Un dels principals projectes serà el centre de dades desenvolupat per Aquila Capital a Cerdanyola del Vallès, amb una inversió de 300 milions i la creació de 300 llocs de treball
En una economia cada vegada més digital, els data centers, infraestructures on s’emmagatzemen i processen dades a gran escala, s’estan convertint en peces essencials per les empreses. Així es constata amb el dinamisme que està registrant aquest sector, centrat originalment en mercats com Frankfurt, Londres, Amsterdam i París, però amb un focus ja consolidat a Madrid i amb la previsió de desenvolupar exponencialment Barcelona. En concret, la consultora CBRE preveu que l’oferta de centres de dades a la capital catalana creixi un 500% en els pròxims cinc anys, sent una de les deu ciutats europees que afronta un major potencial creixement.
Segons CBRE, Barcelona es beneficiarà de factors com la seva localització, amb la presència de cables submarins, i el seu posicionament com a hub tecnològic. A la capital catalana també l’afavoreix la saturació del mercat, encara més agreujada amb el creixement constant de la demanda i la poca disponibilitat a les ciutats que han liderat el sector. A més, amb un món cada vegada més connectat, les empreses estan optant per comptar amb data centers més propers als usuaris finals, garantint així una millor qualitat dels serveis que ofereixen. Els alts requisits energètics d’aquestes instal·lacions també fomenten la seva descentralització.
Una de les principals inversions anunciades per a Barcelona en el mercat dels data centers estarà a Cerdanyola del Vallès, al Parc de l’Alba, on es troba una de les infraestructures científiques més importants del país, el sincrotró Alba. Els terrenys havien estat fins ara propietat de Cerámicas Catalonia. L’existència de bones connexions ha jugat a favor d’aquesta ubicació, així com la nova estació de cables de fibra òptica submarina a Sant Adrià de Besòs, desenvolupada per l’empresa catalana AFR-IX.
El projecte està liderat pel fons alemany Aquila Capital, a través de la unitat de negoci AQ Compute i amb l’assessorament de CBRE, amb un desemborsament previst de 300 milions d’euros. S’espera que estigui operatiu de cara a l’últim trimestre de 2024 i, de moment, AQ Compute ja està en converses amb algunes empreses interessades a contractar els seus serveis. El data center de Cerdanyola serà el segon centre de dades que construirà la companyia, que ja compta amb un a Noruega i que té la previsió d’invertir en deu ciutats europees més, tres d’elles durant l’any vinent. Aquila Capital opera a Catalunya des de l’any 2016, on ha transaccionat 790 milions d’euros en el sector residencial, amb més de 350.000 metres quadrats.
Henry Daunet, vicepresident executiu d’AQ Compute, detalla que la instal·lació tindrà una superfície total de 7.000 metres quadrats, amb espai suficient per incloure centres de formació i innovació, a més d’oficines. “No volem construir una caixa tancada, serà un edifici multipropòsit amb espais oberts”, exposa Daunet, qui espera que també sigui un focus de talent, tenint en compte que es contractarà a perfils tècnics d’alt nivell. L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, quantifica en 300 els llocs de treball directes que es crearan, als quals caldrà sumar 1.500 més indirectes.
El futur centre de dades d’AQ Compute comptarà amb centres de formació i innovació
El data center que desenvoluparà AQ Compute a Cerdanyola tindrà una capacitat elèctrica de 50 megavats (MW). L’AQ-BCN1 no serà l’únic que plantejarà la companyia alemanya a Barcelona. “Quan entres a una ciutat, estableixes un compromís a llarg termini”, remarca Daunet. El directiu indica que, en general, una infraestructura d’aquestes característiques va associada amb la construcció de dos més, tenint en compte que les empreses que contracten els seus serveis volen garantir la continuïtat del subministrament si una falla. Segons el vicepresident executiu d’AQ Compute, la pròxima instal·lació a la capital catalana es podria començar a plantejar d’aquí a cinc anys i no hauria d’estar situada explícitament al Parc de l’Alba.
Altres projectes de centres de dades que s’estan desenvolupant a Catalunya són el d’Edged Energy a L’Hospitalet de Llobregat, amb una capacitat elèctrica de 16 MW; Interxion a Sant Adrià de Besòs (15 MW); Edgeconnex a Viladecans (8MW), i Adam a Cerdanyola del Vallès (4 MW). Amb aquests futurs data centers, es calcula que es multiplicarà per cinc la capacitat elèctrica disponible a Barcelona en els pròxims anys, passant dels 17 MW actuals als 84 MW, segons càlculs de la consultora CBRE. A Madrid, la capacitat actual és de 115 MW i es preveu arribar als 140 MW. La disponibilitat de sòl és un dels reptes d’aquest mercat, tenint en compte que no existeix i s’ha de desenvolupar i, per tant, es requereix molt temps i inversió.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…