La victòria de Donald Trump ha vingut a certificar una veritat incòmoda. El món que ve va camí de revertir, almenys durant un temps llarg, algunes de les veritats amb què havíem construït el relat del món globalitzat i interconnectat de les darreres dècades. D’una banda, la convicció que Occident i l’eix transatlàntic, encara amb contradiccions rellevants, érem els defensors dels drets fonamentals de les persones, del món obert i de la solidaritat mútua. De l’altra, la convicció que l’ús de la diplomàcia, el diàleg i la concertació, ja fos política, econòmica, cultural o mediambiental, constituïen els instruments centrals per a la construcció d’una governança global tan necessària com fràgil i complexa. Tot això ha esclatat de cop i el món —si no ho contenim— va camí de ser la llei de la selva.
Els discursos de Trump, i la dels seus deixebles i aliats tant a Amèrica com a Europa, són molt inflamables. N’hi ha hagut prou amb pocs dies per veure com les primeres mesures adoptades ens aboquen a un món fast and furious en què s’imposarà la llei del més fort. Després d’apuntar a la immigració com un dels principals mals dels Estats Units, i d’iniciar una caça i expulsió de milers d’immigrants il·legals, no ha dubtat a obrir una guerra comercial contra un dels seus socis, veïns i aliats més sòlids i importants històricament com és el Canadà. A més d’aplicar aranzels igualment a Mèxic i la Xina, ja anuncia mesures contra un altre dels socis i aliats tradicionals, la Unió Europea.
Trump legitima i obre així el meló de l’era d’un matonisme polític internacional en tota regla que ens aboca a una reconfiguració d’estratègies, regulacions i relacions amb resultats imprevisibles. Hi haurà patiment, ha reconegut el mateix Trump, per intentar tornar a fer Amèrica gran. És probable que Trump no canviï el món en quatre anys, però el posarà de cap per avall, i les seves accions i polítiques tindran un enorme impacte tant a les cadenes de valor de l’economia global com a la geopolítica del món, amb el risc d’emportar-se per davant la ja de per si complexa unitat d’acció europea.
Emergeix la necessitat i oportunitat d’un nou lideratge des de noves ciutats globals com Barcelona i de realitats territorials com Catalunya
En aquest context, els Estats estaran força ocupats contenint el vendaval Trump i bregant amb les conseqüències regulatòries i econòmiques. Els governs nacionals tindran poc temps i espai per gestionar i reconstruir espais de diàleg i de concertació. Les urgències geopolítiques i l’agenda de l’economia de la seguretat, juxtaposades als problemes de les agendes nacionals internes, farà difícil que pensin com preservar els valors fonamentals, la defensa d’un món obert i el treball actiu per preservar la convivència.
És en aquest context en el qual emergeix la necessitat i l’oportunitat d’un nou lideratge des de les noves ciutats globals com Barcelona i de realitats subnacionals i territorials com Catalunya. En un món creixentment polaritzat i conflictiu, una bona part de les empreses amb propòsit, així com el millor talent liberal i progressista, buscaran refugi a ciutats i territoris que estiguin alineats amb els seus valors i puguin oferir plataformes de desenvolupament econòmic, social i mediambiental coherents i equilibrats.
Barcelona i Catalunya tenen així la responsabilitat —i l’oportunitat— de ser un dels referents positius que el món necessita. El nostre país i la nostra capital tenen una posició geogràfica privilegiada entre Àsia i Amèrica, així com una bona connectivitat tant en algunes de les cadenes de valor econòmic com en termes de connectivitat, és a dir, infraestructures físiques i digitals. Comptem igualment amb centres de recerca i escoles de negocis de nivell mundial, i la qualitat de vida —tot i alguns desequilibris— atrau talent de tot arreu del món. Tot això ens ofereix noves oportunitats per atraure inversions i talent d’aquells que comparteixen valors i una visió del món obert, competitiu i inclusiu, ja siguin multinacionals, startups i emprenedors.
Barcelona i Catalunya han de promoure, defensar i demostrar que és possible una visió del món que conciliï competitivitat, sostenibilitat i equitat
Barcelona i Catalunya, un cop passada la pàgina de la dècada perduda en la qual s’ha autolesionat i mirat cap a dins, ha d’aixecar la veu i tornar a desplegar un activisme atrevit, audaç i col·laboratiu per un món obert. Una Barcelona i una Catalunya que siguin alhora inspiradores per a altres ciutats i territoris, així com per a empreses, directius i col·lectius econòmics i socials arreu del món. Podem i ho hem de fer, perquè, a més de la connectivitat a les cadenes de valor o de les infraestructures, Barcelona té un ingredient únic i diferencial: la connectivitat emocional amb una bona part del món.
La nostra ciutat és coneguda i reconeguda com una ciutat amb valors progressistes i inclusius que, a més dels seus actius econòmics o de l’interès turístic, posa en el centre el respecte a les persones i a la cohesió social, i el respecte individual i col·lectiu de la diversitat. Davant d’altres models de ciutat ultraliberals que advoquen igualment per un món obert però desigual, Barcelona i Catalunya han de promoure, defensar i demostrar que és possible una visió del món que conciliï competitivitat, sostenibilitat i equitat. És hora d’un renovat activisme, és temps que Barcelona —i Catalunya— facin un pas endavant en temps convulsos. És temps de lideratges inclusius davant dels líders autocràtics i il·liberals. Si ho fem, els defensors del món obert ho agrairan i ho reconeixeran.
L'objectiu de la formació és oferir una programació estable, amb una vintena de concerts anuals,…
Havia odiat la mona de Pasqua durant molt de temps, però ara la necessito amb…
Des del 2008, gairebé 60 fundacions i ONG s'han beneficiat d'aquesta acció, que transfoma en…
Des del barri de la Sagrada Família, aquesta barcelonina ha anat fent puntes de ganxet…
El 22@ celebra els seus primers 25 anys, amb un model que ha aconseguit atreure…
Assistir a aquest esdeveniment és una experiència més propera i ciutadana del que a molts…