Catalunya és la regió europea amb millor estratègia per captar inversions estrangeres i Barcelona ocupa la primera posició en la categoria de ciutats europees. Així ho considera la revista fDi Magazine, del grup Financial Times, que situa Catalunya en primera posició, juntament amb Île-de-France (França), i per davant de territoris com Escòcia (el Regne Unit), Flandes (Bèlgica) i la Llombardia (Itàlia). En paral·lel, la capital catalana se situa per davant d’altres ciutats europees com Dublín (Irlanda), Berlín (Alemanya), Munic (Alemanya) o Milà (Itàlia).
Segons el Govern, aquest és un dels rànquings més prestigiosos a escala internacional i és utilitzat per les multinacionals per estudiar futurs projectes d’inversió empresarial. El document destaca, entre d’altres, l’estratègia de Barcelona per atraure projectes de l’àmbit de la tecnologia i la sostenibilitat, així com l’ecosistema tecnològic que ha generat. En el cas de Catalunya la publicació valora particularment l’estratègia de captació d’inversions estrangeres d’Acció, l’agència per a la competitivitat del Departament d’Empresa i Treball.
L’informe Ciutats i regions europees del futur 2023/24 (fDI’s European Cities and Regions of the Future 2023/2024– FDI Strategy) considera Barcelona com la millor ciutat en promoció i captació d’inversió estrangera d’Europa. La capital catalana repeteix el primer lloc en el rànquing i avança tant a l’àmbit de la tecnologia com de la sostenibilitat. En aquest sentit, posa de manifest el “puixant ecosistema tecnològic” i projectes destacats implantats a la ciutat, com la decisió de la multinacional americana Intel d’associar-se amb el Barcelona Supercomputing Center per a crear un laboratori de disseny de microxips.
També subratlla que l’Ajuntament de Barcelona està accelerant la transició energètica a través del seu Mecanisme d’Energia Sostenible de Barcelona (MES Barcelona), una eina per recolzar i accelerar la transició energètica de la ciutat al costat d’inversors privats. Es destaca, a més a més, que l’any passat es va posar en marxa una Hidrogenera, la primera planta ecològica d’hidrogen per a ús públic d’Espanya, que alimentarà els autobusos de Barcelona.
“Aquest reconeixement ens dona forces per a continuar impulsant el Green Deal de Barcelona, el full de ruta obert per a un futur en el qual ningú quedi enrere. El pla que recull les línies prioritàries de la promoció econòmica per la propera dècada en clau agenda 2030, amb més de seixanta mesures per convertir Barcelona en una de les millors ciutat del món en l’atracció de talent i per desenvolupar-hi activitat econòmica“, ha considerat Pau Solanilla, comissionat de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona. L’estratègia de promoció econòmica de la ciutat enguany té, en global, un pressupost de 2 milions d’euros.
En el cas de Catalunya, es posa en valor l’estratègia de captació d’inversions estrangeres d’Acció, organisme que va captar 94 projectes d’inversió estrangera l’any 2022 que van suposar una inversió de 620 milions d’euros i la creació de més de 3.400 llocs de treball. Com a exemple d’aquesta activitat, fDi Magazine destaca el projecte de l’empresa sud-coreana Iljin Materials, que invertirà 600 milions d’euros per obrir a Catalunya la seva primera fàbrica a Europa, amb la creació de 500 llocs de treball.
“Catalunya és un imant pels projectes que generen valor afegit”, ha considerat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en declaracions a l’ACN. “Ens anem posicionant de manera molt competitiva”, ha agregat. En relació amb els països, Torrent ha apuntat que en els últims anys Acció ha “emfatitzat” les relacions amb els països asiàtics, sobretot Xina i Corea del Sud, i ha assegurat que es tracta de territoris amb projectes estratègics de cara al futur, com la mobilitat o els semiconductors. “Són sectors que explicaran la nostra economia i l’economia global en els pròxims anys”, ha subratllat.