Trencar el sostre de vidre per augmentar la presència de dones en càrrecs de responsabilitat i per ampliar les referents que inspirin futures generacions de líders i directores. Aquest és l’objectiu en el qual l’Ajuntament de Barcelona ha focalitzat la seva campanya per a aquest 8 de març, “perquè les nenes d’avui siguin les caps de recerca, les rectores, les directores de cinema i les CEO de demà”.
Així, l’Ajuntament ha organitzat aquesta campanya institucional en el marc del Dia de la Dona amb la finalitat de contribuir a esfondrar el sostre de vidre. Amb aquest objectiu, ha previst un programa que arrencarà el matí del mateix 8 de març amb la lectura d’un manifest que abordarà aquestes limitacions de les dones per accedir a càrrecs de decisió. Més enllà de la campanya, l’Ajuntament combat aquestes limitacions amb eines com el Projecte Lidera per fomentar l’emprenedoria i lideratge femení, i l’impuls de 70 iniciatives d’economia social i solidària amb dones al capdavant, com ha recordat la directora de Serveis de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament, Maria Rengel.
La campanya institucional del 8M tindrà com un dels seus plats forts l’entrega del Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany. Convocat anualment per l’Ajuntament, el guardó es lliurarà el dilluns 11 de març al Saló de Cent. El premi pretén ser un reconeixement a iniciatives orientades a defensar i promocionar els drets de les dones, i aquesta edició posa el focus també en el sostre de vidre. Comparteix així la temàtica de la campanya institucional, dissenyada per la directora creativa experta en comunicació amb perspectiva de gènere Patricia Luján, i il·lustrada amb retrats de nenes i noies de la fotògrafa Tanit Plana.
La campanya tindrà com una de les seves cites centrals les jornades Converses Feministes, que se celebraran a l’Auditori de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) el 22 i 23 de març. Ho faran amb l’objectiu de debatre i buscar respostes als principals reptes per avançar cap a una igualtat real i efectiva, i comptaran amb dones referents en diversos sectors. Les jornades recolliran propostes i interessos sorgits de grups de treball reunits al gener, i d’elles brollaran una sèrie de compromisos per continuar avançant en les polítiques enfocades a garantir la igualtat de gènere. Així, d’aquesta trobada sorgirà “una reflexió col·lectiva sobre on s’ha d’incidir i sobre com es pot actuar des de l’àmbit municipal”, ha declarat Rengel.
La segregació vertical té repercussions en la bretxa salarial i les pensions, així com en la pèrdua de talent i l’absència de referents femenins en el lideratge de tots els sectors
Les jornades s’han dissenyat per aprofundir en la situació de les dones de la ciutat en diversos àmbits, així com per plantejar possibles accions per avançar cap a la igualtat real. Ho han fet mitjançant aquest treball previ realitzat al gener, que s’ha articulat en sis grups de treball centrats en àmbits com l’economia i l’ocupació; l’educació; la cultura; l’esport; la salut, i la justícia i acció social. Les jornades començaran la tarda del divendres 22 de març amb la ponència inaugural i una taula rodona en la qual participarà l’empresària Maria Teixidor, la primera dona en la junta directiva del FC Barcelona. També participarà l’especialista en polítiques d’igualtat i lideratge Sara Berbel, i la codirectora general de Suara Cooperativa, Laura Peracaula.
La trobada continuarà dissabte amb sis tallers dinàmics i simultanis que abordaran diversos aspectes i rols de les dones en la societat, com un sobre joves i participació, amb l’expresidenta de la Federació de Dones Joves i la diputada més jove al Congrés de Diputats, Ada Santana. La directora d’Iniciativa Barcelona Open Data i presidenta de Dones en Xarxa, Lourdes Muñoz, liderarà un taller sobre tecnologia de dades amb perspectiva de gènere, mentre que l’escriptora i activista Desirée Bela conduirà una sessió sobre dones i antiracisme.
Completaran els tallers el de Comunicació: violències digitals i mediàtiques a càrrec de l’escriptora i periodista Carmen Domingo; El porno i la construcció del desig de l’especialista en violència masclista Marina Marroquí, i Metacícliques de la directora, actriu i activista Lydia Zimmermann. Les jornades, que requereixen inscripció prèvia i gratuïta, finalitzaran amb la lectura dels compromisos adquirits durant els tallers i amb una clausura a càrrec de la regidora Raquel Gil.
Les xifres reflecteixen que un terç de les persones amb càrrecs directius o gerents a Catalunya són dones
Aquests compromisos seran un dels principals fruits que donarà aquesta campanya de l’Ajuntament, a la qual poden adherir-se actes organitzats des d’entitats, districtes i departaments municipals que vulguin avançar cap a la igualtat real i eliminar barreres que limiten la representació femenina en espais de decisió. I és que el sostre de vidre és un fenomen transversal que es dona en tots els àmbits. Aquesta realitat està estretament vinculada al fet que les cures continuen recaient majoritàriament en les dones, i d’aquesta se’n deriven alhora problemes de salut mental i emocional, la feminització de la pobresa i violències masclistes.
Aquesta segregació vertical també té repercussions en la bretxa salarial i les pensions, així com en la pèrdua de talent i l’absència de referents femenins en el lideratge de tots els sectors. Així ho reflecteixen les xifres: només un terç de les persones que ocupen càrrecs directius o gerents a Catalunya són dones. El sostre de vidre també és palpable en l’àmbit universitari, i és que només dos de les vuit universitats barcelonines tenen al capdavant a una rectora.
Aquesta és una proporció que es reprodueix en les diverses etapes de la vida de les dones: només representen el 27% dels estudiants vinculats a àmbits com l’enginyeria i l’arquitectura, i el 24% dels líders de grup senior de centres de recerca. La bretxa no només es produeix en la distribució de càrrecs, sinó també en l’assignació de recursos, ja que les recerques catalanes amb una dona com a investigadora principal reben prop del 30% dels recursos atorgats per via competitiva.
“Les dades avalen que hi ha molta feina per fer, i per això hem volgut posar-les no només sobre la taula, sinó sobre banderoles i cartells, perquè la ciutat vegi que no parlem només d’un lema contra el sostre de vidre, sinó de dades”, ha destacat Rengel. La directora de Feminismes ha recordat que les xifres es repliquen en múltiples àmbits, que van des del cinema fins la tecnologia de la informació, passant per la política, i és que només el 23% dels municipis catalans tenen al capdavant a una alcaldessa. Així, l’Ajuntament ha focalitzat la seva campanya anual del 8M a combatre un fenomen que es dona en tots els àmbits, i que té implicacions no només individuals per a les pròpies dones afectades, sinó per a tota la societat.