Ecosistema emprenedor

Barcelona lidera el finançament captat per les ‘startups deeptech’ al sud d’Europa

L'ecosistema factura 124 milions d'euros i genera més de 1.700 llocs de treball altament qualificats

Barcelona s’ha situat com la principal ciutat del sud d’Europa en finançament aixecat per startups deeptech, amb 457 milions d’euros captats en el període 2017-2021. Segons un informe d’Acció, la capital catalana ocupa la setena posició si es mira el conjunt d’Europa, on el rànquing està liderat per Estocolm, amb 5.225 milions d’euros, París, amb 3.264 milions d’euros, i Berlín, amb 2.855 milions d’euros.

Pocs dies abans d’acabar l’exercici, aquest tipus d’empreses emergents han captat 159 milions d’euros aquest any a Catalunya. Es tracta d’una de les xifres més altes de la sèrie històrica, només per darrere de la de 2020, quan es van aixecar 170 milions d’euros. Les principals inversions les han liderat empreses com SpliceBio, amb 50 milions d’euros; Submer, amb 30 milions d’euros; Peptomyc, amb 26 milions d’euros o Amelia, amb 7 milions d’euros.

Els recursos obtinguts han nodrit a les gairebé 300 startups deptech que hi ha a Catalunya, el 15% de tot l’ecosistema emprenedor. Aquestes companyies, focalitzades a desenvolupar disrupcions científiques i tecnològiques, facturen 124 milions d’euros i generen més de 1.700 llocs de treball altament qualificats. La majoria s’ha creat en els últims cinc anys i gairebé el 90% estan ubicades a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per sectors, la biotecnologia i la intel·ligència artificial són els que aglutinen més companyies, amb el 40% i el 23%, respectivament. Per darrere hi ha les que es dediquen als materials de frontera, la robòtica, la fotònica, les bateries, la supercomputació i el blockchain.

Un total de 124 empreses emergents són spin-offs, xifra que representa el 42,6% del total. Més enllà de les empreses, l’ecosistema deeptech s’acompanya d’una quarantena de centres de recerca i universitats, entre ells, el Barcelona Supercomputing Center (BSC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) o l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE).

Per enfortir a aquest tipus de companyies, Acció llançarà un fons de coinversió deeptech, amb un pressupost total de 2,5 milions d’euros. Ho farà de la mà de fons de capital de risc i business angels especialitzats en el sector. Tenint en compte que aquestes empreses es caracteritzen per un alt risc tecnològic i de mercat, el nou instrument els atorgarà un préstec a deu anys, amb quatre de carència, per un important màxim de 250.000 euros. El 20% de l’import serà concedit a fons perdut.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024