[dropcap letter=”B”]
arcelona vol projectar-se com l’epicentre digital d’Europa. El sector tecnològic és actualment dels pocs que creen ocupació de qualitat a la ciutat, de manera que l’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un pla per multiplicar la capacitat de formar talent local en aquest àmbit i contribuir així a la necessària reactivació econòmica.
L’objectiu del consistori és formar 3.000 programadors web en els pròxims cinc anys, segons ha anunciat el primer tinent d’alcalde i responsable de les àrees d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni. La iniciativa es canalitzarà a través de la IT Academy, l’escola de programació web gratuïta de Barcelona Activa. Amb aquesta acció, l’agència municipal pretén donar resposta a les vacants d’ocupació que existeixen en l’ecosistema tecnològic de la capital catalana i multiplicar l’èxit aconseguit fins ara amb aquesta acadèmia.
En els últims dos anys, Barcelona Activa ha format a més de 150 programadors, amb una ràtio d’inserció laboral del 76% i un sou mitjà superior a la de la resta de sectors.
“La reconstrucció econòmica implica en aquests moments redoblar l’aposta pel talent, no hi ha política més efectiva per a la reactivació del futur de la ciutat”, ha emfatitzat Collboni en el marc de les fires BizBarcelona i Saló de l’Ocupació, que se celebren a Fira de Barcelona.
“La reconstrucció econòmica implica redoblar l’aposta pel talent, no hi ha política més efectiva”
Segons Collboni, “l’aposta pel talent ha de suposar també un nou impuls a la ciutat global com a centre d’intercanvi professional i de retenció i captació de talent, amb nous mecanismes de col·laboració entre les institucions públiques i privades: cal sumar esforços per multiplicar resultats”.
El Cibernàrium es trasllada a Nou Barris
D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que el Cibernàrium, el servei de divulgació i capacitació tecnològica de Barcelona Activa, traslladarà el 2021 la seva base d’operacions al districte de Nou Barris. El Cibernàrium forma en competències digitals a més de 15.000 persones a l’any amb l’objectiu de reduir la bretxa digital i facilitar l’accés a llocs de treball qualificats.
Aquest trasllat i el pla de formació de programadors web suposarà una inversió de 5,3 milions d’euros, segons ha avançat Collboni. El primer tinent d’alcalde està convençut que el talent digital és clau per enfortir l’economia de la capital catalana, ja que és una eina transversal que pot beneficiar a tots els sectors. Així mateix, el pla municipal vol associar a la marca de la ciutat aquest posicionament en favor del talent i el capital humà.
Les empreses tecnològiques són actualment el gran motor d’ocupació de Barcelona. En sis anys, el sector ha generat 20.000 llocs de treball, un 55% més, i ja genera el 8% del PIB de la ciutat. La demanda de perfils digitals ha augmentat un 40% en un any, mentre que els perfils disponibles només han crescut un 7,6%.