[dropcap letter=”B”]
arcelona es prepara per invertir 150 milions d’euros entre 2021 i 2024 al Pla de Barris, l’instrument a través del qual l’ajuntament vehicula les intervencions que realitza en els diferents barris de la ciutat per millorar aspectes com l’educació, la salut pública, l’habitatge, l’ocupació, els drets socials o la sostenibilitat. Es tracta d’un programa clau per generar noves oportunitats i resoldre problemes que vénen de lluny i que segueixen afectant determinades zones de la capital i als seus habitants. El repte és evitar que hi hagi barris de primera i de segona i assegurar que no hi hagi ciutadans que es quedin enrere per residir en un carrer o un altre.
El nou pla arribarà a 23 barris de la capital catalana, a una població de 377.000 persones i aprofundirà en les diferents mesures que ja es van iniciar en el pla 2017-2020, dotat també de 150 milions. Aquest pressupost s’ha invertit en més de 600 accions, encara que la majoria d’iniciatives, el 68%, han incidit en l’àmbit de l’educació i els drets socials. Amb aquests diners s’han executat també 73 obres en els diferents barris beneficiaris del programa, com millores en onze centres educatius, rehabilitació o construcció de 13 nous equipaments, i 49 actuacions de millora de l’espai públic.
Els barris que s’han beneficiat del programa són la Verneda, el Bon Pastor, Roquetes, Torre Baró, Gòtic, Trinitat Vella, Ciutat Meridiana, Trinitat Nova, Vallbona, Baró de Viver, El Besòs, La Marina de Port, La Marina del Prat Vermell, al Raval, la Teixonera i Sant Genís dels Agudells.
I quines novetats aporta el nou pla 2021-2024? L’aspecte més nou és que l’Ajuntament de Barcelona ha inclòs al Pla de Barris a set barris més, de manera que el programa s’amplia de 16 a 23 àmbits geogràfics. Així, a partir d’ara els 150 milions també aniran dirigits a Verdum, Can Peguera, Turó de la Peira i La Prosperitat —al districte de Nou Barris—; El Carmel i Can Baró —a Horta Guinardó—, i Poblesec, al districte de Sants-Montjuïc. A més, el nou pla abordarà a tot el Raval (Ciutat Vella), ja que a la primera fase només s’intervenia en l’anomenat Raval Sud. Segons el consistori, aquests barris “també requereixen d’una intervenció extraordinària” un cop analitzada la seva evolució desfavorable.
L’Ajuntament de Barcelona assegura que a les 16 àrees en què han centrat el pla 2017-2020 “s’ha començat a constatar una primera tendència de reducció de les desigualtats”, però totes elles seguiran formant part d’aquest programa, ja que encara s’està lluny d’assolir els objectius. “Es tracta de tendències a llarg termini, es necessita més temps per poder revertir unes desigualtats que són estructurals”, expliquen fonts municipals, que adverteixen que aquestes polítiques públiques de cirurgia social són ara més necessàries que mai com a conseqüència de la crisi econòmica i sanitària provocada per la Covid-19. “Necessitem aquest nou Pla de Barris per fer front a l’impacte que la crisi sanitària tindrà en tota la ciutat, però especialment en aquests barris més vulnerables”, expliquen.
Es tracta de tendències a llarg termini, es necessita més temps per poder revertir unes desigualtats que són estructurals
Així, el nou Pla de Barris s’ha adaptat a aquest nou context i introduirà mesures per contrarestar els danys socioeconòmics que pugui provocar la pandèmia. El repte és que la crisi no escombri els avenços que s’havien aconseguit. Un objectiu prioritari, per exemple, serà evitar que la manca de recursos econòmics engrandeixi la bretxa digital en un context en què s’ha accelerat l’ús massiu de les noves tecnologies per relacionar-se, per estudiar, per a realitzar tràmits administratius o per teletreballar. S’impulsaran, per tant, programes per formar en TIC als ciutadans o perquè tinguin accés a les eines informàtiques necessàries.
Dels 150 milions invertits entre 2017 i 2020 s’han destinat 32,5 milions a l’àmbit educatiu, 20,4 milions al de drets socials, a 16,7 milions a habitatge, 14,1 milions a ocupació i impuls econòmic i 66,1 milions a millorar els espais públics i l’accessibilitat. El nou Pla de Barris s’amplia amb un nou eix d’actuació: la posada en marxa de programes que afavoreixin la sostenibilitat ambiental i la lluita contra l’emergència climàtica. S’implantaran, per exemple, iniciatives relacionades amb l’eficiència energètica dels edificis, les energies renovables o les noves formes de mobilitat no contaminants.
En el marc del Pla de Barris, l’Ajuntament de Barcelona també ha posat en marxa en els últims mesos set oficines per ajudar les famílies a tramitar les diferents ajudes que han activat les administracions públiques per pal·liar els efectes de la pandèmia.