L’informe de l’Observatori Barcelona determina que l'urbs ha sortit reforçada de la crisi pandèmica i que s’ha situat, per primera vegada des del 2016, entre les 20 ciutats amb més potencial de futur
Barcelona ha demostrat que és una ciutat resilient i capaç de mantenir l’atractiu i el bon posicionament econòmic europeu i mundial, després dels estralls ocasionats per la pandèmia del coronavirus, segons el balanç dels principals indicadors de econòmics i socials del 2021.
Recollits en l’informe anual de l’Observatori Barcelona, els 34 ítems analitzats per diverses institucions i entitats internacionals mostren una clara recuperació econòmica i situen la ciutat, per primera vegada des del 2016, entre les 20 urbs amb més competitivitat global. Barcelona és doncs, amb la 18a posició del món i la 7a d’Europa, una ciutat destacada per la seva economia, la recerca i el desenvolupament, el medi ambient, la interacció cultural, l’habitabilitat i l’accessibilitat, segons l’informe Global Power City Index 2021, de la Mori Memorial Foundation.
Això es tradueix en un favorable posicionament entre les 25 principals ciutats del món pel que fa a activitat econòmica, qualitat de vida, sostenibilitat i cohesió social, mercat de treball i formació i societat del coneixement, entre d’altres. Destaca entre les cinc primeres ciutats en habitabilitat i està en 14a posició en interacció cultural.
L’atractiu de la ciutat la converteix en un pol d’activitat econòmica i facilita que estigui en condicions d’afrontar futures oportunitats, com demostra el fet que és també un hub tecnològic de referència a Europa amb l’atracció d’inversió estrangera. Barcelona és la setena ciutat europea en captació d’inversió tecnològica —Madrid ocupa el desè lloc—, segons l’informe State of European Tech21, que elabora l’entitat Atomico, amb el que la capital catalana guanya nou posicions respecte de 2020. La seva posició és millor que la de places com Oxford, Viena, Copenhaguen o Hèlsinki i ha guanyat posicions gràcies al fet que l’ecosistema emprenedor ha quadruplicat els recursos de capital captats en l’esfera internacional.
El tercer indicador on Barcelona ha donat una major empenta és en la percepció de seguretat (que inclou la seguretat personal, però també la sanitària o l’alimentària), situant-se com l’onzena ciutat més segura del món, enfront del lloc 26 de l’anterior edició, de manera que ha guanyat 15 posicions, segons Safe Cities Index 2021, elaborat per The Economist.
L’atracció, formació i retenció de talent també és un dels millors avantatges. L’atractiu laboral de Barcelona passa pel davant dels que tenen Sydney o Los Angeles i és una de les úniques quatre ciutats europees (amb París, Amsterdam i Berlín) que està entre les 10 primeres destinacions de professionals d’arreu del món.
La ciutat destacada per la seva economia, la recerca i el desenvolupament, el medi ambient, la interacció cultural, l’habitabilitat i l’accessibilitat
L’Observatori Barcelona, una publicació que elaboren conjuntament l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, també aborda els aspectes de sostenibilitat i medi ambient i el cost de la vida. En aquest darrer, la ciutat és la número 84 del món després d’escalar quinze posicions, però es manté de forma pràcticament regular com la 17a d’Europa, segons Worldwide Cost of Living Survey.
Pel que fa a la sostenibilitat, és la 14a ciutat més sostenible d’Europa el 2021, pel Schroders European Sustainable Cities Index, que fa el seguiment de 13 polítiques ambientals; i la 17a urbs del món amb el sistema de mobilitat més sostenible, situant-se entre les deu primeres pel que fa a infraestructures de mobilitat, amb el foment de l’ús de la bicicleta, entre d’altres.
Durant la presentació de l’informe, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha ressaltat que es posa de manifest que “Barcelona surt amb molta força” d’aquest període de pandèmia i amb un sector tecnològic “en expansió”, com demostren fet com la creació de llocs de treball “convertint-se en la ciutat d’Espanya que més ocupació ha generat el 2021”. El mes de desembre passat, Barcelona va ser la ciutat de més de 500.000 habitants on es produïa una major reducció interanual de l’atur registrat (-32,5%), molt per sobre de la mitjana estatal (-20,1%).
Amb tot, tant Collboni com la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, han coincidit a indicar que cal seguir sumant esforços perquè la crisi de la pandèmia ha passat factura a alguns sectors en concret i que, malgrat que molts negocis s’han pogut reinventar, altres han hagut de tancar, amb la corresponent afectació sobre la massa laboral. De fet, alguns aspectes del mercat de treball i l’impacte sobre el turisme, són indicadors negatius d’una ciutat que “és la millor del sud d’Europa per invertir-hi”, ha conclòs Collboni.
La presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona ha insistit en què Barcelona té “un model de creixement econòmic inclusiu, que crea llocs de treball de qualitat, en sector com el tecnològic, i d’alt valor afegit”, que posicionen la ciutat internacionalment.
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…
Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…