Good News Barcelona

Barcelona es llança a l’atracció d’inversió picant a la porta d’empreses internacionals

La ciutat espera novetats sobre l'aterratge de companyies estrangeres rellevants en els pròxims mesos, sobretot en l'àmbit biomèdic

Barcelona acumula anys promovent la ciutat per captar inversions internacionals i acollint-les una vegada aposten per instal·lar-se a la capital catalana. Ara, però, la ciutat fa un pas endavant: no només acompanyarà a empreses estrangeres que ja hagin decidit situar-se a Barcelona o que ho estiguin valorant, sinó que anirà proactivament a buscar a companyies que detectin que volen buscar noves localitzacions.

Així, Barcelona activa el radar per fer un pas més en l’atracció d’empreses internacionals cap a la ciutat. “Comencem a mirar activament com es mou el mercat i on pot haver-hi operacions d’empreses que es plantegin una possible relocalització o nova ubicació”, explica el gerent de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Rodríguez: “Ara, aixequem la mà i els diem que volem que vinguin”.

La ciutat posa el focus en deu sectors econòmics que s’ha fixat com a prioritaris de cara als pròxims anys, que van des de la ciència, la salut i la tecnologia al comerç i la restauració, passant per les indústries creatives, l’economia de les cures, l’economia blava, la del visitant i la social i solidària. “En aquests àmbits, anirem a buscar empreses”, assegura Rodríguez.

La capital catalana ho farà a través del consorci Barcelona Investment Office, format per l’Ajuntament, la Generalitat, la Diputació, l’Àrea Metropolitana (AMB), la Cambra de Comerç de Barcelona, Fira de Barcelona, el Port de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca i Barcelona Global. Reunints aquests actors, l’instrument público-privat exercirà “d’espai de col·laboració, trobada i coordinació en el qual compartir projectes i estratègies”.

Barcelona fa aquest pas al capdavant en un moment clau en el qual moviments geopolítics marcats per les decisions del Govern de Donald Trump estan removent el panorama internacional, situació que pot generar oportunitats. Barcelona aspira a agafarles al vol, i ja es prepara per fer-lo: “Enguany farem presència en l’àmbit biomèdic del mercat nordamericà per recordar que Barcelona és aquí”.

Precisament el de la biomedicina és un sector en el qual la ciutat està despuntant a nivell internacional i en què la ciutat vol posar l’accent, juntament amb altres àmbits com el digital i el dels semiconductors. De fet, des de la confidencialitat i fora de l’esfera pública, s’estan movent algunes operacions, vinculades especialment al sector biomèdic, però també al digital, a la ciberseguretat i a la quàntica, en els quals “podria haver-hi novetats en breu”.

Científica a un laboratori del Parc Científic de Barcelona (PCB). © Àngel Bravo

Barcelona ha redoblat la seva aposta per l’atracció d’empreses internacionals després que l’Ajuntament captés i acompanyés inversions a la ciutat per valor de prop de 650 milions d’euros l’any passat. Aquesta inversió es va concretar a través de 32 projectes, un 39% més que l’any anterior, i després que els equips municipals treballessin amb 156 projectes la possibilitat de situar-se a Barcelona.

En total, aquesta trentena d’empreses que es van situar a Barcelona durant el 2024 passant pels serveis municipals han generat 1.235 llocs de treball en la capital catalana, en sectors que van des de les tecnologies de la informació i comunicació (un 28% del total) fins a la salut i les ciències de la vida (6%), incloent-hi també la indústria (22%), el transport i la logística (13%) i la producció creativa i cultural (13%).

Un engranatge de quatre potes

Per facilitar l’aterratge d’aquestes noves inversions, la capital catalana desplega un engranatge en quatre potes que comencen per la promoció. “Com a ciutat, ens promocionem a fires i congressos i organitzem esdeveniments perquè la gent conegui Barcelona com a lloc en el qual invertir i desenvolupar-se professionalment. És una pràctica en la qual Barcelona va ser pionera fa molts anys”, destaca Rodríguez. A aquesta presència de fires i congressos se suma l’organització de missions empresarials a mercats clau. Cada any, la ciutat es promociona en uns 200 d’aquests viatges, en els quals empreses barcelonines i del seu entorn es donen a conèixer i exploren oportunitats a l’estranger.

Una altra de les potes de la maquinària d’atracció de talent funciona al revés: Barcelona no s’acosta als actors internacionals, sinó que els actors internacionals s’acosten a Barcelona. Quan una empresa revela el seu interès per assentar-se a la ciutat, es posa en marxa l’Oficina de Captació d’Inversions, i desplega tot l’encant de la capital catalana: “Exposem les virtuts de la ciutat i les polítiques de suport per a la recepció d’empreses”, recalca Rodríguez. Entre altres operacions, l’oficina va ser “molt activa” en l’aposta d’AstraZeneca per Barcelona per a situar el seu hub global, en un projecte en el qual la ciutat competia amb 14 ciutats més.

L’edifici Estel, antiga seu de Telefónica, s’està reformant per acollir oficines, entre les quals estarà el ‘hub’ d’AstraZeneca.

I aquí no acaba el sistema de captació de talent i inversions de la ciutat: una vegada una empresa ha decidit establir-se a Barcelona, arriba el torn del servei d’acompanyament i aterratge per facilitar el procés a la companyia internacional tant des del punt de vista urbanístic com empresarial. I falta encara un element més: a més d’ajudar l’empresa a establir-se, el ben greixat mecanisme municipal treu a jugar el Barcelona International Welcome Desk, per acollir els treballadors internacionals que l’empresa porta amb ella i ajudar-los en la seva arribada a la ciutat de forma personalitzada, ja sigui posant en ordre documentació com buscant escola per als seus fills o regularitzant les vacunes de les seves mascotes.

Però les empreses no sempre porten els seus treballadors, o no a tots, i això també li interessa especialment a la ciutat. “En el fons, tot el discurs i treballat d’atracció d’empreses busca crear llocs de treball per als ciutadans de Barcelona, en sectors més competitius i amb sous més alts”, motiu pel qual l’Ajuntament també acompanya a les empreses en la captació de talent local, amb processos de selecció “molt a mesura”. Aquí participa també Barcelona Activa, tancant el cercle d’atracció d’inversions i talent per generar ocupació i dinamitzar l’economia Barcelona, que continua posicionant-se internacionalment i que es llança ja no sols a caçar oportunitats, sinó a generar-les.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Música

L’Orquestra Sònica proposa una fusió d’instruments clàssics amb música moderna

L'objectiu de la formació és oferir una programació estable, amb una vintena de concerts anuals,…

18 d'abril de 2025
  • Opinió

Elogi de la mona

Havia odiat la mona de Pasqua durant molt de temps, però ara la necessito amb…

18 d'abril de 2025
  • Social Stories

Banc Sabadell acumula més de 430.000 euros donats amb la iniciativa ‘Aces Solidaris’

Des del 2008, gairebé 60 fundacions i ONG s'han beneficiat d'aquesta acció, que transfoma en…

18 d'abril de 2025
  • Professionals

Les 102 primaveres d’Esther Vilar

Des del barri de la Sagrada Família, aquesta barcelonina ha anat fent puntes de ganxet…

17 d'abril de 2025
  • Opinió

Més enllà del treball, un espai per viure

El 22@ celebra els seus primers 25 anys, amb un model que ha aconseguit atreure…

17 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Tarda al Godó

Assistir a aquest esdeveniment és una experiència més propera i ciutadana del que a molts…

17 d'abril de 2025