Reconeixement internacional a l’estratègia de captació d’inversions i promoció de la ciutat activada per l’Ajuntament de Barcelona per contrarestar les conseqüències de la crisi sanitària i revitalitzar l’economia. Segons la revista fDi Magazine, del grup Financial Times, la capital catalana és la millor ciutat Europea en promoció i captació d’inversió estrangera d’Europa, liderant un rànquing que la situa per davant d’altres grans ciutats com Milà, Berlín, Munic, Moscou, Londres, Sofia, Budapest, Amsterdam i Tbilisi.
Un jurat format per quatre jutges experts en promoció i l’editor de la publicació, Jacopo Dettoni, ha considerat que Barcelona ha dut a terme la millor estratègia de captació d’inversions i posen com a exemple que, en els últims 18 mesos la ciutat ha aconseguit atraure hubs de referència internacional de multinacionals com Pepsico o Microsoft, bases logístiques com l’estrenada per Decathon a la ZAL, o noves implantacions com la de l’empresa tecnològica Singapur Transformative Digital Customer Experience (TDCX), que ha triat Barcelona per ubicar la seva primera oficina a Europa.
fDi Magazine també destaca el document clau de l’estratègia de reactivació redactat per l’Ajuntament, el Barcelona Green Deal, que recull les línies prioritàries de la promoció econòmica per la pròxima dècada en clau agenda 2030. El pla desplega 66 mesures amb l’objectiu de convertir Barcelona en una de les millors ciutats del món en l’atracció de talent i per desenvolupar-hi activitat econòmica.
“A través del Barcelona Green Deal, un pla econòmic en línia amb l’agenda de l’ONU per a 2030 basat en la sostenibilitat, equitat i la competitivitat, la ciutat camina cap a la consecució d’una economia circular. Això inclou l’atracció d’empreses d’alimentació i transport sostenibles, l’acceleració de la transició energètica de la ciutat i l’impuls de l’economia blava, que promou la sostenibilitat dels recursos oceànics”, cita fDi Magazine.
La revista també justifica l’elecció de la capital catalana per iniciatives com el Barcelona International Welcome Desk, un servei pioner a l’Estat que facilita l’arribada i l’establiment d’inversors, investigadors i talent estranger. Un tercer element que s’ha valorat positivament és la campanya Barcelona mai s’atura, amb la que el consistori municipal va voler donar resposta als efectes de la pandèmia. El programa ha destinat 87 milions d’euros a impulsar polítiques de promoció i reactivació de la ciutat, i s’ha concretat en 82 mesures, des de subvencions, assessorament, formació o ajudes directes per dinamitzar l’economia i la creació d’ocupació.
El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Jaume Collboni, considera que el rànquing “és un reconeixement a la feina que estem fent en aquesta fase de la reactivació econòmica de la ciutat en què hem impulsat instruments nous com la finestreta única pel talent internacional, col·laboracions publicoprivades com Barcelona & Partners amb operacions importants d’atracció d’inversions a la ciutat i, en general, tot el missatge que estem enviant a escala internacional que la ciutat s’està reactivant d’una forma molt intensiva”.
Collboni també ha subratllat que “en un any hem passat de 100 mil a 60 mil aturats. S’han creat 40 mil llocs de treball i això té molt a veure també en l’establiment aquí de noves empreses que són producte de la bona estratègia de promoció que ara se’ns reconeix”.
Aquest rànquing sobre les estratègies de promoció i captació d’inversions forma part de l’informe Ciutats i regions europees del futur 2022/23 (fDI‘s European Cities and Regions of the Future 2022/2023), un extens estudi que compara les destinacions d’inversió més prometedores d’Europa en el que figuren desenes de rànquings que analitzen diversos aspectes de les ciutats i també classificacions en funció de la seva mida.
Barcelona, però, no queda tan ben situada en les classificacions de caràcter més general. Així, no forma part del Top 10 de les millors grans ciutats europees, un rànquing liderat per Londres i en el que sí figura Madrid, a la novena posició. Tot i el Brexit, Londres també lidera els rànquings de ciutats amb millor potencial econòmic, capital humà, connectivitat o de ciutat business friendly.
Reconeixement a Acció, l’agència de la Generalitat
La publicació també valora l’estratègia de captació d’inversions estrangeres d’Acció i el balanç de l’agència de l’any 2020 en aquest camp. Tot i la pandèmia, Acció va captar 77 projectes d’inversió estrangera que van suposar una inversió de 480 milions d’euros i la creació de 2.300 llocs de treball. L’fDi Magazine reconeix l’estratègia d’Acció focalitzada en atreure nous projectes empresarials a Catalunya en l’àmbit de la indústria 4.0 i la manufactura avançada. Pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, aquest reconeixement posa de manifest “el compromís de la Generalitat per atreure inversió estrangera productiva que generi valor afegit a l’economia catalana, sobretot en l’àmbit industrial, digital i tecnològic”.
Així, Catalunya es situa en novena posició en el rànquing general de regions, encapçalat pel sud-est d’Anglaterra, Ile de Françe, tres regions alemanyes i la Comunidad de Madrid.