Barcelona presidirà durant els dos anys vinents el fòrum de ciutats digitals d’Eurocities, anomenat Knowledge Society Forum, amb l’objectiu d’influir des de les urbs en l’agenda digital europea i posar al centre del debat la inclusió digital. La capital catalana vol convertir el Knowledge Society Forum en un actor principal de la política digital a Europa i exercir de grup de pressió de ciutats davant la Comissió Europea, que és qui ha d’establir la regulació de l’economia digital a escala europea, en qüestions com la reducció de les desigualtats que comporta la digitalització.
Eurocities és una xarxa que representa a més de 140 ciutats europees. Creada el 1989, constitueix una plataforma per compartir idees, intercanviar experiències i desenvolupar respostes innovadores. L’assemblea general anual d’Eurocities, que s’ha celebrat de forma telemàtica, ha triat la candidatura presentada per l’Ajuntament de Barcelona, que compta amb la vicepresidència de Rotterdam, amb qui s’ha treballat conjuntament l’agenda del fòrum digital. Sota el lema Reinventar les ciutats: més enllà de la crisi urbana, l’assemblea ha volgut explorar la resposta a la crisi sanitària provocada per la covid-19 i les seves conseqüències econòmiques i socials i les iniciatives de recuperació que s’han posat en marxa per fer front als principals reptes que planteja a les ciutats.
Barcelona assumeix el lideratge de les ciutats digitals europees en un moment crucial, en què una crisi econòmica i sanitària global està accelerant la transició digital d’una manera sense precedents
Segons la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de Barcelona, Laia Bonet, la pandèmia ha fet “més evident i més urgent que les ciutats siguin a la taula de decisió europea”. “Barcelona assumeix el lideratge de les ciutats digitals europees en un moment crucial, en què una crisi econòmica i sanitària global està accelerant la transició digital d’una manera sense precedents”, sosté. Bonet subratlla que “les ciutats són actors clau en la transformació digital d’Europa, perquè la digitalització, encara que no estigui dins les competències legals municipals, determina molts àmbits de la vida urbana, de la cohesió social i de les oportunitats econòmiques a les ciutats”.