Albert Solé EIT
Albert Solé Frexas, manager d’Innovació a l’European Institute of Innovation & Technology (EIT).
BARCELONA GLOBAL YOUNG TALENT

“Barcelona ha de seguir posicionada com un dels ecosistemes innovadors més competitius d’Europa”

Entrevistem Albert Solé Frexas, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global, Barcelona 2040, i manager d’Innovació a l’European Institute of Innovation & Technology (EIT) Urban Mobilty. És el responsable de gestionar i implentar projectes R&D en l’àmbit de la mobiltiat urbana. 

The New Barcelona Post conversa aquest mes amb Albert Solé Frexas, un dels joves directius que participen al Barcelona 2040, el programa de lideratge i ciutat que imparteix Barcelona Global. L’objectiu d’aquesta sèrie d’entrevistes és que aquesta nova generació de líders ens comparteixin la seva visió sobre la Barcelona del futur a què aspiren, així com les seves propostes d’impacte per a la millora de la ciutat.

— Què esperes de la Barcelona de l’any 2040?

— Espero que sigui una ciutat que ofereixi una elevada qualitat de vida, anant més enllà de la platja i el bon temps. Espero que Barcelona sigui una ciutat que pugui oferir als seus ciutadans oportunitats de qualitat (econòmiques, culturals, habitacionals, etc), que ofereixi equipaments i espais públics saludables, que segueixi innovant en sectors claus sense perdre de vista la seva identitat, i que pugui oferir un model de ciutat que serveixi d’inspiració a altres ciutats del món. 

— Amb quina ciutat compararies Barcelona? 

— És difícil escollir-ne tan sols una. Lisboa, tot i les diferències poblacionals, té certes similituds amb Barcelona: ciutat costanera i que té un ecosistema d’innovació competitiu. Les dues ciutats tenim reptes compartits com l’habitatge o l’impacte del turisme. I darrerament, especialment des del final del confinament, tant Barcelona com Lisboa han experimentat un increment notable del fenomen expat.

— A quin model de ciutat creus que s’hauria d’assemblar Barcelona?

— El model de ciutat de Barcelona és una referència mundial en si mateix. Especialment en l’àmbit de la planificació urbana i la mobilitat. Tanmateix, és imprescindible que s’incorpori una visió metropolitana per tal de poder donar solucions efectives als problemes que tenim, com s’intenta fer al Greater London o al Grand Paris. En el cas de París, actualment s’està executant el Grand Paris Express, que es traduirà en 200 quilòmetres nous de metro que donaran servei a les ciutats que rodegen París, el que sens dubte comportarà un important impacte econòmic i social a tota la regió.

— Quin és el repte principal que ha de resoldre Barcelona els propers anys? Com passa en moltes ciutats i entorns urbans europeus, l’habitatge és un dels principals reptes que tenim. I personalment, crec que és difícil donar-hi solució sense una visió metropolitana. L’àrea funcional de Barcelona és molt més extensa que la que delimiten els seus límits municipals. Per tant, cal plantejar solucions metropolitanes al problema de l’habitatge i complementar-les amb una xarxa de transport públic potent, que faciliti la mobilitat entre els diferents centres d’activitat de l’àrea metropolitana.

— Quin creus que ha de ser el paper de les noves generacions i la seva implicació en el desenvolupament de la ciutat?

— Les ciutats les conformen els seus ciutadans, i en aquest sentit, és important que tots ens involucrem en la construcció de la nostra ciutat. Les noves generacions hem de ser actives en diferents nivells: des de participar en entitats dels nostres barris que generen sentiment de comunitat i pertinença, fins a informar-nos dels projectes de ciutat que estan previstos i identificar els canals de participació existents per tal de poder dir-hi la nostra. També és important garantir que les persones nouvingudes puguin integrar-se i participar en la “construcció” col·lectiva de ciutat. A Barcelona actualment aproximadament la meitat de la població de 25 a 39 anys és d’origen estranger. Tot i que és cert que alguns opten per viure en una bombolla, cal que entre tots els fem partícips de la vida de ciutat per tal que ells també contribueixin activament a construir Barcelona.

— Per quins sectors empresarials creus que ha d’apostar Barcelona?

— Barcelona ha de continuar promovent l’economia del coneixement, la investigació, la salut i la medicina, així com seguir apostant per l’emprenedoria. Barcelona ha de seguir posicionada com un dels ecosistemes innovadors més competitius d’Europa.