La Comissió Europea ha triat el BSC en una iniciativa que comptarà amb 200 milions de finançament i que vol facilitar l'accés a la IA a empreses i investigadors a través de 500 projectes
Barcelona serà clau en el desenvolupament de la Intel·ligència Artificial a nivell europeu. La CE ha escollit el Barcelona Supercomputing Center (BSC) per liderar un dels set centres d’impuls de la intel·ligència artificial a la Unió Europea. L’objectiu: posar la IA al servei de l’ecosistema d’innovació europeu per facilitar que empreses i investigadors puguin beneficiar-se d’aquesta tecnologia.
Així, l’objectiu de la iniciativa passa per democratitzar l’accés a la intel·ligència artificial i acostar-la a pimes, startups i investigadors. A través del projecte, el BSC aspira a arribar a unes 2.000 empreses de sectors clau com la biomedicina, la farmacogenètica, la climatologia o el disseny de xips, amb la previsió de desenvolupar uns 500 projectes amb l’ajuda de la IA.
Amb aquest projecte, el BSC es convertirà en una AI Factory europea, amb un finançament de més de 200 milions d’euros. D’aquests, 98,3 milions provindran d’institucions europees; 61,7 milions seran del Govern central, i 14 seran aportats per la Generalitat. A més, participen en el projecte del BSC Portugal, Turquia i Romania. Amb l’objectiu de potenciar la IA amb el focus posat en tota Europa, centres dels tres països faran contribucions fins arribar a 98,8 milions més.
La inversió al BSC inclourà la posada en marxa de serveis per fomentar l’ecosistema innovador al voltant de la IA, i l’actualització del supercomputador Marenostrum 5 amb tecnologia d’última generació, software i hardware per al desenvolupament de la IA i un extens repositori de dades.
La AI Factory de Barcelona serà “un pol clau per a l’impuls de l’ecosistema d’innovació en IA a Europa”, com ha resaltat el director del BSC, Mateo Valero, que ha qualificat la decisió d’històrica. I és que, segons ell, el centre serà decisiu per a l’adopció d’aquestes noves tecnologies per part del teixit empresarial, sobretot startups i pimes, i l’administració pública.
L’elecció del BSC per part de les institucions europees per impulsar aquest projecte representa “un punt d’inflexió”, ha defensat la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, des del BSC. “Estem davant una gran oportunitat sense precedents i una finestra d’oportunitat”, ha remarcat la consellera, que ha destacat que el projecte busca liderar l’era de la IA de manera sostenible, ètica i inclusiva.
Les fàbriques es començaran a desplegar en 2025, i la previsió és que la del BSC estigui operativa a finals d’any
I és que “la AI Factory serà accessible per al teixit empresarial, i les pimes podran venir aquí amb els seus projectes”, tal com ha destacat també des del BSC el secretari d’Estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz: “Estem democratitzant la intel·ligència artificial i fent que arribi a tothom”.
A més del BSC, també lideraran l’impuls de la IA a Europa centres situats a Atenes, Bolonya, Stuttgart, la finlandesa Kajaani, la sueca Linköping i la luxemburguesa Bissen. Aquests centres han estat també seleccionats per la CE amb l’objectiu de facilitar l’accés a la infraestructura de supercomputació avançada perquè les empreses, la indústria i els investigadors puguin accedir al seu gran potencial.
Les fàbriques es començaran a desplegar el 2025, i la previsió és que la del BSC estigui operativa a finals d’any. A més, el BSC i el centre finlandès comptaran també amb una plataforma experimental per desenvolupar i provar models i aplicacions d’IA innovadores i per fomentar la col·laboració amb el conjunt d’Europa.
El projecte liderat pel BSC està representat pel propi centre, amb d’institucions tecnològiques portugueses, de Turquia i de Romania. La iniciativa estarà centrada en àmbits com els serveis per a l’administració pública, la salut, la farmàcia i la biotecnologia, així com la comunicació, les finances, l’agricultura, el clima, l’energia, com ha detallat la responsable d’Innovació i Desenvolupament de Negoci del BSC, Mariona Sanz.
La iniciativa “situa a Espanya com un dels països de referència en el desenvolupament de la intel·ligència artificial i impulsarà que tant el sector públic com el privat puguin desenvolupar projectes de R+D amb un destacat impacte en ciència i tecnologia”, segons la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant. El ministre de Transformació Digital, Óscar López, ha subratllat l’aposta per estar a l’avantguarda de la IA, generant un ecosistema de startups i empreses innovadores, en el qual el BSC i Barcelona exerciran un rol determinant.
La DO Cava ven 149 milions d'ampolles fins al setembre, un 12% menys que fa…
El Nadal ha esdevingut una època turística d’èxit també a Barcelona. Sembla que els ciutadans…
El centre municipal del Port Olímpic ha format desenes de milers de ciutadans i democratitzat…
Experts i responsables de Diversitat en grans empreses coincideixen en la importància del seu rol…
El municipi de La Fatarella acull aquest 13 de desembre la nit que atorga els…
El grup cerveser es convertirà al gener en el fabricant i distribuïdor de la marca…