Barcelona guanya un nou passeig al costat del mar a l’antiga terminal de Baleària

El trasllat dels ferris permet urbanitzar una zona abans tancada, pas previ per allargar la Rambla fins al WTC

Barcelona no és una d’aquestes ciutats on hi hagi molts passejos en els quals gairebé es pot tocar l’aigua sense abandonar l’entramat urbà. Costa tenir aquesta sensació de respirar el mar sense haver de mullar-se els peus, amb un front marítim que es perd entre infraestructures portuàries i platges massa plenes a l’estiu. A la petita excepció que s’aconsegueix entre els velers atracats al Port Vell, al moll de Bosch i Alsina, se suma ara un altre tram per on caminar just al costat de la llàmina d’aigua.

El Port de Barcelona ha obert a la ciutadania la zona que queda darrere de l’edifici de la Duana i que fins fa poc ocupava la terminal de Baleària, protegida durant molt de temps per tanques que impedien el pas, però també dificultaven la vista del litoral. Va ser així fins que es va decidir instal·lar-hi a mitjan any passat la base de l’equip amfitrió de la Copa de l’Amèrica, l’Emirates Team New Zealand, alliberant espais que abans estaven restringits per garantir la seguretat dels embarcaments dels ferris amb destí les Balears. “L’objectiu amb l’arribada de la competició ha estat reconnectar a Barcelona amb el mar”, defensa l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

Després d’una inversió de gairebé 1,7 milions d’euros, un nou passeig permet ara enllaçar la Rambla i el moll de Barcelona, on es troba el World Trade Center (WTC), i, sobretot, fer-ho molt a prop del mar. S’han guanyat un total de 4.300 metres quadrats en el que es coneix com a moll de Drassanes perquè abans hi havia la platja de Drassanes. El disseny ha anat a càrrec de l’arquitecte Jordi Henrich, qui en el seu moment va definir el moll de Barcelona, per poder mantenir l’estètica. Al llarg de sis mesos, les obres han servit per renovar el paviment amb molta cura, tenint en compte que la Ronda Litoral transcorre per sota. Enmig del trajecte, uns bancs amb ombra que s’agraeixen en dies de calor com aquesta setmana.

Es tracta d’un primer pas per al projecte de transformació que el port vol executar al moll de Barcelona. Pocs barcelonins acostumen a desplaçar-se fins aquí, tret que treballin en una de les empreses que es troben al WTC. Ho trepitgen més els creueristes que agafen els autobusos que els porten d’excursió per la ciutat. No ajuda que només es pugui transitar per la zona central del moll, amb els seus laterals tancats perquè estan destinats a activitat portuària. Al moll de Barcelona encara està operativa la terminal Sud, amb capacitat per a dos creuers mitjans, amb el seu tancament previst per a l’any 2026, després que el passat octubre deixés d’operar la terminal Nord.

“Volem que el moll de Barcelona passi a ser Barcelona”, resumeix el president del port, Lluís Salvadó. Per a això, es contempla allargar la Rambla més enllà de l’estàtua de Colom i fer que arribi fins al WTC, passant, precisament, per l’espai que s’ha alliberat amb el trasllat de la terminal de Baleària al moll Adossat. Encara no se sap com serà aquesta futura Rambla del Port, es parla que sigui una passarel·la, però Salvadó espera es resolgui entre aquesta primera edició de la Copa de l’Amèrica i una futura, sempre que qui guanyi la regata vulgui mantenir la seu a la capital catalana.

El port contempla allargar la Rambla més enllà de l’estàtua de Colom i fer que arribi fins al WTC

Aquest nou passeig no ha estat l’única obra que ha executat el Port de Barcelona, especialment en l’àrea on es troba el Port Vell, de cara a l’arribada de la Copa de l’Amèrica. Ha estat una llarga llista que s’ha anat engrossint amb el pas dels mesos. En un principi, es va parlar d’una desena d’obres i, a un mes de la regata, s’han acabat inaugurant un total de 23, amb un pressupost global de 136 milions d’euros, la majoria provinent de fons privats.

Des de la nova Rambla del Rompeolas i la recuperació dels tinglados del moll Oriental per a usos culturals fins a la transformació de la llotja de pescadors. Sens dubte, la novetat que més ha cridat l’atenció ha estat l’estrena de l’autobús nàutic, un projecte que feia temps que tenia el port en ment, però que s’havia anat encallant fins que la regata va accelerar molts plans oblidats a calaixos. Queda per veure com llueix la façana de Portal de la Pau, des de fa mesos coberta per unes bastides des dels quals s’ha treballat per tornar-la a posar a guapa.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024