L’Ajuntament de Barcelona ha comprat aquest any 13 edificis d’habitatges i 13 pisos més repartits per la ciutat que incorporaran 382 habitatges al parc municipal de lloguer, amb una inversió propera als 60 milions d’euros. La meitat dels pisos, uns 198, es troben al districte de Nou Barris, per l’adquisició de la promoció de quatre edificis de Torre Baró, pertanyent a Regesa.
Des del 2015, l’Ajuntament de Barcelona ha ampliat el parc públic a través de les compres de 1.228 habitatges, amb una inversió acumulada de 129 milions d’euros.
Segons càlculs del consistori, l’ampliació de l’oferta d’habitatge social beneficiarà a un miler de persones a les que es podrà oferir una renda baixa accessible.
Deixant de banda l’operació tancada a Torre Baró, aquest any, l’ajuntament ha intensificat la compra d’habitatges en barris cèntrics on la disponibilitat de sòl per construir és escassa. Fet que ha passat especialment al districte de l’Eixample i, en menor mesura però de manera significativa, a la Vila de Gràcia, un barri especialment dens i amb poca presència d’habitatge públic.
L’Ajuntament realitza les compres mitjançant el dret de tanteig i retracte que obliga que totes les operacions de compravenda d’immobles entre privats es comuniquin a l’administració pública, cosa que permet detectar oportunitats d’adquisicions per preus per sota la mitjana. Així, dels 60 milions d’euros invertits el 2021, la inversió mitjana per habitatge ha estat d’uns 156.600 euros, un preu que inclou les estimacions de rehabilitació necessàries en cada finca.
Respecte al preu de mercat, la forquilla de reducció respecte a les mitjanes del mercat immobiliari varia segons el cas. L’Ajuntament ha informat que pel que fa a les adquisicions realitzades durant l’últim quatrimestre d’aquest any, l’estalvi percentual més elevat ha correspost a la compra i l’import de rehabilitació estimat del carrer de Camprodon, que amb una inversió d’1,34 milions d’euros ha suposat una reducció del 39% respecte al preu de mercat.
La resta d’inversions i les corresponents estimacions de rehabilitació han estat la del carrer de la Diputació, de 10,9 milions d’euros, amb un estalvi del 32%; la del carrer de Fonthonrada, de 2,8 milions d’euros, amb un estalvi del 33%; i la del carrer del Torrent de les Flors, de 10,9 milions d’euros i un estalvi del 18%.
En la majoria de casos, segons fonts municipals, no faran falta grans rehabilitacions, a excepció de la promoció de 38 habitatges a Horta-Guinardó, als carrers Mont-ral i Letamendi, uns treballs que durà a terme una fundació d’habitatge social, després de la inclusió d’aquesta finca al conveni de promoció d’habitatge social i assequible amb les entitats del sector de l’habitatge social i cooperatiu.
La inversió mitjana per habitatge ha estat d’uns 156.600 euros
També s’han tancat operacions a l’Eixample, on s’han adquirit cinc finques de 99 habitatges als carrers Calàbria, Floridablanca, Borrell, Balmes i Diputació. A Gràcia han estat 17 pisos, als carrers de Camprodon i Torrent de les Flors, en aquest últim cas es tracta d’una finca d’obra nova en què no caldrà cap intervenció tècnica. A Sants-Montjuïc s’han comprat uns altres 11 habitatges al carrer de Fonthornada.
A aquests cal sumar 13 habitatges buits més, comprats de manera individual en diferents punts de la ciutat: dos al Raval; un a Sants; un a Porta, un al Turó de la Peira, un a les Roquetes, un a la Prosperitat, un a la Trinitat Nova i quatre a Ciutat Meridiana (Nou Barris); i un al Besòs i el Maresme (Sant Martí).