Banksy. The art of protest recull més de 70 obres originals del misteriós i polèmic artista britànic, entre fotografies, gravats i intervencions urbanes
Barcelona s’ha rendit al fenomen Banksy. L’Espai Trafalgar li dedica una exposició immersiva des de l’any passat i el flamant Moco Museum també inclou algunes de les seves obres. Per si no n’hi hagués prou, el Disseny Hub acaba d’estrenar Banksy. The art of protest, amb més de 70 obres originals de l’anònim artista britànic, una de les més extenses que s’ha fet mai.
Tal com descobreix la mostra del Disseny Hub, que es podrà visitar fins al 13 de març de 2022, la relació de Banksy amb Barcelona va començar fa temps. Ciutat Vella va ser l’escenari que va escollir l’artista per deixar constància del seu pas per la ciutat, amb intervencions com Mask girl (2003), on una noia amb una màscara de gas i unes flors a la mà mirava al vianant.
Banksy també va passar pel Parc de la Ciutadella, on volia deixar la seva marca al Zoo de Barcelona. Pretenia escriure “Riu ara, però un dia estaré al càrrec” en alguna de les gàbies, però va perdre el paper de la traducció al castellà i només hi va acabar pintant ratlles verticals barrades, com les que s’utilitzen per comptar els dies de presó. També va aconseguir dibuixar la seva signatura a les pedres dels recintes dels pingüins i les girafes.
Amb aquesta benvinguda local, Banksy. The art of protest apropa als barcelonins algunes de les peces més conegudes de l’artista. Entre la setantena d’obres que configuren la mostra, s’hi pot trobar la de la nena que deixa anar un globus vermell, la del manifestant que llença un ram de flors o la protagonitzada per Samuel L. Jackson i John Travolta en una interpretació de Pulp Fiction que intercanvia pistoles per plàtans.
La censura a la globalització, el consumisme, les guerres, el poder de la política i la religió, la violència o la crisi climàtica són alguns dels seus temes més recurrents. Amb diversos formats, entre fotografies, gravats i peces de gran escala, apareixen els seus protagonistes preferits, com la Reina d’Anglaterra, Lady Di, Lenin, Kate Moss o Jesucrist, acompanyats per personatges anònims com policies, militars, nens, micos i rates.
Un dels espais més destacats de la mostra del Disseny Hub és el que està dedicat al Walled Off Hotel, l’establiment que Banksy va inaugurar el 2017 amb “la pitjor vista del món”, ja que està ubicat al mur que divideix la frontera entre Israel i Palestina. Amb el so i els llums dels helicòpters sobrevolant la sala, s’explica la història d’aquest hotel i el missatge que l’artista va voler transmetre.
Així mateix, Banksy. The art of protest inclou obres inèdites, com els treballs de carrer Pissing Busby i Out of Bed Rat, que mostren un policia de la guàrdia de la reina Elizabeth II fent pipí i la seva icònica rata, en versió matinera i amb poques ganes de fer res. Totes dues estaven en mans de col·leccionistes privats i es presentaran per primera vegada al públic.
“Hem creat la millor exposició de Banksy”, defensa el comissari de la mostra, Alexander Nachkebiya, tot i que no ha estat autoritzada pel mateix artista. “Estaríem contents que hi participés, però és la seva elecció”, remarca Nachkebiya. Malgrat això, Banksy. The art of protest inclou obres autentificades per Pest Control, l’única entitat amb capacitat per fer-ho.
Irònicament, des de Pest Control, es desaconsella visitar qualsevol mostra sobre l’artista. “Banksy no té res a veure amb cap de les exposicions actuals o recents i no són per res un espectacle autèntic de Banksy. Poden ser una merda, així que, si us plau, no ens vingueu a demanar un reemborsament”, alerten.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…