L’esport és una senya d’identitat de Barcelona, des dels Jocs Olímpics del 92 i grans competicions fins a l’esport de base, el fitnes i el running pels seus barris. En paral·lel, la ciutat s’ha convertit en un referent en innovació en múltiples àmbits, i vol posicionar-se també com a puntal en l’àmbit que hibrida els dos sectors: la innovació tecnològica vinculada a l’esport.
És en aquest context en el qual va emergir el Barcelona Sports Hub el 2023, amb l’objectiu de posicionar la capital catalana com a referent sport tech. Dos anys després de la seva posada en marxa, aglutina a més de 500 membres, i no només de Barcelona, sinó de tot el món: “Som agnòstics geogràficament, perquè l’esport no té fronteres”, defensa el director del hub, Xavier Trallero.
Així, la denominació de Barcelona Sports Hub no és excloent, sinó que abraça iniciatives a nivell global amb el nom de la ciutat com a element d’atracció. “La idea és poder aglutinar el màxim de projectes possibles”: els exactament 515 membres inclouen actors de mercats tan diversos com el dels Estats Units, Singapur, el Canadà i Hong Kong. A més, està dirigit a l’ecosistema sport tech, però també a altres àmbits transversals vinculats a l’esport, com la salut i la nutrició.
El hub, que va néixer com a iniciativa público-privada amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona, és divers també en la tipologia d’entitats i companyies que l’integren, que van des de grans empreses tecnològiques a emprenedors, acceleradores, experts, grups de recerca i startups.
De fet, les empreses emergents exerceixen un paper rellevant en l’ecosistema del hub, i són 145 del total. A elles també les caracteritza la varietat, i és que hi ha startups en totes les fases de desenvolupament i dedicades a múltiples àmbits, com projectes que apliquen la IA al pàdel, altres centrades en engagement amb un esport o equip i altres de realitat virtual o programari: “És una comunitat molt heterogènia”. El hub s’encarrega precisament de facilitar les interaccions dins d’aquesta comunitat, per generar sinergies i bastir ponts entre actors que difícilment es trobarien sense una xarxa com la que teixeix el Barcelona Sports Hub.
Els integrants del hub, ja siguin grans empreses o petites startups, van celebrar la primera trobada de socis ara fa un any, i llavors hi van acudir uns 300. Els adherits al hub no han parat de créixer des que es va crear el 2023, encara que ja es va començar a gestar un parell d’anys abans, en el parèntesi que va obrir la pandèmia per reflexionar: diversos actors clau de la ciutat van arribar a la conclusió que una ciutat esportiva com Barcelona, que havia crescut propulsada pels Jocs Olímpics, i alhora una ciutat tecnològica, “no tenia sentit que no tingués un hub d’esport”.

Va ser llavors quan “es va començar a apostar per aquesta idea de comunitat que conjuminés tecnologia i esport”. Aquesta voluntat va desembocar en la creació del hub, que compta amb el suport d’imprescindibles actors de l’ecosistema esportiu barceloní, com el clúster de la indústria esportiva de Catalunya, Indescat; Fira de Barcelona; l’Institut Barcelona Esports; Barcelona Serveis Municipals; la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (Ufec) i el Barça, entre molts altres.
Després de créixer fins al mig miler de socis en menys de dos anys, el hub vol créixer en estructura, i també en espai. I és que la seva previsió de situar-se a l’Estadi Olímpic es va veure truncada per dificultats administratives. Malgrat que està vinculat a The Venue, la comunitat innovadora relacionada amb l’esport, la música i els esdeveniments que alberga precisament l’Estadi Olímpic, el hub de sport tech vol establir-se en un espai propi, i ja té en estudi diverses opcions, sempre amb un requisit: que sigui un lloc “en el qual es visqui i es respiri l’esport”. Tot amb un objectiu: continuar engrandint la comunitat i continuar posicionant Barcelona com un referent internacional en aquest àmbit.
