Fin de Año en Barcelona
Espectacle de Cap d'Any a Barcelona. © Xavi Torrent

Barcelona rep 2025 amb una abraçada de llum i foc

Milers de persones han acomiadat l'any a Montjuïc amb un espectacle de la prestigiosa companyia francesa Groupe F, que ha agafat l'amor com a fil conductor

Més de 500 drons, 800 quilos de pirotècnia, llums a gran alçada i un cor bategant sobre Montjuïc han acompanyat milers de barcelonins per acomiadar 2024 i obrir l’any nou des de l’Avinguda Maria Cristina de la capital catalana.

Amb el nom de Barcelona batega, el xou de llum i foc de la companyia francesa Groupe F ha volgut fer el salt d’any amb l’amor i les abraçades com a fil conductor. Als peus del MNAC, l’espectacle ha fet vibrar als assistents des de deu minuts abans de mitjanit, per rebre les campanades entre focs artificials.

La dimensió de la pirotècnia i la quantitat de drons ha fet visible l’espectacle no sols des de l’entorn de Monjuïc, sinó des de punts diversos de la capital catalana. I és que els 500 drons amb efectes pirotècnics han volat fins a 180 metres d’altura, dansant en coordinació amb els focs artificials al ritme d’una banda sonora composta per a l’ocasió.

Aquest ball sincronitzat beu de la creativitat artística, i també de la tecnologia, que s’han combinat per possibilitar un xou que ha requerit més de 15.000 ordres per coordinar els seus diversos elements i detalls.

I aquesta dansa ha arrencat amb l’art com a protagonista: coincidint amb el 50 aniversari de la Fundació Miró el 2025, l’espectacle ha homenatjat l’artista inspirant-se en algunes de les seves emblemàtiques obres, com el mosaic de La Rambla i l’escultura Dona i Ocell.

A més de Miró, el cel barceloní també ha fet un homenatge a autors d’obres emblemàtiques dels carrers de la ciutat, com el fotògraf i artista conceptual Joan Fontcuberta, i la icona del grafiti novaiorquès Keith Haring.

Fuegos artificiales de Fin de Año.
Pirotècnia de Cap d’Any a Barcelona. © Xavi Torrent

Però no només l’art i la ciutat han protagonitzat el desplegament de llums i música, que també ha fet referències a la natura, a la convivència, a l’amistat i a la solidaritat. I és que, com va explicar el director de Groupe F, Christophe Berthonneau, l’espectacle ha estat impregnat del desig que la pau pugui acompanyar l’entrada de 2025.

De nou, l’espectacle s’ha realitzat sense la Font Màgica, que està en procés de reparació després de la sequera. No obstant això, enguany no s’ha quedat com un mer element decoratiu passiu, sinó que ha canviat l’aigua pel foc: 15 màquines de flames mòbils han afegit dramatisme i calor a un espectacle que ha tancat l’any amb l’esperança i el propòsit, com sempre, que el pròxim sigui millor.