L’era digital obre la porta a innombrables oportunitats per millorar el benestar de la societat, però també comporta riscos que comencen en la més primera infància. Amb l’objectiu de fer front a aquesta realitat, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un pla d’acció amb més de mig centenar de mesures, per tal de promoure un ús saludable i crític de les pantalles en infants i adolescents.
Les mesures, impulsades pel Govern municipal des del consens amb agents implicats, estan enfocades a garantir el benestar d’infants i joves en la seva relació amb les noves tecnologies digitals, i l’aborda des de múltiples angles distribuïts en tres línies d’acció: la prevenció de l’accés prematur a aquests dispositius; l’ús excessiu i les addiccions, i l’accés a continguts inadequats i el ciberassetjament. Així ho detalla la tècnica de l’Ajuntament Anna Morancho, que ha participat en la coordinació de la mesura de govern: “La meta és promoure un ús crític i saludable d’aquestes tecnologies, per la qual cosa cal impulsar l’educació digital i oferir recursos perquè les famílies, nens i adolescents puguin decidir quin ús volen fer d’aquestes tecnologies”, ha concretat.
Amb l’impuls d’aquesta mesura, la ciutat aspira a ser un model en la promoció de l’ús adequat dels dispositius digitals per als seus ciutadans més joves
Amb aquest objectiu, el pla comptarà amb un pressupost anual d’1,5 milions d’euros, que ascendirà a un total de sis milions quan es completi en els pròxims quatre anys, durant els quals s’implementaran 51 accions que aborden l’assumpte des de diversos fronts. Entre les mesures, destaca la proposta de formar a referents d’educació digital per a disposar d’aquesta figura en espais com centres cívics, casals de barri i biblioteques, així com potenciar recursos, accions i programes educatius per a famílies i educadors.
Les mesures que impulsarà l’Ajuntament inclouen també tallers sobre prevenció i seguretat digital com els que imparteix la Guàrdia Urbana en escoles sobre riscos a les xarxes socials, i una campanya de sensibilització ciutadana. Aquesta sensibilització i conscienciació es durà a terme també a través d’altres vies: s’incorporarà a les revisions pediàtriques la prevenció i detecció de problemàtiques vinculades a les pantalles, amb l’objectiu d’assegurar que la informació sobre aquesta qüestió arriba a totes les famílies: “No podem convertir les pantalles en una altra mesura de desigualtat”.
I és que, com ressalta Morancho, la mesura no pretén “culpabilitzar ningú” per l’ús que fan els seus fills i filles de les pantalles, sinó “oferir eines i alternatives des d’espais com centres educatius i espais familiars”. Quant a aquestes alternatives, la mesura proposa potenciar programes d’oci saludable que restin temps d’ús a les pantalles, mitjançant iniciatives municipals com la d’extraescolars Tardes educatives i les sessions de lectura Nascuts per llegir. “Si demanem a les famílies una relació més saludable i crítica amb les pantalles, hem de posar al seu abast eines perquè ho puguin fer”, afegeix Morancho.
Amb mòbil sense limitacions als 10 anys
L’Ajuntament ha impulsat el pla davant l’augment significatiu que s’ha registrat els últims anys en l’ús de pantalles per part d’infants, adolescents i joves. L’ús inadequat de la tecnologia pot provocar alteracions cognitives i problemes de salut vinculats a hàbits alimentaris i a la salut mental, així com addiccions. Els infants d’entre 10 i 11 anys de la ciutat il·lustren la situació: amb dades de 2021, un 47% d’ells disposa de mòbil propi amb connexió a Internet. D’ells, el 42% l’utilitza sense cap mena de limitació en el temps d’ús, i el 75% admet que li resulta difícil deixar-lo de fer servir. Els joves d’entre 13 i 19 anys fan ús les pantalles entre setmana i fora de l’horari lectiu quatre hores, en el cas de les noies, i 3,3, en el dels nois. Les xifres ascendeixen a 5,4 i 4,5 hores, respectivament, durant el cap de setmana.
A més, tres de cada quatre adolescents asseguren no tenir límit de temps d’utilització del mòbil, i set de cada deu acostumen a sopar davant d’una pantalla. Sempre amb dades de 2021, les noies presenten un major ús problemàtic d’Internet, que es dona en el 45% dels casos, enfront del 33% dels nois, i una de cada quatre noies assegura haver patit maltractament en l’àmbit digital. Pel seu costat, els nois es veuen més afectats pel joc online, en el 5,9% dels casos, davant de l’1% de les noies.
El rol clau de la Taula de Salut Mental
L’Ajuntament no ha dissenyat aquest pla en solitari, sinó que l’ha basat en un procés participatiu en el qual ha exercit un paper clau la Taula de Salut Mental de Barcelona. Impulsada el 2016 amb 40 representants d’administracions i entitats, aquest espai va impulsar al maig un grup promotor de benestar digital. Com explica la responsable del Departament de Salut Mental de l’Ajuntament, Lídia Ametller, fa un any es va començar a treballar la qüestió de manera conjunta, “per tenir un pla amb mesures específiques per abordar el perjudici” que poden generar les pantalles si no s’utilitzen de forma saludable.
En l’impuls d’aquesta mesura, els agents implicats en el procés van tenir clar que “havia de ser una eina molt coral i plural: no era un tema només de salut mental, o només d’educació, o d’infància, o adolescència, sinó que englobava tots aquests àmbits”, apunta Morancho. Davant aquest assumpte polièdric, es va promoure un procés participatiu en el qual han participat prop de 60 persones tant d’entitats com de l’àmbit municipal i d’altres administracions, que van protagonitzar diverses sessions de diagnòstic i propostes de les quals ha begut la mesura.
L’ús inadequat de la tecnologia pot provocar alteracions cognitives i problemes de salut vinculats a hàbits alimentaris i a la salut mental, així com addiccions
A través de les 51 mesures que es van desprendre d’aquest treball participatiu, el pla “aspira a donar una resposta a les preocupacions de les famílies i professionals i treballar junts”. Morancho ressalta, a més, el paper precursor de Barcelona en aquest àmbit: “Som una ciutat pionera en tenir un pla de salut mental, i això és la continuïtat del treball en xarxa que ha generat aquest pla”. Ametller va més enllà: “Barcelona és pionera en abordar el perjudici que pot representar per a la salut mental d’infants i adolescents l’abús de les pantalles”. Així, amb l’impuls d’aquesta mesura, la ciutat es proposa ser un referent i model en la promoció de l’ús adequat dels dispositius digitals per als seus ciutadans més joves, per generar un impacte en el present que es manifestarà també a la Barcelona del futur.