Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici de la temporada nadalenca, amb 110 quilòmetres de llums a la ciutat i amb música, espectacles i activitats
Barcelona escalfa motors per vestir-se de Nadal. La ciutat ha programat múltiples concerts, espectacles, activitats tallers i instal·lacions per celebrar les festes, que sumen centenars de propostes que s’estendran per tots els seus districtes. “La ciutat brillarà més que mai, amb un Nadal ple de llums, de comerç i de gent al carrer”, ha defensat l’alcalde, Jaume Collboni.
Els llums penjats sobre els carrers de la ciutat des de fa dies no hauran d’esperar molt més per il·luminar-se. Un espectacle de dansa urbana, rap i efectes visuals serà l’encarregat de donar el tret de sortida a la temporada nadalenca. Passeig de Gràcia acollirà de nou l’espectacle per encendre els llums de la ciutat, que comptarà amb cinc escenaris i 28 ballarins.
Amb l’espectacle Solvern, dissenyat per a l’ocasió, l’avinguda repeteix com punt encarregat de l’encesa de llums de la ciutat per segon any consecutiu, fet que han criticat els eixos comercials agrupats a Barcelona Comerç, que han defensat mantenir la itinerància que havia caracteritzat l’acte fins ara.
En concret, l’espectacle es desenvoluparà entre la ronda Sant Pere i la Gran Via a partir de les 18 hores, amb una producció de la companyia de renom internacional Aktionstheater Pan.Optikum que reunirà diverses generacions d’artistes catalans i alemanys, com han explicat Collboni amb la responsable de Festes i Tradicions de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), Anna Lleó, i amb els directors artístics Sergi Ots i Jordi Duran.
L’espectacle marcarà l’inici d’una programació tindrà de nou la Plaça Catalunya com un emplaçament destacat. Com ja és tradicional, es convertirà en un gran escenari pel qual passaran 25 espectacles a càrrec de 17 companyies d’arts escèniques i vuit grups de música. A la plaça, el Barcelona Festival de Nadal s’allargarà del 20 al 30 de desembre, amb una programació interdisciplinària que sumarà més de 300 funcions.
La plaça es dirigirà a públics diversos a mesura que avanci cada jornada: els matins s’han dissenyat per al públic familiar, amb espectacles que tancarà diàriament un concert d’Ambauka, mentre que el circ i la dansa prendran la plaça a les tardes. La música serà la protagonista de la programació a partir de les 19 hores, i la nit donarà pas a l’espectacle Natal. El muntatge, d’Animal Religion, tancarà la jornada a les nits reivindicant la mirada lúdica i infantil des del circ i la música.
A més, la plaça també acollirà del 19 al 29 de desembre la Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària, amb unes 60 empreses i activitats. La de plaça Catalunya se sumarà a les diverses fires que acollirà la ciutat durant la temporada nadalenca, com les tradicionals Fira de Santa Llúcia, Fira de Nadal de la Sagrada Família i la Fira de Reis, que omplirà la Gran Via de joguines i regals artesans fins al 6 de gener.
La Plaça Sant Jaume serà un altre dels punts destacats de les festes. Amb una decoració conjunta per primera vegada entre l’Ajuntament i la Generalitat, la plaça estarà engalanada amb un arbre de 15 metres i amb una gran estrella de 20 puntes que substituirà al pessebre habitual. No obstant això, qui vulgui contemplar les figures del pessebre no haurà d’anar lluny, i és que l’Associació de Pessebristes n’instal·larà un al Pati de Carruatges del consistori. També hi haurà un pessebre a la Generalitat, que podrà visitar-se en dies puntuals, i al Monestir de Pedralbes.
Cap d’Any i els Reis Mags
Cap d’Any serà un altre dels plats forts de la programació de Nadal. La ciutat s’acomiadarà de 2024 amb un espectacle de música, drons i pirotècnia de la mà de la companyia Groupe F. De nou, la Font Màgica de Montjuïc es queda fora del show: l’any passat no es va encendre per la sequera, i enguany continua inactiva perquè està en reparació. Com ha detallat la regidora Raquel Gil, els treballs per a tornar a posar-la en marxa s’allargaran fins a finals d’estiu.
L’arribada de 2025 accelerarà els preparatius dels Reis Mags per a la seva arribada a la ciutat. La seva fàbrica de joguines tornarà a obrir a Sant Andreu, mentre que el Campament Reial s’instal·larà a Nou Barris del 2 al 5 de gener, després que la família del Rei Baltasar passi per la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova del 28 al 30 de desembre. Com és habitual, els Reis arribaran a la ciutat en veler, i començaran la cavalcada passant davant un Portal de la Pau amb façana renovada i seguint el mateix recorregut de l’any passat.
Els barris com a escenari
Amb la voluntat de continuar descentralitzant la festa i de portar-la a tots els districtes, Barcelona ha programat 80 concerts en mercats i eixos comercials de la ciutat dins del festival Sons de Nadal. La ciutat també serà escenari del concert Cantagran, protagonitzat per persones grans a L’Auditori, i el concert de Nadal de l’Orfeó Català, que enguany estrena ubicació a la Plaça de la Catedral.
Les activitats arribaran fins a emplaçaments com el Park Güell, que il·luminarà la seva Sala Hipòstila; el Tibidabo, i el Port Olímpic, que oferirà activitats nadalenques i nàutiques per primera vegada després de la seva reforma. A més, el Port Vell tornarà a acollir l’esdeveniment Nadal al Port, que creix en espai i en propostes, i el Festival de la Infància tornarà a celebrar-se a Montjuïc, amb 60 activitats en 20.000 metres quadrats del recinte firal.
Barcelona comptarà enguany amb 110 quilòmetres de carrers il·luminats i amb 24 grans figures de llum
A més, els mercats acolliran també activitats i tallers infantils i familiars, i s’han programat un centenar de propostes per a dinamitzar els barris i promocionar el seu comerç. El festival nadalenc també arribarà als districtes de la mà del grup Sound de Secà, que actuarà a Nou Barris, Sant Andreu i Sants-Montjuïc per reivindicar l’espai públic com a lloc de convivència a través de la dansa, el teatre, la percussió i la veu.
Nadal s’estendrà pels barris de la ciutat també a través dels llums. Barcelona comptarà enguany amb 110 quilòmetres de carrers il·luminats, sis més que l’any passat, i els llums arribaran enguany per primera vegada a barris en els quals el teixit comercial no té la capacitat d’instal·lar-les, com Ciutat Meridiana.
El seu barri veí de Torre Baró repetirà enguany la posada en marxa d’una il·luminació comunitària dissenyada i creada pels veïns. En aquesta ocasió s’inspira en la pel·lícula de la qual el barri és escenari, El 47, que s’ha convertit en el film en català més vist dels últims 40 anys.
A més, 24 grans figures de llum amb motius nadalencs s’instal·laran en els diversos districtes, en un any en què també s’il·luminaran 14 edificis singulars, com ha recordat Collboni. Els llums, a més, estaran encesos durant més hores, a partir de les 17.30 i sumant més de 322 hores en total. Ho faran amb un pressupost de 3,3 milions d’euros, per a una temporada nadalenca que vol fer brillar “més que mai” la ciutat.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…
Les companyies, que representen un 44% més que l'any passat, han apostat per créixer a…