Barcelona necessita promoció turística, quan la ciutat ja està plena de turistes, creueristes i congressistes? Turisme de Barcelona ha enfocat el seu pla d’acció per a l’any vinent sobre la base d’aquesta pregunta, i a una resposta que ja té: “Barcelona ja no necessita atreure més turistes, sinó atreure millors turistes”, ha garantit el director general de Turisme de Barcelona, Mateu Hernández.
Amb aquest objectiu, el consorci de promoció turística de la ciutat ha repensat la seva estratègia per centrar-la en l’atracció dels turistes de més qualitat, que deixen més ingressos i generen més impacte positiu a Barcelona. I en aquesta, destaca “l’aposta per posar en valor la cultura com l’esquer per atreure als millors turistes”, en una iniciativa de la que ha emergit el segell Barcelona Art Season.
Com a nova marca per posicionar l’escena artística barcelonina a nivell internacional, el Barcelona Art Season parteix d’una aliança amb els museus i centres d’exposicions de la ciutat, per impulsar-la com a destí cultural. Aquesta aliança s’ha constatat a l’acte, celebrat a la Pedrera i al qual han acudit representants de destacats actors culturals de la ciutat, des de museus fins a institucions musicals.
“L’objectiu és crear una aliança del turisme i el sector de l’art i la cultura, i aconseguir que Barcelona sigui coneguda encara més com una ciutat de cultura”, ha destacat Hernández: “Vindran per cites com grans exposicions, però descobriran després tot el que ofereix la ciutat”.
Per exercir de reclam turístic, el projecte identifica les exposicions de més potencial d’atracció per al visitant. Actualment els turistes ja són visitants assidus dels museus i sales d’exposicions de Barcelona, ja que el 68% dels qui els visiten són estrangers. Amb aquesta nova marca, es vol anar més enllà, i posicionar la ciutat en el circuit internacional d’exposicions de manera decisiva. L’estratègia inclourà paquets com passis culturals i itineraris temàtics, i portarà per primera vegada a Turisme de Barcelona fins a ARCO, la qual cosa implica “tota una declaració d’intencions”.
Barcelona Arts Season s’inspira en la iniciativa Barcelona Obertura, impulsada per Barcelona Global i concebuda per atreure a melòmans fins a la música clàssica que té Barcelona com a escenari, de la mà del Liceu, L’Auditori i el Palau de la Música. En el marc d’aquesta aposta per la cultura, Turisme de Barcelona passarà a coordinar aquesta plataforma, amb l’objectiu de promocionar la ciutat de manera conjunta com a referent de la música clàssica. A més, en els pròxims mesos, la iniciativa s’ampliarà a tot l’espectre musical de la ciutat, inclosos festivals de totes les disciplines. “Come for the music and stay for the rest”, ha destacat Hernández, parafrasejant el lema de Barcelona Obertura.
Atreure congressos per atreure inversió
A més de posar el focus en la cultura, Turisme de Barcelona ha redissenyat la seva estratègia en l’àmbit dels congressos i convencions: donarà prioritat a aquells que estiguin associats a l’estratègia d’inversió de la ciutat, com ha explicat el director del Barcelona Convention Bureau, Christoph Tessmar. A més, l’organisme desenvoluparà un programa de llegat, per aconseguir que els congressos deixin empremta al seu pas a Barcelona.
“En molts congressos, la gent ve, consumeix el congrés, consumeix la ciutat, i se’n va, però volem que generin un impacte i un llegat”, ha defensat Tessmar. Així, es treballarà amb l’organització de determinats esdeveniments perquè traspassin les fronteres del congrés i arribin al teixit barceloní, ja sigui mitjançant formacions en el cas de trobades mèdiques o amb iniciatives tecnològiques com les vinculades al Mobile World Congress.
A més, el consorci es proposa també millorar l’experiència del visitant, també del congressista, amb propostes com la iniciativa MWC Barcelona Card, una targeta exclusiva per als delegats del congrés. Amb accés a 25 museus i cinc espais culturals, s’oferirà per primera vegada en l’edició d’aquest any del Mobile, i s’estendrà a la resta de grans fires que acull la ciutat.
Les targetes amb experiències barcelonines es portaran també fins a un altre col·lectiu: els creueristes. “Volem creuers que comencin i acabin a Barcelona, i creueristes que vinguin des de lluny, que ens portin vols intercontinentals, que ens aportin riquesa a la ciutat”, ha destacat Hernández. I és que, si 500.000 estatunidencs es desplacen fins a Barcelona per pujar a bord d’un creuer, donen força a les rutes aèries directes entre la ciutat i els Estats Units, ha exemplificat. De fet, els turistes estatunidencs “són els que més gasten en cultura, restaurants i compres; són el tipus de turista que volem”.
Això és Barcelona
I per atreure a aquest turista de més qualitat, aquell que deixa més ingressos a la ciutat i el que ve atret per la proposta diferencial de Barcelona, la ciutat ha decidit reivindicar-se. En aquesta línia de passar d’atreure turistes en general a buscar a un segment de qualitat més específic, Turisme de Barcelona ha canviat el seu claim de Visit Barcelona a un contundent This is Barcelona.
“El This is Barcelona reafirma el que som, i és una gestió de la imatge de la ciutat cap a fora, pensant en allò que pot atreure al turisme de qualitat”, ha remarcat la nova directora de Màrqueting de Turisme de Barcelona, Monica Martorell. Aquesta reafirmació es farà de la mà del conjunt del sector, que treballarà per articular-se, com ha destacat la també nova directora d’Aliances i Estratègia del consorci, Anna Marquès.
D’aquesta manera, el consorci reenfoca la seva estratègia cap al futur amb el sector, anant més enllà del turisme i amb la cultura com a aliada, en un debat “que ja no va només d’atreure a turistes”, com ha assenyalat el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls. “És un debat que ens interpel·la a tots”, i que el sector vol abordar apostant per un visitant de més qualitat que impacti positivament a la ciutat.