Barcelona es reafirma com a ciutat líder en sectors com la tecnologia, la ciència i la recerca, i revalida la seva capacitat d’atracció de cara al talent internacional. Així es desprèn de l’informe de l’Observatori Barcelona 2023, promogut per l’Ajuntament i per la Cambra de Comerç de Barcelona. L’estudi recull que la capital catalana s’ha posicionat com la vuitena ciutat preferida a nivell mundial per treballar a l’estranger. Escalant una posició, se situa per davant de ciutats com Tòquio, Los Angeles i París, segons Decoding Global Talent 2024, recollit per l’observatori.
Aquesta atracció del talent va acompanyada també de l’atracció d’inversió, i és que la ciutat repeteix per tercer any consecutiu com la ciutat europea amb la millor estratègia de captació de projectes d’inversió estrangera, segons FDi Cities and Regions of the Future 2024 del grup Financial Times. A més, la capital catalana ha entrat en el Top 10 de ciutats resilients, ocupant la novena posició a escala global i la quarta a Europa, segons Resilient Cities Index, que situa la ciutat en la segona posició global en termes de mobilitat en transport públic per a residents. En referència al cost de vida, Barcelona se situa en el número 75 del rànquing de les ciutats amb un cost de vida més elevat a escala mundial, i puja posicions fins al 19 entre les ciutats de la zona euro.
Competitivitat i emprenedoria
Per vuitè any consecutiu, la ciutat figura entre les 25 primeres del món quant a competitivitat global, segons Global Power City Index. Aquest rànquing, recollit per l’informe de l’Observatori Barcelona, compara 48 grans ciutats i situa la capital catalana en el lloc 22 a nivell mundial i en l’11 en l’Europeu, per davant de ciutats com Brussel·les, Ginebra i Milà.
Aquesta competitivitat va lligada també a l’àmbit digital, en el qual Barcelona es posiciona com la tretzena a nivell global i sisena a Europa. A més, és la novena en innovació a Europa, i repeteix per sisè any com la tercera europea preferida per a impulsar una startup, en un context en el qual l’ecosistema emprenedor barceloní es continua engrossint i compta amb més de 2.100 startups. Amb aquestes xifres, es manté com el primer a Espanya i el sisè a Europa, i entra en el Top 5 a nivell mundial, amb la quarta posició.
En la mateixa línia, la taxa d’activitat emprenedora de la població resident en els municipis de Barcelona es va situar en 2022 en el 7,3%, amb un increment destacat en l’emprenedoria femenina. Amb un 6,8%, supera la taxa femenina de països com Suïssa (6,3%) i Àustria (6,1%), i ha reduït en un punt la diferència amb la taxa masculina. A més, la taxa d’ocupació de les dones a Barcelona se situa en el 77,9%, xifra que representa el màxim històric a la ciutat i se situa per sobre de la mitjana de la UE. En global, la ciutat va tancar 2023 amb un 6,1% de taxa d’atur, la més baixa des de 2007.
Barcelona es posiciona com la segona ciutat a nivell mundial en el camp de la intel·ligència urbana
A més, la capital catalana se situa com la vuitena del món i la tercera d’Europa en el seu atractiu per als visitants, emprenedors i també residents, segons l’informe World’s Best Cities Report 2024. Des del punt de vista turístic, és la quarta europea en pernoctacions internacionals, i l’Aeroport del Prat ha recuperat la setena posició d’Europa en nombre de passatgers. A més, el Port de Barcelona és líder com a port base europeu en nombre de creueristes, en un context en el qual la infraestructura portuària està avançant en la construcció de la nova terminal de creuers per a allunyar-los dels molls més propers a la ciutat.
L’informe, que es realitza des de fa 21 edicions, destaca el paper de Barcelona com la segona ciutat a nivell mundial en el camp de la intel·ligència urbana. En aquest sentit, Smart Cities Index Report la situa només per darrere de Seül en un àmbit potenciat a la capital catalana mitjançant esdeveniments com l’Smart City Expo World Congress. Fires com aquesta, el MWC i l’ISE consoliden Barcelona com a ciutat de congressos, en un àmbit en el qual ha recuperat la primera posició en número de delegats assistents i es manté com a quarta en quantitat de congressos organitzats, segons la International Congress and Convention Association (ICCA). La ciutat aferma el seu lideratge en aquest àmbit sent l’única que s’ha mantingut en el Top 5 mundial per a la celebració de congressos i reunions internacionals ininterrompudament durant les dues últimes dècades, en un sector que s’erigeix com a clau per a la capital catalana.