementat a Barcelona en un 53,8%, arribant a les 14.890 persones. Per fer front a aquesta situació crítica, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit crear un nou Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil, al que s’hi destinaran 12 milions d’euros i amb el que es preveu atendre a 15.000 joves.
Aquest nou pla es dirigeix a joves en situació d’atur o que es trobin en actiu però amb una feina precària. Els 12 milions d’euros de pressupost del pla els aportaran Barcelona Activa, el Departament de Joventut de l’Ajuntament, la Fundació Barcelona FP, el Consorci d’Ocupació de Catalunya i el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. L’any passat es van destinar 9 milions d’euros als mateixos objectius, el que suposa un increment d’un 25% en el pla d’aquest any. Pel que fa a l’emprenedoria, el 39% dels emprenedors de la província de Barcelona són joves, i és per aquest motiu que aquest nou pla també pretén potenciar aquest sector.
Àmbits d’acció
Els recursos es destinaran a crear mesures en diferents àmbits, com per exemple el reforç de l’acompanyament, l’assessorament i l’orientació professional. En aquest sentit es crearan diferents dispositius al servei Infojove, així com el servei Aquí t’escoltem, que s’ampliarà amb un nou punt al districte de l’Eixample. Un altre dels aspectes que aquest nou pla vol potenciar és la formació en competències digitals. Es pretén digitalitzar els serveis d’assessorament, formació i acompanyament; així com reforçar els programes de capacitació digital. S’inclouen accions de formació presencials, en la mesura del possible, i online des del Cibernàrium de Barcelona Activa.
Una de les prioritats en el context actual és poder recuperar l’ocupació i la contractació, especialment malmeses en el col·lectiu de persones joves. Les actuacions incloses dins del Pla van des d’un paquet d’unes 150 contractacions directes de joves a través de Projectes Integrals amb Contractació, fins a programes de mentoria destinats exclusivament a menors de 35 anys, i també el programa Crea Feina Barcelona, a través del qual s’atorgaran subvencions per a la contractació de joves a empreses afectades per la crisi econòmica. També se celebrarà la tercera edició del Saló de l’Ocupació, un espai per incentivar l’emprenedoria i noves línies de negoci.
Finalment, el nou Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil prestarà especial atenció als col·lectius en situació de vulnerabilitat i precarietat. Es reforçaran els instruments i serveis orientats a joves que tenen dificultats i necessitats especials, com joves sense experiència prèvia, o afectats per la Covid-19, entre d’altres. També es reforçaran els Punts de Defensa de Drets Laborals i es crearan cicles sobre drets laborals i sectors específics a través de l’assessoria jurídica del Departament de Joventut, amb la finalitat de seguir lluitant per unes condicions laborals dignes.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…