Barcelona accelera els esforços per atraure esdeveniments internacionals de tota mena que contribueixin a reforçar el seu posicionament com a destinació internacional de referència en àmbits com ara el turisme de qualitat, l’esport, la música, la tecnologia, la creació artística i la gastronomia. En aquesta línia, aquest dimecres s’ha anunciat que la capital catalana és la ciutat triada per acollir a l’octubre la trobada de cocteleria més important del món, la gala de lliurament dels prestigiosos premis The World‘s 50 Best Bars, que reunirà més de mil convidats i als millors bartenders internacionals.
Des que es va crear fa tretze anys, aquest certamen, organitzat per la mateixa empresa que elabora anualment el rànquing dels 50 millors restaurants del món, s’ha celebrat sempre a Londres, per això Barcelona serà la ciutat que inauguri aquesta nova etapa itinerant, ja que la voluntat ara és anar canviant el lloc de celebració. Així, si bé encara no s’ha confirmat oficialment, després de Barcelona serà Singapur qui aculli la gala The World‘s 50 Best Bars el 2023.
Les fonts consultades assenyalen que Barcelona intentarà poder repetir l’any 2024, encara que no hi ha cap garantia que això passi, ja que hi ha molt interès internacional a atraure esdeveniments d’aquest tipus. Aquestes mateixes fonts expliquen que aquest any també aspirava a ser la seu Madrid, però al final s’ha imposat Barcelona. La ciutat treballa també per poder acollir de nou la gala del The World’s 50 Best Restaurants.
“Barcelona és una de les cinc principals destinacions internacionals per als amants de la bona cocteleria; estem molt contents de poder anunciar aquest acord històric perquè The World‘s 50 Best Bars pugui sortir per primera vegada de Londres”, ha destacat Tim Brooke-Webb, director general de l’empresa britànica.
Actualment, al rànquing de les cinquanta millors cocteleries del món n’hi ha quatre espanyoles, de les quals tres es troben a Barcelona (Paradiso, Two Schmucks i Sips) i una a Madrid (Salmon Guru). Paradiso, al barri del Born i liderada pel bartender Giacomo Giannotti, ocupa un destacadíssim tercer lloc a la llista internacional, només per darrere de dos bars situats a Londres. Per la seva banda, Two Schmucks, al Raval i capitanejada per Moe Aljaff‘s, se situa al número 11 de la classificació. Finalment, Sips, de Marc Álvarez, al carrer Muntaner, va entrar a la llista l’any passat, situant-se al lloc 37. El rànquing anual de cocteleries o bars premium s’elabora a partir de les votacions que realitza un panell de 650 jutges anònims que viatgen pel món.
“Barcelona és una ciutat que té 9.000 bars!, forma part de la nostra tradició de ciutat mediterrània que estima la vida nocturna i estar al carrer. Però també és una ciutat que estimula la creació; a més de viure la vida, volem crear i fer les coses ben fetes”, ha assenyalat el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.
Segons el regidor, la decisió de The World‘s 50 Best Bars d’apostar per Barcelona és un reconeixement “a l’esforç de l’Ajuntament per atraure activitats que posicionin la ciutat com a referent en excel·lència, tant en oferta gastronòmica com d’experiència de visita”. “Anunciarem més esdeveniments d’aquesta magnitud que ens ajudaran a atreure més visitants de qualitat“, ha avançat.
L’arribada d’aquest premi a la capital catalana es realitza de la mà de Magatzem Escolà, empresa barcelonina de distribució i importació de vins i licors que actuarà com a soci local de l’empresa organitzadora. “Portar els premis The World‘s 50 Best Bars a Barcelona és una magnífica oportunitat per donar visibilitat al món del bartending i, sobretot, per reconèixer la posició de Barcelona com una de les principals capitals mundials de l’oci gastronòmic“, ha explicat Francesc Escolà, propietari de l’empresa juntament amb la seva cosina, Natalia Escolà.
Amb una trajectòria de 50 anys al sector, aquesta companyia familiar, que té una botiga al Born, és un dels referents en la distribució de vins i destil·lats per al sector de l’hostaleria a Barcelona, on aprovisionen uns 3.300 clients. Amb una plantilla de 88 persones, Escolà va facturar 44 milions d’euros el 2021 i compta també amb una filial especialitzada al sector del còctel, OTC Group.
Segons Francesc Escolà, s’està produint clarament una evolució del consumidor que aposta cada cop més per prendre productes de més qualitat i còctels premium. “El consum evoluciona cap a la qualitat, i del combinat cap al còctel”, destaca el propietari de l’empresa, que també té una important aula de formació al seu establiment del Born.
Per fer valdre la creixent importància del còctel, Magatzem Escolà llançarà de l’1 al 9 d’octubre la Barcelona Cocktail Experience amb la col·laboració i el suport dels gremis del sector de la restauració i l’hoteleria de la ciutat i l’associació de bartenders. L’objectiu és que durant la primera setmana d’octubre la ciutat sigui la capital mundial del còctel, no només per la gala dels 50 Best, sinó també pel conjunt d’accions que es desenvoluparan aquests dies als bars, cocteleries, restaurants i hotels que decideixin participar en la iniciativa. Maridatges, masterclasses i ponències seran alguns dels ingredients del programa que ara s’està ideant i en què es preveu que hi participin més de 75.000 persones.
A més, Barcelona acollirà el 5 d’octubre la final de la competició Spirit Essence, un campionat de cocteleria per equips que busca descobrir nous talents i posar èmfasi en la formació per convertir aquesta feina en un ofici. Ja s’han inscrit 280 professionals que podran rebre beques de formació valorades a 70.000 euros, a més de 36.000 euros en premis.
Tot i que les dates encara no són definitives, la celebració dels premis de The World‘s 50 Best Bars arrencarà el dilluns 3 d’octubre amb una festa de bartenders, mentre que la nit de gala, patrocinada per Perrier, podria ser el dimarts 4, amb més de mil convidats i amb nombrosa premsa internacional. Uns dies abans, el 27 de setembre, es donaran a conèixer els classificats al tram 51 a 100 de la llista.
“La coincidència dels tres esdeveniments en una setmana serà una gran atracció per als amants de la cocteleria de tot el món, un sector que cada cop compta amb més adeptes”, conclou l’organització.