Copa América de Vela
El trofeu històric pel qual competiran a Barcelona els equips de la Copa Amèrica de Vela. © María Muiña - Sailing Shots

La Barcelona olímpica es prepara per acollir la Copa Amèrica de Vela

L'esdeveniment esportiu més antic del món, amb un impacte previst de 1.000 milions, amarrarà a la capital catalana amb l'ambició d'aconseguir la millor edició de la seva història. Institucions i empresaris de la ciutat mobilitzaran 70 milions per organitzar la 37a edició, que se celebrarà els mesos de setembre i octubre de 2024.

El compte enrere ja ha començat. Barcelona acaba de ser designada per acollir la pròxima edició de la Copa Amèrica de Vela, la competició més antiga del món i un dels esdeveniments esportius amb un impacte econòmic i mediàtic més gran, només per darrere dels Jocs Olímpics i els mundials de futbol. Les administracions públiques i la societat civil de la ciutat s’han aliat per convèncer als organitzadors i ho han aconseguit, captant un esdeveniment que es preveu que deixi a la ciutat 1.000 milions d’euros i sigui seguit per 940 milions d’espectadors. Allò que va fer moure la balança a favor de la capital catalana enfront de les altres candidates va ser un factor tan senzill, i alhora tan complicat, com ho és la seva manera de ser.

“Va ser l’emoció que vam sentir com a organització allò que ens va fer prendre automàticament la decisió”, ha explicat Grant Dalton, conseller delegat de l’Emirates Team New Zealand, l’equip guanyador de l’edició anterior i el responsable d’organitzar la que vindrà el 2024. La calidesa i el compromís que va mostrar la ciutat s’han convertit en les principals virtuts que li han permès imposar-se a ciutats com Màlaga, Cork (Irlanda) i Jiddah (l’Aràbia Saudita).

L’organització d’aquest esdeveniment esportiu també ha tingut en compte les infraestructures marítimes existents a la ciutat, que no requeriran una gran inversió per acollir la regata, així com el seu atractiu i història. “Barcelona és una de les ciutats més reconegudes de tot el món, per la qual cosa és molt emocionant que pugui albergar l’esdeveniment de vela més reconegut del món. Com a defensor de la Copa Amèrica, sempre hem sentit la responsabilitat de fer créixer l’esdeveniment, l’audiència i l’esport de la vela a escala mundial i, sense cap mena de dubte, organitzar l’esdeveniment en una ciutat tan important com Barcelona ens permetrà impulsar aquest creixement”, ha exposat Dalton en la presentació de la capital catalana com a candidatura guanyadora.

L’aposta per Barcelona s’ha beneficiat que la capital catalana celebrés els Jocs Olímpics del 1992, un episodi rememorat “amb orgull” per la vela de Nova Zelanda, ja que va ser l’edició més exitosa per a aquest país, que es va emportar quatre medalles. “Tothom recorda les Olimpíades del 92”, ha sostingut el portaveu del New Zealand. De fet, la capital catalana, es convertirà en la primera ciutat del món a acollir tots dos esdeveniments, han subratllat des de l’organització de la Copa Amèrica de Vela.

A aquest esperit olímpic ha apel·lat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. “De la mateixa manera que els Jocs del 92 van ser els millors de la història, ara hem de fer-ho possible amb la Copa Amèrica”, ha defensat. Aragonès ha aplaudit la col·laboració de totes les institucions, des del Govern central fins a l’Ajuntament, així com el suport que ha donat la iniciativa privada. “Quan ens alineem, les coses funcionen i funcionen bé”, ha exposat.

D’altra banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha subratllat que el missatge d’unitat i coordinació que ha llançat la ciutat demostra que està preparada per acollir la millor edició d’aquesta competició. Colau ha posat en valor de la Copa Amèrica la seva aposta per la innovació i la sostenibilitat, així com que l’edició barcelonina serà la primera vegada que tindrà una modalitat femenina i juvenil.

Copa América de Vela
La Copa Amèrica de Vela té un impacte de 1.000 milions d’euros i una audiència de 940 milions d’espectadors.

Barcelona Global, molt implicada en l’impuls de la candidatura guanyadora, a través de la seva agència d’inversió, Barcelona & Partners, veu l’esdeveniment com un win-win per a l’organització i, també, per a la ciutat. “Barcelona guanya quan anem plegats; guanya amb el consens; guanya quan hi ha col·laboració i compromís publicoprivat; guanya quan suma, i guanya amb la il·lusió dels grans reptes com aquest”, ha exposat la presidenta de Barcelona Global, Aurora Catà.

El consens entre les institucions i la iniciativa privada també s’ha traduït en mobilitzar els recursos necessaris per atreure la Copa Amèrica de Vela. El pressupost total es mourà al voltant dels 70 milions d’euros, dels quals 45 milions seran aportats amb caràcter finalista per les administracions. L’Ajuntament destinarà deu milions d’euros, una xifra similar a la que dedica al Mobile World Congress (MWC), mentre que el Govern central i la Generalitat s’hauran de repartir la resta. Turisme de Barcelona aportarà cinc milions d’euros, assumits en gran part per la Diputació de Barcelona. Els agents privats han contribuït amb un aval de 25 milions d’euros.

Ada Colau Pere Aragonès Aurora Catà y Grant Dalton Copa América de Vela
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la presidenta de Barcelona Global, Aurora Catà, i el conseller delegat de l’equip New Zealand, Grant Dalton. © Arduino Vannucchi

Primers detalls de la competició

Si bé encara queda molt per veure competir als sis equips que participaran en la 37a edició de la  Copa Amèrica de Vela, que se celebrarà el setembre i l’octubre de 2024, la ciutat ha començat a preparar-se. El Port de Barcelona, una de les institucions implicades a captar la competició, ja té definits els primers detalls de com es viurà a la ciutat. Aquest esdeveniment enfrontarà en una fase prèvia, coneguda com la Copa Prada, als cinc equips aspirants al títol, en un u contra u, i el vencedor competirà contra el New Zealand a la gran final.

Segons ha indicat el seu president, Damià Calvet, el camp de regates s’estendrà entre l’Hotel W i el Port Olímpic, amb una àrea de dues milles de llarg i una milla d’ample, permetent que es pugui gaudir des de tot el litoral barceloní. El village d’aquest esdeveniment estarà al Moll de la Fusta.

Aquest esdeveniment enfrontarà en una fase prèvia als cinc equips aspirants al títol, en un u contra u, i el vencedor competirà contra el New Zealand a la gran final

Així mateix, Calvet ha explicat que cada equip tindrà una base tècnica, propera al mar, en la qual hi haurà l’embarcació amb la qual competiran i oficines i sales de suport. Al voltant de 200 persones integren cada equip i es preveu que unes 2.500 persones participin en l’organització de tot l’esdeveniment. Es calcula que els equips començaran a navegar per la costa barcelonina aquest mateix any, amb l’objectiu de conèixer les característiques del seu mar, i que estaran radicats a la ciutat un any abans que comenci la competició.

Les sis bases dels equips es repartiran pel Port Vell, fent que “tota la ciutat aculli la Copa Amèrica”, ha emfatitzat Calvet. Concretament, estaran a Marina Barcelona ’92, Nàutic Center, l’edifici dels antics Cinesa, la terminal Grimaldi i l’Imax Port Vell, on se situarà el New Zealand i les oficines de la Copa Amèrica. Aquesta última ubicació significarà posposar l’enderrocament d’aquest cinema, ha anunciat Calvet, sense que això retardi el calendari perquè el Liceu situï la seva segona seu al port.

 

Una oportunitat per a la ciutat

Barcelona, com a ciutat oberta a la mar, no només es projectarà al món durant les 14 setmanes que duri l’esdeveniment, sinó que posarà en valor el teixit local al voltant del sector nàutic. El president del Club Natació Barcelona, Bernat Antràs, veu en la Copa Amèrica una oportunitat per popularitzar la vela a la capital catalana, tenint en compte la seva disposició geogràfica i condicions climàtiques. Antràs també assenyala que el seu club, en ple port, es pot beneficiar de tot el trànsit que generarà la competició, oferint als assistents un espai en el qual entrenar i nedar. Precisament, la reforma que estan fent en les instal·lacions estarà llesta per a quan se celebri l’esdeveniment esportiu. “La Copa Amèrica ens encaixa perfectament”, recalca.

El president del Saló Nàutic, Luis Conde, agrega que la competició significarà una empenta per al sector de la nàutica i la vela, que ja ha sortejat la pandèmia amb nota, com es va constatar en l’última edició de l’esdeveniment de Fira de Barcelona, que, casualment, també s’organitza a l’octubre. “La Copa Amèrica és el Mobile World Congress de la nàutica, per a Barcelona serà molt bo”, defensa.

Tags from the story