Barcelona prepara les escoles davant el canvi climàtic

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el Pla Clima Escola Barcelona per fer front a la pujada de temperatures a les aules i fer més sostenibles els centres amb l’ús d’energies renovables. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el consistori actuarà en un total de 170 centres des d’aquest 2024 fins al 2029.

El canvi climàtic també afecta les escoles, amb aules poc preparades per fer front a una pujada de temperatures sense precedents i uns estius cada vegada més llargs. Fins ara, els centres estaven preparats per a un clima que no superava els 30 graus a l’estiu, amb eines com la instal·lació de sistemes de ventilació creuada i ventiladors portàtils o de sostre, i la climatització d’espais comuns o la creació de refugis climàtics als patis. Malauradament, aquest llindar ha estat àmpliament superat en els últims anys i les mesures aplicades fins ara han perdut eficàcia. 

Davant d’aquesta emergència, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el Pla Clima Escola Barcelona per augmentar la climatització a les escoles i garantir unes condicions climatològiques òptimes a l’aula, així com reduir l’impacte energètic dels centres. “Davant el canvi climàtic i la pujada de temperatures, hem de poder mitigar els efectes a les escoles i tornar a donar confortabilitat. Però també hem d’aplicar la transició energètica als centres per ser més sostenibles”, explica la gerent de l’Àrea de Cultura, Educació, Esports i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, Sara Jaurrieta. Una aposta municipal per als centres que s’enmarca en una visió global, no només reforçant l’educació ambiental a l’aula per conscienciar els alumnes, sinó també amb una bateria de mesures per combatre el canvi climàtic a la ciutat.

“Davant el canvi climàtic i la pujada de temperatures, hem de poder mitigar els efectes a les escoles i tornar a donar confortabilitat. Però també hem d’aplicar la transició energètica”

Amb un pressupost de 100 milions d’euros, completament finançat amb l’impost turístic, el Pla Clima Escola Barcelona actuarà de forma integral en un total de 170 centres públics de la ciutat, amb un cost estimat mitjà de 590.000 euros per centre. Les actuacions s’estendran des d’aquest 2024 fins al 2029, beneficiant la confortabilitat a l’aula de més de 55.500 alumnes. Concretament, el pla es durà a terme a 149 escoles, dues escoles d’educació especial i tres instituts gestionats pel Consorci d’Educació de Barcelona. A més, s’han inclòs 16 instituts-escola en el projecte.

En primer lloc, el Pla Clima Escola Barcelona implicarà la instal·lació de sistemes de renovació mecànica de l’aire, que funcionaran durant la nit i treuran part de la calor, amb l’objectiu de garantir un aire de qualitat per a l’alumnat i la resta d’usuaris. D’altra banda, s’incorporaran sistemes tèrmics domotitzats. Aquests sistemes elèctrics d’aerotèrmia només es posaran en marxa a partir del llindar dels 26 graus a l’interior a l’estiu, mentre que el llindar estarà en els 21 graus a l’interior a l’hivern. Dotant-los d’una activació gradual i automàtica, també s’afavorirà l’estalvi energètic. 

Les actuacions del Pla Clima Escola Barcelona milloraran el confort a l’aula de més de 55.500 alumnes

Així mateix, les escoles es dotaran de plaques fotovoltaiques per afavorir la descarbonització. Es calcula que la superfície apta per instal·lar plaques solars a les cobertes dels centres és d’un total de 181.000 metres quadrats, amb un potencial de producció anual previst de 31,27 GWh/any, una xifra que supera les necessitats energètiques per refredar els espais durant els mesos de calor i escalfar els equipaments a l’hivern. La instal·lació de plaques solars no només permetrà a les escoles generar energia suficient per a l’autoconsum i millorar el confort climàtic dels equipaments, sinó també permetrà produir excedent energètic que abastirà la comunitat, destinant-lo a altres equipaments municipals. 

L’electricitat produïda per l’energia solar alimentarà els nous sistemes de climatització d’aerotèrmia, que substituiran les instal·lacions de gas i milloraran l’eficiència energètica dels edificis. Segons les previsions del consistori, l’any 2029 les 170 escoles on s’actuarà passaran d’emprar un 73% de gas i un 27% de consum elèctric a gairebé donar-li la volta a les xifres, amb un 62% de consum elèctric i un 38% de gas. Aquest gas es consumirà principalment a cuines i calderes per escalfar l’aigua dels vestidors. En un futur, es contempla estudiar també com estalviar aquest tipus de consum. 

Les plaques solars que s’instal·laran a les cobertes de les escoles tindran un potencial de producció anual previst de 31,27 GWh/any, una xifra que supera les necessitats energètiques per refredar els espais durant els mesos de calor i escalfar els equipaments a l’hivern.

Diferents fases d’actuació

Aquest 2024 s’actuarà en un total de 24 escoles on només caldrà realitzar intervencions mínimes. Concretament seran Escola Drassanes, Escola Mediterrània (Ciutat Vella); Escola Fructuós Gelabert, Escola dels Encants, Escola Els Llorers, Escola Fort Pienc, Escola Mallorca (Eixample); Escola Anglesola (Les Corts); CEE Municipal Vil·la Joana (Sarrià- Sant Gervasi); Escola Josep Maria de Segarra, Escola L’Univers (Gràcia); CEE La Ginesta (Horta-Guinardó); Equipament antiga Escola Ramon i Cajal, Escola Can Fabra, Escola Eulàlia Bota, Escola Ignasi Iglésias, Escola La Maquinista (Sant Andreu); Escola Fluvià, Escola La Mar Bella, Escola L’Arc de Sant Martí, Escola Pere IV, Escola Provençals, Escola Sant Martí i La Llacuna del Poblenou (Sant Martí). 

Durant l’estiu d’aquest any, aprofitant l’aturada vacacional, s’actuarà en un total de 24 escoles

Després, fins al 2029, es faran obres en els 146 centres restants segons la seva urgència. Els criteris per classificar les escoles seran la ubicació (més a prop de la muntanya o del mar), la orientació (si reben molt sol), l’entorn urbà (si estan envoltades de molt tràfic) i l’estat de l’edifici. Entre el 2025 i el 2026, es faran obres a 60 centres més i, entre el 2027 i el 2029, als 86 restants.

Per evitar al màxim possible que les obres interfereixin les classes durant el període lectiu, el Pla Clima Escola Barcelona ha distribuït les tasques de manera que els hiverns i els estius concentrin, durant les vacances, la part del procés que podria causar més inconvenients. La resta, aproximadament entre ambdues vacances, s’aprofitarà per realitzar feines més senzilles amb l’alumnat a l’interior, com ara desplegar les instal·lacions interiors, muntar l’electrònica i ultimar detalls.

Per evitar al màxim possible que les obres interfereixin les classes, els hiverns i els estius concentraran, durant les vacances, la part del procés que podria causar més inconvenients als alumnes.
Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La creació d’habitatge a Catalunya assoleix el seu màxim des de 2008 amb 17.400 pisos

Barcelona preveu la construcció de 1.966 habitatges nous en els pròxims anys, amb 900 d'ells…

14 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

La Fundació La Caixa renova estructura organitzativa i prepara la seva futura estratègia

Esther Planas i Sergi Loughney seran directors generals adjunts de la fundació, després que Josep…

14 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

Grifols s’alia amb la fundació de l’actor Michel J. Fox per detectar el Parkinson en el plasma

La farmacèutica ha rebut una subvenció de 21 milions de dòlars de la fundació de…

14 de gener de 2025
  • Ecosistema emprenedor

La Barcelona metropolitana s’especialitza en salut i serveis socials

Els 36 municipis de l'AMB generen el 56% del PIB català i tenen unes 111.000…

14 de gener de 2025
  • Professionals

Les maquinistes es fan un lloc a Rodalies

Treballadores com Geni Camuñenz representen el 14,5% de la plantilla total, proporció que ha crescut…

13 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

La UB incorpora el Sagrat Cor i l’Hospital de Mollet a la seva xarxa universitària

La universitat arriba a un total de set centres formatius

13 de gener de 2025