Milà va ser l’any 2015, amb motiu de la celebració de l’Exposició Internacional, la primera ciutat a ser la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Dos anys després aquest rol el va exercir València i ara arriba el torn de Barcelona, que ha donat ja el tret de sortida d’un projecte que es vol que tingui repercussió a tot l’àmbit metropolità.
La capitalitat mundial té per objectiu projectar Barcelona al món com un dels grans pols globals d’impuls a les polítiques per a l’alimentació sostenible i accés als aliments saludables. Segons l’Ajuntament, es tracta de fer un salt d’escala per avançar en la conscienciació ciutadana de la necessitat d’introduir una dieta més saludable que permeti evitar problemes com l’obesitat infantil.
Es vol també garantir que tota la població tingui accés a aquest tipus d’alimentació i introduir un canvi en el model alimentari i de distribució per tal de combatre el canvi climàtic. Es calcula que el sistema de producció agroalimentari és responsable d’entre el 21% i el 37% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle.
La capitalitat també buscarà generar noves oportunitats econòmiques amb un impuls al comerç de proximitat i als productors locals d’aliments. Així, es potenciaran les compres als comerços de barri i mercats municipals i es fomentarà el consum d’aliments de pagesos locals, amb una aposta per a l’alimentació ecològica i per la promoció o retorn de l’agricultura urbana i la protecció de la periurbana.
La Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible desplegarà més de 90 projectes i prepara un programa d’esdeveniments que es faran durant tot l’any. La iniciativa culminarà amb la celebració del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentaria Urbana de Milà a la tardor de 2021. Es preveu que més de 200 ciutats del món participin en la cimera de Barcelona amb l’objectiu de reivindicar el paper estratègic que tenen les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris que siguin més sostenibles i permetin actuar contra la fam i la malnutrició.
Barcelona compte amb molts actius per exercir aquesta capitalitat, ja que el sector de l’alimentació és un dels que té més pes en l’estructura econòmica de Catalunya, amb importants empreses tan locals com internacionals. La capital catalana és també un referent per la seva xarxa de 39 mercats municipals i per ser un dels millors exponents de la dieta mediterrània, amb una potent oferta gastronòmica de reconeixement internacional. Mercabarna és un dels altres grans actius de la ciutat i fa unes setmanes va estrenar el primer mercat majorista d’Espanya centrat en la comercialització d’aliments ecològics.