Barcelona es transformarà entre el 5 i el 10 d’octubre en un referent internacional en l’àmbit de la bicicleta en acollir la celebració de CICLOBCN2021 que, per primera vegada, reunirà en una ciutat tres congressos sobre aquest mitjà de transport. L’objectiu no és altre que reivindicar el paper de la bicicleta en l’assoliment dels reptes actuals i de futur que afrontem com a societat i la seva contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030.
L’esdeveniment posa en relleu la bicicleta com a element turístic, d’oci i esportiu de manera segura i sostenible i un mitjà de transport que compleix els objectius estratègics de desestacionalització, desconcentració i diversificació de productes.
Les tres trobades, el Congrés EuroVelo i Cicloturisme 2021, el XVIII Congrés Ibèric La bicicleta i la ciutat i el 7è Congrés Internacional de la Bicicleta inclouran espais d’exposició, trobades entre professionals, visites tècniques i una àmplia agenda d’activitats a l’espai públic obertes a la participació de tothom. Ja s’ha iniciat el compte enrere per a la celebració d’aquests esdeveniments i està obert el registre d’inscripcions.
Aquest esdeveniment organitzat per la Federació Europea de Ciclistes és el principal fòrum sobre cicloturisme a Europa, que serveix per compartir coneixement i ressaltar bones pràctiques al voltant del cicloturisme. És una cita biennal que s’organitza des de 2012 per promocionar-hi el cicloturisme i impulsar el desplegament de la xarxa EuroVelo, un conjunt de quinze rutes cicloturístiques que travessen Europa de punta a punta.
El cicloturisme per l’arc del Mediterrani té la seva expressió en la ruta EuroVelo 8, entre Cadis i Xipre, que transcorre per Catalunya i que la Generalitat està impulsant des de la Jonquera fins a Ulldecona. Actualment, la ruta a Catalunya està en servei entre La Jonquera i Sils i es preveu que en el marc del CICLOBCN2021 entrin en funcionament els trams d’accés a Barcelona per les valls fluvials del Besòs-Mogent i el Llobregat.
Per a la seva organització aquest 2021, Barcelona —una ciutat que va encetar l’any amb una xarxa de carrils bici de 231 quilòmetres— ha competit amb importants ciutats europees, després que el fòrum ja hagi tingut lloc a Basilea, Viena, Nantes i Limburg. La candidatura ha tingut el suport del Govern de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Federació d’Entitats per la Mobilitat amb Bicicleta de Catalunya (FEMBICI) i ConBici, coordinadora d’entitats estatals.
El Congrés EuroVelo i Cicloturisme 2021 posarà de manifest com el cicloturisme reactiva l’economia i genera llocs de treball en els àmbits de la salut, les infraestructures, la recerca o la innovació, com mostren les experiències de ciutats com Limburg (Bèlgica) i Bolonya (Itàlia) o, sense anar tan lluny, com es poden gaudir al Pirineu de Catalunya. La trobada —que com la resta tindrà lloc a l’Auditori AXA— s’iniciarà amb una sessió plenària per reflexionar sobre la contribució del cicloturisme als reptes de la nostra societat, i comptarà amb referents de l’àmbit del turisme, la salut i la bicicleta, com l’actual director de l’Organització Mundial del Turisme, Dirk Glaesser, o la presidenta de l’Aliança Mundial de Ciclistes, Raluca Fiser.
Barcelona es transformarà entre el 5 i el 10 d’octubre en un referent internacional en l’àmbit de la bicicleta en acollir el CICLOBCN2021 que, per primera vegada, reunirà a una ciutat tres congressos sobre aquest transport
El 7è Congrés Internacional de la Bicicleta i el 18è Congrés Ibèric La bicicleta i la ciutat (7 i 8 d’octubre) obriran amb una sessió plenària amb representants de ciutats i metròpolis que han apostat de manera decidida per l’ús de la bicicleta com a vehicle d’ús prioritari en els darrers anys. A més, se celebraran plenàries específiques sobre el finançament per a projectes ciclistes, l’aposta per la intermodalitat, la gestió de ciutats i territoris que pedalen, on participaran representants de la Red de Ciudades por la Bicicleta, o la ciutat i el territori des de diferents mirades (envelliment actiu, gènere, infància, o accessibilitat). Els dos dies de congrés finalitzaran amb la presència de Pierre Serne, actual president de Club de Villes et Territoires Cyclables, que participarà en una sessió plenària sobre governança i interacció entre el teixit social i les administracions.