La solució alimentarà edificis públics i el nou barri de la Marina del Prat Vermell, i s'estudiarà que arribi a Mercabarna
Barcelona ha estrenat una xarxa energètica pionera que aprofita el fred residual de la regasificació. Aquesta solució, situada a les instal·lacions d’Enagás del Port de Barcelona, alimentarà edificis públics, a més del futur barri de la Marina del Prat Vermell, i també s’estudiarà la possibilitat de portar-la fins a Mercabarna.
En el procés tradicional de regasificació, el gas natural liquat (GNL) arriba a la terminal en estat líquid, i s’utilitza l’aigua de mar per transformar-ho en gas natural a temperatura ambient. Amb la nova xarxa, el fred residual que genera aquest procés i que ara s’estava desaprofitant, es recupera i s’utilitza a una temperatura de 20 graus sota zero.
Els promotors del projecte han assegurat que permetrà recuperar al voltant de 131 GWh a l’any d’energia, l’equivalent al consum anual d’una ciutat com Reus. Alhora, estalviarà 32.000 tones d’emissions de Co2, equiparable al que emeten 110 vols d’anada i tornada entre Barcelona i Nova York. La xarxa, desenvolupada amb Enagás i Veolia, s’ha inaugurat a la Zona Franca amb representants de les empreses; la tinenta d’alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, i el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell.
A través d’una via de 4,5 quilòmetres, l’energia es transporta des de la planta d’Enagás fins al sud de la capital catalana i de L’Hospitalet de Llobregat, arribant a infraestructures com les de Fira de Barcelona, oficines de la Generalitat, zones industrials, hotels i centres comercials, a més d’habitatges. Ho ha explicat el conseller delegat d’Enagás, Arturo Gonzalo, que ha assenyalat que aquest projecte podria replicar-se en altres ciutats.
Acord amb Mercabarna
A més, Veolia ha signat un acord amb Mercabarna per estudiar la possibilitat de subministrar fred sostenible als mercats de fruita i verdura i al de peix. També s’analitzarà utilitzar-ho per a altres empreses i activitats complementàries, com les de cambres frigorífiques de conservació d’aliments frescos i congelats, com ha explicat la consellera delegada de l’empresa, Estelle Brachlianoff.
Aquesta xarxa permet “avançar cap a la sobirania energètica” en un context en el qual “cal estar més preparats que mai i apostar per projectes que combatin el canvi climàtic”, segons Bonet, que ha recalcat que el projecte va començar a desenvolupar-se fa més d’una dècada, sota l’Alcaldia de l’ara ministre Jordi Hereu.
En un temps, el nostre, en què tot sembla passatger, provisional o líquid, que diria…
Entrevistem a Andrea Puga Rabassó, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global,…
Més de 260 companyies treballen al llarg de la cadena de valor del sector, que…
La iniciativa ha impulsat uns 23.500 projectes d'entitats socials a nivell estatal dirigits a promoure…
L'artista basc Ibon Aranberri s'emporta el guardó, dotat en 50.000 euros
L'empresa compta amb 60 treballadors i preveu facturar prop de 13 milions d’euros aquest any