Barcelona torna ser un gran escenari audiovisual. Deixant enrere les limitacions provocades per la pandèmia el 2020, molts punts de la ciutat han estat l’escenari triat per filmar escenes de 569 sèries i llargmetratges nacionals i internacionals, durant 2021, un 15% més. Barcelona Film Commission (BFC) ha informat que aquesta activitat ha tingut un impacte econòmic per a la ciutat de 40 milions d’euros.
El mes sonat, per la seva repercussió internacional, ha estat la gravació de la superproducció Uncharted, protagonitzada per Tom Holland, amb altres destacades figures de l’escena internacional com Mark Wahlberg i Antonio Banderas, i dirigida per Ruben Fleischer, just estrenada als cinemes. La producció de la pel·lícula es va allargar durant nou setmanes per diferents barris de la ciutat, des dels districtes de Ciutat Vella a Horta-Guinardó i d’altres localitzacions de l’Eixample.
La direcció d’aquest llarmetratge d’acció va triar destacats punts de la muntanya de Montjuïc (el pavelló Victòria Eugènia, les exterior del MNAC o la Plaça de les Cascades). I també va registrar escenes a la Sagrada Família o l’interior de la Basílica de Santa Maria del Mar i el proper Passeig del Born. La singular Plaça de Sant Felip Neri i L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, en són d’altres.
Segons Barcelona Film Commission (BFC), el servei de l’Ajuntament de Barcelona que facilita de manera gratuïta la gestió de les filmacions audiovisuals amb finalitat cultural, el llargmetratge de Sony, produït per la productora espanyola Frescofilm, va reportar una inversió directa de 8 milions d’euros a la ciutat i 4 milions a la resta de Catalunya.
La inversió a la ciutat es va repartir entre contractació de personal artístic i tècnic, escenografia i vestuari, localitzacions, lloguer de maquinària i transport, allotjament i restauració, i postproducció. Pel que fa a l’equip de rodatge, aquesta producció va generar 214 llocs de treball i va ocupar a centenars de figurants entre els quals 456 eren residents a Barcelona.
Però a Barcelona també s’hi han ambientat fotogrames de les pel·lícules nominades als Premis Gaudí 2022, com Las leyes de la frontera, de Daniel Mónzon; Sis dies corrents, de Neus Ballús; Libertad, de Clara Roquet; Tres, de Juanjo Giménez; o Chavalas, de Carol Rodríguez Colás.
En total, el servei municipal va gestionar els permisos per realitzar 569 rodatges de pel·lícules i sèries, una cinquantena més que els que s’havien registrat el 2019, uns 512. La major part, unes 400 gravacions, són de projectes de Catalunya, i més d’una vintena, corresponent a propostes internacionals. El balanç del 2021 també és superior a les 495 filmacions de 2020, un any que malgrat la pandèmia les filmacions no es van aturar, o les 487 de 2018.