Sant Jordi 2024
Venedor de llibres vestit de drac durant la celebració de Sant Jordi el 2024. © Jordi Borràs / ACN

Barcelona celebrarà un Sant Jordi més ample i segur

La superilla literària de Passeig de Gràcia, La Rambla i Gran de Gràcia tornaran a ser l'epicentre d'una festa del llibre i la rosa que es preveu de rècord, amb unes 450 parades per tota la ciutat

Barcelona ja respira ambient primaveral. L’arribada d’aquesta estació també suposa la celebració d’una de les festivitats més assenyalades en el calendari festiu català. Llibres, roses i mostres d’amor tornaran a ser protagonistes d’un Sant Jordi de rècord, amb més parades i més repartides per tota la ciutat. En total, Barcelona s’omplirà amb unes 450 parades de llibres i roses, una xifra superior a les de l’any anterior, que, com enguany, també va coincidir en dia laborable.

Després d’una edició amb grans aglomeracions l’any passat, per a aquest 23 d’abril des de la Cambra del Llibre de Catalunya, entitat que agrupa editors, llibreters i distribuïdors del sector, també pronostiquen un altre Sant Jordi massiu. Així, 348 parades de llibres s’ubicaran a les set illes literàries que hi haurà per tota la ciutat, enfront de les 336 de fa un any. Un centenar de punts més es trobaran davant de les diferents llibreries. En unes 200, a més, hi haurà signatura de llibres per part d’autors locals i internacionals. D’altra banda, també hi haurà 52 parades de flors. A tota Catalunya, les floristes pronostiquen vendre més de set milions de roses i assolir els 20 milions d’euros a través d’aquestes vendes.

Una festivitat massiva que reflecteix el bon moment que viu el sector literari català. De fet, el nombre de parades de llibres no ha deixat de créixer des de la pandèmia. L’any 2019 hi havia uns 200 punts de venda per la capital catalana i enguany s’assoliran els 450, ocupant una superfície de més de 3.500 metres quadrats, gairebé un centenar més que l’any passat. Aquestes parades es repartiran en set districtes de la ciutat amb illes literàries. De nou, la superilla de passeig de Gràcia, que connecta amb la de La Rambla i la de Gran de Gràcia, tornarà a ser l’epicentre de la celebració d’aquesta festa a la capital catalana.

A La Rambla, que l’any passat es va recuperar com a espai per a Sant Jordi perquè va ser precisament en aquest carrer on va néixer aquesta festa literària fa 100 anys, les obres s’aturaran durant el dia d’abans i el 23 d’abril perquè es pugui transitar de forma còmoda. D’altra banda, per la centralitat de Passeig de Gràcia i la seva habitual massificació durant aquesta festivitat, enguany s’activarà, per primer cop, un pla d’autoprotecció (PAU) durant tot el dia, que preveu la presència fixa de personal i vehicles d’emergències. El trànsit també es tallarà des de Jardinets de Gràcia i fins a Santa Mònica, des de les 22 hores del dia anterior i fins a les 6 de la matinada següent.

Des de la Cambra del Llibre també han volgut ampliar els metres quadrats en les set illes literàries de Barcelona per a evitar les aglomeracions i “gaudir d’un Sant Jordi més amable i accessible”, segons ha remarcat Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters de Catalunya. Entre els espais que enguany s’han ampliat per facilitar-ne l’accés i la mobilitat, es troba, per exemple, un nou tram transversal de passeig de Gràcia al carrer Mallorca. També s’han doblat els espais de Gran de Gràcia i la rambla del Poblenou.

Riuades de gent durant la celebració de Sant Jordi de 2024. © Jordi Borràs / ACN

Les parades de llibres, així, es concentraran majoritàriament als districtes de l’Eixample —amb més de 200 parades—, Ciutat Vella i Gràcia, tot i que també s’ubicaran a Sant Martí, Les Corts, Sant Andreu i Sarrià-Sant Gervasi, mentre que Nou Barris, Horta-Guinardó i Sants-Montjuïc encara no compten amb cap illa literària. Per a les llibreries que vulguin situar-se a La Rambla, Passeig de Gràcia i Gran de Gràcia, la Cambra del Llibre de Catalunya ha tornat a apostar per un model de copagament de les parades. Un model que l’any passat va causar polèmica, sobretot entre petites editorials, i que implica el pagament d’una quota d’entre 80 i 100 euros —segons si s’està agremiat o no— cada sis metres de parada.

“Dues setmanes abans de Sant Jordi, a les llibreries ja estem notant la il·lusió i les ganes de la gent d’aquesta festivitat, i el fet que sigui dos dies després de Setmana Santa suposarà un increment de vendes”, ha assegurat Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters i copropietari de la llibreria Documenta. Des de la Cambra del Llibre confien repetir les xifres de l’any passat, quan es van vendre més de 70.000 títols diferents, unes vendes que suposen un 20% de la facturació anual de les llibreries catalanes.