Gaudeix de Barcelona

Barcelona: és l’hora del vermut!

Una beguda elaborada amb vi, donzell i herbes, un sifó, pell de taronja i molt gel formen l'aperitiu perfecte al migdia a la Ciutat Comtal. El vermut ha recobrat plenament el protagonisme després d'alguns anys d'oblit i així, i aquí, comença la seva litúrgia.

Diu la llegenda que a principis de segle XX l’italià Flaminio Mezzalama va introduir el vermut a Espanya i concretament aquí, a Barcelona, ​​a través de l’avui desaparegut Cafè Torino, una veritable joia del modernisme català. L’exòtica beguda no va trigar a popularitzar (la burgesia catalana va ser de les primeres que va enaltir la beguda) i aviat es va convertir en el que és avui en dia, un dels nostres principals atractius gastronòmics i socials.

Perquè el vermut, a més de ser una beguda a base de vi, donzell —el botànic per excel·lència— i herbes, és tot un esdeveniment social, el moment de fer-la petar, de compartir. Servit sol —per a mi amb una petita pell de taronja, si us plau —, o bé acompanyat per unes tradicionals patates fregides o tapes senzilles com unes olives o uns seitons, la beguda més popular entre les 12 i les 2 del migdia ha tornat amb força a la nostra taula.

El desapegut Torino, el palau del vermut, estava a la cantonada de Passeig de Gràcia amb Gran Via.
El vermut recuperat per Castell del Remei.

Recuperant tradicions
Bé ho saben això a Castell del Remei, ja que acaben de rellançar al mercat un dels seus productes amb més solera, el seu vermut clàssic, recuperant, a més, una recepta històrica. El celler de criança més antic de Catalunya revitalitza així una recepta ancestral amb aquest vermut amb botànics com el card beneït o l’herba santa i espècies com el safrà o la pell de taronja. En els anys 20, Castell del Remei era coneguda, a més de pels seus vins tranquils, per l’elaboració de licors, com el de camamilla, i destil·lats com el brandi de Castell del Remei, i és, precisament, una recepta antiga d’aquesta època la que ara es rescata per treure a la llum aquest vi aromatitzat.

La base del vermut clàssic Castell del Remei la formen vins blancs de macabeu. En paral·lel es maceren les herbes aromàtiques entre un i tres mesos per aconseguir el potencial desitjat d’aromes que, en una tercera fase, s’uneixen al vi base, aconseguint un vermut d’aproximadament 15% vol d’alcohol.

L’etiqueta de l’ampolla d’aquest vermut clàssic és també un homenatge a aquella època de principis de segle XX en la qual Castell del Remei elaborava no només vins, també licors i vermuts, una tradició que ara reneix amb aquesta ampolla.

Amb sifò o sense?, amb olives i pell de taronja o només amb gel?

Pels germans Virgili Bros la nova era vinícola passa per la creació de conceptes més divertits, creatius i atractius dirigits a un consumidor jove amb l’objectiu de cridar la seva atenció i ser per ells la seva primera experiència, no només dins del món del vermut en particular, sinó també en el món del vi en general. I com? Doncs mitjançant la sangria de disseny La Sueca, el vermut artesà El Bandarra o la gamma de vins ecològics Organic and Orgasmic. Han vestit d’actualitat el vermut i els vins a granel de tota la vida, embotellant-los i concedint-los noves oportunitats dins el mercat, un mercat, per cert, que es troba més receptiu que mai a causa que la pandèmia ha disparat la taxa de compra online i consum a casa.

Els Virgili Bros ho tenen clar: cal practicar el “bandarrisme“, i ho plantegen així tal qual, una terrasseta, gresca i bon rotllo. Aquesta és l’actitud bandarra i la filosofia del seu vermut, una beguda popular feta per ser compartida amb alegria. El Bandarra és un vermut de 15 graus de color caoba amb reflexos ataronjats, intens i canalla. Una ampolla plena de color per a una beguda plena de vida. Llarga vida al vermut!

El vermut El Bandarra, creat pels germans Àlex, Albert i Jordi Virgili Bros.

I si la llegenda diu que el vermut va venir d’Itàlia, és de rebut tornar fins al país veí per conèixer, i això és una frase feta perquè ens remuntem al segle XVIII, la gamma de vermuts creada per Giovanni & Carlo Cinzano, mestres destil·ladors des de la fundació de Casa Cinzano l’any 1757. Va ser aquí, des de la seva petita botiga a Torí, on els dos germans van començar una nova tendència amb els seus vins aromàtics únics elaborats a partir d’una recepta secreta que combina herbes, espècies i vins locals. La gamma Cinzano Vermouth és extremadament versàtil, d’aquí que la seva presència no només es limiti a l’hora de l’aperitiu, sinó que també és la base de molts còctels clàssics i creatius que s’elaboren amb vermut blanc, vermell o extrasec.

Les patates de xurreria i les olives no poden faltar a l’hora del vermut. © Montsesalou

Vermut a peu de carrer

Al carrer Rosselló 442 trobem Casa Mariol, que va més enllà d’un local sense pretensions, on prima el producte bo i senzill, com el seu vermut i les tapes. Aquí no es pretén adoctrinar a ningú, serà per això que sempre hi ha cua a la porta per provar qualsevol de les seves especialitats entre les quals destaca la seva Suau, la versió actualitzada de la seva famosa beguda. Una bona idea perquè la litúrgia resulti perfecta és acompanyar-la amb una bona clotxa, una mena de pa farcit de sardines, tomàquet, ceba i all.

Però Casa Mariol és molt més que un local a peu de carrer a l’Eixample, és un celler amb un cor que segueix bategant amb força en un poble medieval de poc més de 2.000 habitants anomenat Batea. Aquí la vinya i el vi són una religió i Casa Mariol una llar de devots feligresos. Els habitants d’aquesta vila de la Terra Alta habiten en cases construïdes des de fa segles per emmagatzemar vi, tenen cura els camps com si es tractés dels seus jardins i, ni tan sols, el seu patró, Sant Miquel, és festejat en el seu mes, setembre, el mes de la verema. Aquí, el vi en general i el vermut en particular són una cosa molt seriosa.

Detall de l’interior de la bodega Casa Mariol, a Barcelona. © Annebethvis

Quan Barcelona torni a ser Barcelona, ​​que tornarà, és possible que calgui anar a celebrar-ho a un lloc on es compleix estrictament la tradició del vermut, Quimet & Quimet, on no cal anar els diumenges perquè està tancat. Manca molt d’espai, de veritat, per explicar tot el que es cou en aquest petit local del barri del Poblesec. I és que el Quimet té fama de moltes coses, però sobretot de servir el millor vermut d’aixeta de la ciutat. Del país. Del món! Aquí també fabriquen la seva pròpia cervesa i la seva gran varietat de vins arriba fins al sostre. Literalment. La seva cuina mai es caracteritzarà per l’avantguarda, però a qui li importa l’avantguarda quan serveixen el seu combinat de formatges o un pintxo de salmó, iogurt i mel trufada. Acompanyat d’un got de vermut, és clar.

Quimet & Quimet, un dels grans temples del vermut a Barcelona. © Kent Wang

Que el vermut està de moda és indubtable i, en conseqüència, no deixen de néixer noves marques que se sumen a moltes altres ensenyes que van ser pioneres, com Yzaguirre, MiróEspinaler. Priorat Lab, propietària del vermut Dos Déus, és una altra de les empreses que s’ha consolidat en els darrers anys, amb propostes tan innovadores com els seus vermuts Nordic i Mediterranean, que són molt versàtils, ja que no només es poden prendre amb gel, sinó que estan dissenyats per prendre calents, com els vins especiats (Mulled wine) que es prenen en el nord i centre d’Europa. Ho repeteixo: llarga vida al vermut!

Compartir
Publicado por
Lorena G. Díaz

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

SolarMente assoleix la rendibilitat i tancarà aquest any amb 7,3 milions de facturació

La 'cleantech' factura més d'un milió d'euros mensuals i es fixa com a objectiu per…

4 de desembre de 2024
  • Opinió

Cas Glovo: unicorns, propòsit corporatiu i llicència social per operar

Durant molts anys, als ecosistemes emprenedors de Barcelona, ​​la companyia Glovo era presentada com el…

3 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Les empreses i el seu paper en favor de la inclusió, a debat a Barcelona

Experts de grans companyies abordaran estratègies per combatre la discriminació i exposaran casos d'èxit i…

3 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

La facturació de les empreses barcelonines, a l’alça en totes les comarques i sectors

Les companyies radicades a la província van engrandir la seva facturació un 20% entre 2021…

3 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Molins retorna la seu a Catalunya després de traslladar-la per l’1-O

El consell d'administració ha decidit per unanimitat tornar a fixar-la a Sant Vicenç dels Horts

3 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Nanobots Therapeutics capta 960.000 euros per a la seva tecnologia contra el càncer

La ‘startup’ desenvolupa un sistema que permet administrar fàrmacs directament a les cèl·lules canceroses a…

2 de desembre de 2024