L'ocupació en el sector digital es dispara a la capital catalana, però segueix faltant talent. La ciutat s'ha convertit en una de les referències europees en l'atracció de professionals de perfil digital, però encara hi ha un fort desequilibri entre l'oferta i demanda d'ocupació.
Quatre de cada deu llocs de treball que es crearan a Espanya al llarg d’aquest any estaran relacionats amb l’entorn digital, segons un informe publicat per la Unió Europea. En aquest context, Barcelona encapçala, just per davant de Madrid i València, el rànquing de ciutats espanyoles amb més demanda de perfils de transformació digital, un camp que inclou des d’un desenvolupador web o un analista de dades fins a un especialista en màrqueting digital.
La capital catalana s’està convertint en un dels hub tecnològics de major rellevància a tot Europa, però la bretxa digital entre l’oferta i la demanda de talent també creix any rere any de forma exponencial, un fet que provoca una desacceleració en el procés de digitalització i un fort increment dels salaris d’aquests treballadors.
Segons un estudi publicat per Barcelona Digital Talent, la demanda de talent digital entre 2017 i 2019 s’ha incrementat a Barcelona un 80%, mentre que l’oferta de professionals ha crescut únicament un 23% (fins als 77.000 actuals). “Un any després de l’inici de la pandèmia, l’únic sector que ha crescut en oferta d’ocupació, juntament amb el de la sanitat, ha estat el de la tecnologia i el sector digital”, explica Jordi Arrufí, director de projectes digitals de la Mobile World Capital.
Segons l’Enquesta de població activa (EPA) del 2020, a Catalunya es van crear el 13% dels llocs de treball (14.700 en total) relacionats amb el món TIC de tot Espanya, mentre que al conjunt de l’Estat l’ocupació d’aquest sector ha caigut un 3%. No només això, sinó que segons Arrufí es calcula que Barcelona “podria absorbir fins a 10.000 llocs de treball més cada any” en un mercat que es troba en plena expansió i que situen la ciutat com “el vuitè hub tecnològic en termes absoluts del continent”.
En aquesta mateixa línia, el Fòrum Econòmic Mundial va publicar recentment que les noves professions digitals passaran de representar el 7,8% actual al 13,5% en tan sols cinc anys, el que es tradueix en la creació de gairebé 100 milions de nous rols que encara no existeixen i estan directament relacionats amb el procés de transformació digital. “La manca de perfils en l’entorn digital existeix des de fa més de 30 anys, però ara l’estem patint més que mai”, explica David Monreal, conseller delegat i fundador del centre formatiu Skylab Coders Academy.
La majoria dels estudis conclouen que les posicions de Full-Stack (desenvolupament complet de la pàgina web), Data Science (anàlisi de dades), dissenyadors UX i UI (disseny de l’experiència de l’usuari quan navega per una pàgina web) i els especialistes en màrqueting digital són alguns dels perfils més demandats pel mercat ara mateix. “El perfil més buscat és el del programador que té nocions de disseny. És per això que molts dissenyadors han començat a formar-se en programació, especialment en els bootcamps“, explica Francis Roy, professor de disseny de producte al IEBS Business School.
La manca de mà d’obra ha creat una important inflació dels sous en els últims anys que ha portat a les empreses a experimentar veritables dificultats per cobrir aquest tipus de places. “Els salaris d’aquests perfils es troben en ple creixement any rere any a causa de l’escassetat de personal”, explica Ignasi Hörmann, director de talent de la consultora internacional Multiplica, amb seu a Barcelona. Les empreses que demanden aquests perfils no tenen prou amb els mecanismes de contractació tradicionals, sinó que han de fer “una recerca molt més proactiva amb ofertes molt treballades”.
Es tracta de perfils, a més, que no valoren únicament el salari brut, sinó que s’han captar mitjançant al·licients que complementin la nòmina a final de mes. “La flexibilitat horària, la possibilitat de treballar en diferents projectes, la quota de gimnàs o les classes de ioga són alguns dels beneficis que s’ofereixen per atraure talent”, subratlla Hörmann. Segons l’especialista en recursos humans de l’àmbit digital, el veritable repte “no és saber fitxar sinó aconseguir retenir un professional a llarg termini en un mercat en el qual hi ha una altíssima rotació de personal“.
Un dels avantatges competitius més importants de Barcelona respecte les seves rivals europees és el sou mitjà que, encara que hagi augmentat ostensiblement, encara queda lluny de les principals competidores. Segons el Digital Talent Overview 2020, el sou mitjà de les professions digitals a Barcelona s’apropa als 37.510 euros bruts anuals que, en comparació als 46.559 euros de París, els 50.746 euros d’Amsterdam o els 73.206 euros de Londres, continua sent un sou baix. Madrid, en canvi, queda per darrere de la capital catalana amb poc més de 34.000 euros bruts a l’any.
La important pujada dels sous ha provocat que posicions sènior tinguin una remuneració equiparable a la dels càrrecs directius. “Hi ha posicions que ronden el 30% d’increment salarial en tan sols un any”, explica Inma González, directora de talent de la consultora catalana Enzyme Advising Group. “La bombolla em recorda molt a la de les puntcom. Cal anar amb molt de compte, perquè podria tenir un efecte molt negatiu en l’encaix de l’estructura de qualsevol empresa”, conclou.
Formació disruptiva
Per suplir aquesta altíssima demanda, les principals universitats ofereixen cada cop més màsters i especialitzacions en perfils purament digitals, com és el cas de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), o l’Institut de Formació Contínua IL3, de la Universitat de Barcelona. Recentment, a més, han aparegut els famosos bootcamps, un model docent nascut als Estats Units que consisteix a desenvolupar una sèrie d’habilitats professionals relacionades amb el món digital en poc temps.
“En quatre mesos un alumne surt de l’escola sabent programar”, explica Jared Gil, conseller delegat i cofundador de Nuclio Digital School, un bootcamp de formació de perfils tecnològics que va rebre el Premi Excel·lència Educativa 2021 com a millor centre d’educació digital. Segons Gil, hi ha alumnes que, sense necessitat de tenir formació prèvia en l’àmbit científic o matemàtic, “acaben trobant feina com a programadors o dissenyadors d’experiència d’usuari”.
La proliferació de bootcamps en els últims anys i fins i tot mesos no ha estat suficient per satisfer la demanda, arribant tan sols a la xifra de 6.000 titulats a tot Espanya l’any 2020. “Per formar bons professionals has de tenir els millors professors, i per això també has d’oferir un sou atractiu”, indica Monreal, fundador de Skylab, un bootcamp que va néixer a Barcelona i que ha estat guardonat per Switchup com el millor bootcamp del món aquest any. D’aquesta forma, la bombolla dels sous també es traspassa al personal docent d’aquests centre formatius.
Bretxa de gènere sense precedents
No tot són bones notícies en el món digital i és que, entre d’altres, encara queda un llarg camí per recórrer en la qüestió de gènere. Segons un informe de Talent Up, tan sols el 26,5% dels professionals digitals de Barcelona són dones (la mitjana europea és de l’25,1%), el que evidencia una profunda disparitat de gènere tot i ser posicions de recent creació. “És molt difícil atraure talent femení”, subratlla Inma González, que explica que ara “hi ha fins i tot menys dones que quan jo vaig començar a treballar fa 27 anys”.
L’única posició en la qual es pot trobar una certa equitat és en el disseny d’experiència d’usuari (UX i UI), amb un 51% de dones. No obstant això, el percentatge es desploma fins al 29% a la següent posició (intel·ligència de negoci), i així de manera exponencial en la resta. Hi ha algunes iniciatives a Barcelona, com All Women Tech, que es dediquen exclusivament a la formació de dones professionals del món digital, amb personal docent també femení.
L’objectiu és revertir unes dades que encara són més greus si ens fixem en les ràtios d’estudiants, on les dones representen tan sols el 20% de l’alumnat, i encara més en els llocs directius, ocupats només per dones en un de cada deu casos .
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…