Vistas de Barcelona
Catalunya té potencial per arribar a una quinzena d'unicorns els propers anys.

Barcelona guanya població i supera 1,7 milions, la més nombrosa en tres dècades

L'augment s'explica per un increment del 10% d'empadronats amb nacionalitat estrangera, en un any de rècord històric d’aquest col·lectiu i també de les persones centenàries

Els 11.000 naixements que es van registrar a Barcelona el 2023 van representar pràcticament el valor més baix des de l’any 1900. No obstant això, l’augment del 10,4% de persones de nacionalitat estrangera empadronades a la ciutat va compensar aquest descens de la natalitat, i ha portat a la població barcelonina a créixer per segon any consecutiu, fins a arribar als 1.702.814 residents a principis de 2024. 

La xifra d’empadronats a la ciutat, que reflecteix un augment el 2,6% respecte a l’any anterior, representa el valor màxim des de 1991, any en què la població barcelonina va començar a descendir. La recuperació de residents a la capital catalana s’ha recolzat sobre el moviment migratori, que va sumar més de 54.000 persones el 2023, compensant el saldo natural negatiu de 3.661 persones. En conjunt, la ciutat compta amb 432.556 persones de nacionalitat estrangera empadronades, la qual cosa suposa un rècord històric i implica que, per primera vegada, un de cada quatre barcelonins és de nacionalitat estrangera, segons dades del padró recollits per l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament. 

Aquest col·lectiu està marcat per la diversitat de nacionalitats: a més de l’espanyola, a Barcelona resideixen persones de 180 nacionalitats diferents. Entre elles, les més representades a la ciutat són la italiana, la colombiana, la pakistanesa i la xinesa. Tot això en un context en el qual el 43,2% dels estrangers que resideixen a la capital catalana compta amb estudis universitaris, o bé amb cicle formatiu de grau superior. Aquesta dada és lleugerament superior en el cas dels immigrants arribats a Barcelona el 2023, entre els quals el 45% va disposar de titulació universitària. En el conjunt de residents a la ciutat, la xifra se situa en el 36,3%, amb un 38% en el cas concret de les dones. 

El 43,2% dels estrangers que resideixen a la ciutat té estudis universitaris o cicle formatiu de grau superior

En paral·lel a aquest augment de les persones de nacionalitat estrangera empadronades a la ciutat, aquest any ha estat el primer des de 2015 en el qual també han crescut la població de nacionalitat espanyola. Així, capgira la tendència negativa dels últims anys, encara que ho fa amb un tímid 0,1%. Amb aquestes xifres, 2024 s’emmarca en un quinquenni en el qual el nombre de persones empadronades no nascudes a la ciutat és superior a les nascudes en ella. 

Els més de 1,7 milions d’empadronats a la ciutat viuen a 676.130 domicilis, dels quals prop d’un terç són unipersonals. Aquesta dada suposa que el 12,6% dels barcelonins viuen sols, situació que es dona més en el cas de les dones que en el dels homes, ja que les llars unipersonals femenines representen el 60% del total. El padró de 2024 revela també que en el 78% dels domicilis de Barcelona no hi resideix cap menor.

Rècord de persones centenàries

Els barcelonins amb nacionalitat estrangera no són els únics que han assolit un rècord enguany: també s’ha registrat el màxim de persones centenàries a la ciutat. Són exactament 1.007 les persones que superen els 100 anys, un 10,4% més que l’any anterior. En aquest col·lectiu, les dones són les clares protagonistes, amb un pes del 83,7%. 

Aquest rècord històric es va produir en un any en què la mortalitat va disminuir fins a les 14.700 defuncions. Es tracta de la xifra més baixa des de 2019, en un conjunt de dades que mantenen estable l’edat mitjana dels barcelonins, que se situa lleugerament per sobre dels 44 anys.