Barcelona reafirma la seva influència dins del panorama biotecnològic. L’Associació Espanyola de Bioempreses (AseBio) ha tornat a triar la capital catalana per a les edicions de 2025 i 2027 de la trobada BioSpain. L’associació, a més, ja ha avançat la seva intenció que la ciutat aculli també el 2029 la cita, posicionada com un dels majors esdeveniments internacionals del sector de la biotecnologia a Europa.
L’èxit de la passada edició de BioSpain, celebrada a Barcelona el 2023, ha motivat la decisió per part d’AseBio, que ha comptat amb la col·laboració de Biocat, la Generalitat i l’Ajuntament. I és que l’edició de Barcelona va ser la més multitudinària de la història de l’esdeveniment, que acumula dues dècades de trajectòria durant les quals s’ha celebrat en diverses ciutats espanyoles.
D’aquesta manera, la dotzena edició de BioSpain tindrà lloc del 7 al 9 d’octubre de 2025 al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, en la qual els organitzadors preveuen reunir més de 2.000 professionals de 1.000 entitats que treballen en l’àmbit de la salut, en l’agroalimentació sostenible i en solucions contra el canvi climàtic.
Motivada per l’èxit de l’anterior edició, AseBio ha optat per mantenir la capital catalana com a amfitriona, confiant que aquesta continuïtat asseguri bons resultats en futures edicions. “Celebrar aquest congrés de nou a Barcelona ens permetrà consolidar la nostra projecció i impacte a escala internacional”, ha defensat la presidenta d’AseBio, Rocío Arroyo.
En aquest sentit, el paper de Barcelona com a epicentre biotecnològic de referència a nivell mundial ha estat fonamental per consolidar la seva posició com a seu per a les dues pròximes edicions. I és que a Barcelona i el seu entorn metropolità es concentra la major part de la indústria farmacèutica a nivell estatal, així com centres de recerca i processos d’assajos clínics i de producció científica. “I no és casualitat: forma part de l’estratègia de ciutat per la ciència, la innovació i la tecnologia, també en salut, com a motor de progrés i benestar”, segons el tinent d’alcalde d’Economia de l’Ajuntament, Jordi Valls.
Catalunya va concentrar l’any 2023 el 24% d’empreses del sector biotecnològic a nivell estatal, i el 35% de la seva facturació
Tant és així que Valls està convençut que les empreses i professionals de BioSpain trobaran a Barcelona “el millor ecosistema per continuar creixent i guanyant impacte internacional”. En aquest ecosistema hi conviuen actors tecnològics i farmacèutics competitius a escala internacional, que exerceixen de motor per a l’economia catalana, com ha destacat el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Miquel Sàmper.
En aquest sentit, Catalunya va concentrar l’any 2023 el 24% d’empreses del sector biotecnològic a nivell estatal, i el 35% de la seva facturació. En el seu conjunt, la BioRegió de Catalunya està formada per més de 1.400 empreses i 91 institucions de recerca, que generen el 7,9% del PIB de Catalunya i donen feina a més del 6% de la població ocupada. Així, com ha remarcat Sàmper, “el sector biotech és fonamental per entendre Catalunya com a territori innovador”.