Barcelona s’està alçant com a referent europeu en l’àmbit de la ciència i la innovació, i l’Ajuntament vol que vagi més enllà. Per propulsar el creixement d’aquest àmbit, el consistori ha dissenyat un nou Pla Estratègic de Ciència i Innovació, que preveu una inversió de 130 milions d’euros fins a 2027, amb 32,5 milions anuals per quatre anys.
Aquest pla incorpora la transferència de coneixement i la innovació com a eixos centrals per promoure una diversificació de l’economia que contribueix al seu torn a internacionalitzar la ciutat. Per avançar cap a aquest objectiu, l’estratègia duplica els recursos previstos en l’anterior pla, i aspira a representar un “salt qualitatiu”, com ha proclamat l’alcalde, Jaume Collboni.
Dins dels 130 milions d’euros que l’Ajuntament destinarà a aquest àmbit fins a 2027, 50 milions aniran destinats a actuacions dirigides a transferència de coneixement; 45 seran per a cultura científica; 20, per a recerca; 13,5 per a l’ecosistema, i dos, per a formació. A aquesta dotació se sumarà la d’altres actors, públics i privats, que lideren i cofinancen l’impuls de projectes en aquest àmbit.
La ciutat ha identificat sis zones clau en l’àmbit del coneixement, la recerca i la innovació per potenciar-la com a referent internacional
Amb vuit eixos d’actuació i 50 mesures, “no és un pla abstracte, sinó que hi ha molta concreció i millores que, al final, estan enfocades al benestar social i al progrés de la ciutat”, ha agregat l’alcalde. A més, l’estratègia prioritza mantenir la “col·laboració virtuosa entre tots els agents que formen part d’aquest ecosistema”. Vuit hospitals, amb els seus respectius centres de recerca; vuit universitats; sis hubs, sis parcs tecnològics, 1.350 empreses i més de 40.000 investigadors conformen aquest bioma a nivell metropolità.
Mitjançant aquest pla, Barcelona fixa en el punt de mira sectors com el del disseny i producció de xips, la biotecnologia, les ciències de la salut, la tecnologia digital i la quàntica. Amb aquest objectiu, continuarà treballant per atreure inversions internacionals i impulsar infraestructures científiques i trobades com congressos, per consolidar Barcelona com a ciutat de ciència a nivell internacional.
En aquest context, la ciutat ha identificat sis zones clau en l’àmbit del coneixement, la recerca i la innovació. La Ciutadella del Coneixement serà el focus de l’ecosistema científic a l’entorn del parc situat al centre de la ciutat, mentre que el Campus Diagonal-Besòs es potenciarà com a espai catalitzador d’activitat econòmica, innovació, coneixement i talent vinculat a l’economia verda.
A l’altre extrem de la Diagonal, el nou Clínic i el Barcelona Supercomputing Center configura el futur Eix Diagonal Salut, mentre que el recinte de l’Escola Industrial promou un nou pol d’innovació, i el 22@ continua sent referent en activitat econòmica i transferència tecnològica. El mapa d’eixos científics de Barcelona queda completat per entorns que limiten amb Collserola i que s’erigeixen com a pol de ciències de la vida i la salut, amb institucions com el Vall d’Hebron Institut de Recerca i el futur CaixaResearch Institute.
Per a afavorir la transferència de coneixement, se suma a l’equació un nou actor clau: l’aterratge a Barcelona del primer centre de l’Institut Fraunhofer a nivell estatal. L’organització, la més gran i prestigiosa d’Europa en recerca aplicada, situarà la seva nova seu al Parc Científic de Barcelona, en aliança amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec).
El pla també posa el focus en iniciatives deeptech, la qual cosa passa per ampliar els fons de capital de risc fins a 60 milions en quatre anys, així com per consolidar el Barcelona Deep Tech Summit com a trobada de l’ecosistema, i el Barcelona Deep Tech Node com a instrument per a fer costat a les startups i spin-offs del sector. El pla aposta també per potenciar trobades com la Biennal Ciutat i Ciència dels anys 2025 i 2027, i per promoure Barcelona com ciutat universitària a escala internacional.
La nova estratègia també es marca com a objectius avançar cap a la neutralitat climàtica, així com ampliar i promoure la participació de les dones en l’àmbit tecnològic i científic. Per a caminar cap a aquest horitzó, l’Ajuntament aposta per potenciar la plataforma Barcelona Innovation Coast (BIC), que aspira a promoure la transferència de coneixement i la innovació a la ciutat i el seu entorn metropolità.
Bonificacions fiscals en pro de la competitivitat
L’aposta per aquests àmbits i el compromís amb la seva dinamització es materialitzarà en una proposta d’ordenança municipal de desgravació fiscal per a la innovació i la transferència de coneixement, amb el doble objectiu de potenciar el teixit empresarial i captar nou talent. En concret, la proposta passa per desgravar en un 95% l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). Aquesta bonificació, ja activa per a centres de recerca i universitats, s’ampliarà a activitats econòmiques considerades d’especial interès o d’utilitat municipal per a empreses que inverteixin en recerca i innovació.
A més, es planteja impulsar bonificacions de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), a partir del 50% per inversions en actius fixos de més d’un milió d’euros, i per a empreses que estableixin centres d’innovació o startups a la ciutat. A més, s’impulsaran ajudes econòmiques per fomentar la contractació estratègica de personal científic i investigador, tot amb la finalitat de reforçar la competitivitat del teixit empresarial barceloní i avançar amb passos ferms cap a la consolidació de la ciutat com a referent internacional.