Les transparències i les plomes han estat les protagonistes de la desfilada de Compte Spain.

Barcelona es vesteix d’alta costura dins i fora de la passarel·la

La 35a edició de la 080 Barcelona Fashion reuneix més de 500 creadors de contingut de tot el món amb 24 desfilades

Les desfilades i passarel·les solen estar associades a alta costura i tendències, a moda inaccessible i desconnectada de la realitat dels carrers. Tanmateix, els dissenyadors estan apostant en els últims temps per acostar les seves creacions al públic general. Així ho demostra la 080 Barcelona Fashion, que celebra la seva 35a edició en el recinte modernista de Sant Pau, una cita que no només busca acostar els dissenys al públic local sinó traspassar fronteres i que la moda catalana pugui convertir-se en referent a tot el món.

La setmana de la moda catalana concentra durant quatre dies a influencers, estudiants, periodistes i dissenyadors que segueixen amb atenció i entusiasme les 24 desfilades, que reuneixen a marques amb renom en el sector com Lola Casademunt però també a empreses emergents, però que ja conquisten el cor de les celebrities, com AAA Studio. Un ambient festiu i ple d’inspiradors conjunts i recarregats maquillatges on l’important no és només allò que es llueix en cada desfilada sinó també allò que es pot veure en els seus voltants, a més de les milers de fotos i contingut que genera aquest esdeveniment a les xarxes socials.

En cada edició de la 080, de fet, és més difícil diferenciar entre els outfits del divers públic que assisteix a la passarel·la, amb creadors de contingut i periodistes de tot el món, de les prendes dissenyades per a les desfilades. Arriscats i colorits conjunts, pomposos abrics, faldilles voluminoses, barrets de pell d’animal i ulleres de sol —encara que la pluja i els núvols han estat protagonistes del segon dia de la 080— han estat protagonistes dins i fora de la passarel·la. La moda no només es puja a la passarel·la, sinó que també es pot veure a la frontrow (la primera línia de persones en les desfilades) i en els seus passadissos.

A més, l’èxit de la setmana de la moda catalana, impulsada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, no és només ser un aparador de la moda catalana, sinó convertir-se en un poderós motor pel sector tèxtil. Un punt de trobada per a creatius, compradors i premsa de tot el món. Les mirades aquests dies, per tant, estan posades, a part de les models amb la seva marcada forma caminar i posat seriós, en les relacions que es creen en els seus voltants, també en el Cafè Royale que ha instal·lat la 080 en la seva entrada per a afavorir el networking.

Milers de persones —en la seva anterior edició la 080 va superar els 17.000 visitants durant els seus quatre dies— que es reuneixen per a compartir una mateixa passió: la moda, i per a descobrir les novetats que preparen els dissenyadors per a la següent temporada. Transparències, colors vius i metal·litzats, brillants i grans volums han estat alguns dels elements comuns damunt de la passarel·la. Però en les desfilades també s’han deixat veure elements més propis de l’estil del dia a dia, com el crochet, que s’ha convertit en un símbol d’identitat de 404 Studio, i fins i tot el xandall, que prendrà la passarel·la durant el tercer dia de 080 amb la desfilada del barceloní Arnau Climent, creador d’AAA Studio.

Les transparències i els colors vius s’han deixat veure dins i fora de la passarel·la.

Una diversitat que s’ha convertit en una de les marques d’identitat de la setmana de la moda catalana. En aquest sentit, la 080 pretén ser un aparador de la diversitat del sector de la moda, combinant grans marques amb noms emergents, així com una gran diversitat d’expressions de gènere, talles —encara que aquest tema continua sent una assignatura pendent sobre la passarel·la— i orígens en les desfilades. “Les col·leccions de la 080 són diverses però totes comparteixen el fet que darrere d’elles hi ha un potent discurs i un fort ADN de marca”, expressa la project manager de la 080, Marta Coca.

Uns discursos que van més enllà de l’estètica —encara que sense renunciar a ella perquè aquesta és l’essència de la moda—, i que incideixen en preocupacions socials, com la sensació d’esgotament de la generació Z que presentarà AAA Studio, o l’apoderament de la dona de la mà de Maison Moonsieur.

Marc Moon presentarà a la 080 La Rue des Garçonnes, un homenatge a la dona andrògina dels anys 20.

404 Studio, precisament, ha aprofitat aquest altaveu de la 080 per a reivindicar la seva història com a marca a través de les peces de la seva nova col·lecció Hack the system. Inspirada en la pel·lícula Hackers (1995), la marca de la valenciana Anaïs Vauxcelles, ha reivindicat que, gràcies a plataformes que fan costat a les marques emergents com la 080, es pot esquerdar el sistema i fer-se un buit en el món de la moda, dominat per grans grups i multinacionals.

Vauxcelles va desfilar per primera vegada en la 080 en l’edició d’abril de 2023 i des de llavors no ha deixat d’assistir a la passarel·la, a més de no perdre’s cites com la Mercedes Benz Fashion Week de Madrid —on va guanyar el Premi Fashion Talent en 2021—, així com la de Londres o Los Angeles, i vestint a celebrities de la talla de Dua Lipa. El contrast dels volums en les peces, en les quals ha predominat el ganxet, i els colors vius de 404 Studio han captat totes les mirades, combinades amb patrons de quadres.

Las peces de ganxet, símbo d’identitat de 404 Studio, han tornat a captar totes les mirades.

La frase kiss me es podia llegir en la part posterior d’alguna d’aquestes peces de 404 Studio, una forma d’expressió de l’orgull que sent la dissenyadora després d’haver-se consolidat en un sector amb molta competència i on les grans marques reuneixen la majoria de compres. Un dels objectius de la 080, precisament, passa per ajudar aquestes marques a consolidar-se en el sector i a ser reconegudes internacionalment.

Traspassar fronteres

“La missió de la 080 és posar les marques del nostre país en el radar internacional”, ha destacat Marta Coca. Per aquest motiu, la plataforma aposta no només per portar a marques amb presència en tot el món, com Custo Barcelona, sinó per permetre que marques emergents puguin desfilar al costat d’aquests noms consolidats. Una aposta per la nova creació que s’ha demostrat en la 35a edició de la 080 més que mai, l’edició que compta amb més marques debutants, amb un total de nou noves marques del total de les 24 desfilades que tenen lloc en Sant Pau fins al divendres 4 d’abril.

Com recordava Marta Coca, l’objectiu no és competir amb les grans passarel·les internacionals, com Milà, Nova York, Londres o París, sinó anar guanyant rellevància al costat d’altres passarel·les com Seül o Copenhague. Un objectiu que certament està aconseguint perquè, durant la setmana de la moda catalana, cada vegada s’escolta més idiomes pels passadissos, amb l’anglès com a nou protagonista.

Lola Casademunt by Maite ha apostat pels colors vius, a més d’arriscats complements, en la seva desfilada.

L‘anterior edició va tancar com la més internacional fins a la data amb més de 500 periodistes i creadors de contingut de tot el món —des dels Estats Units fins a l’Aràbia Saudita—, i l’actual edició suma punts per a mantenir aquest títol, ja que de moment ha atret a 400 creadors locals i 80 influencers internacionals.

Tanmateix, i malgrat l’esforç de la passarel·la per situar al mateix nivell totes les marques, els grans noms continuen atraient al major nombre d’assistents. En la desfilada de Custo no hi havia ni un espai disponible, amb persones seguint dempeus la desfilada, amb la mirada ben atenta per a no perdre’s ni un segon de la nova col·lecció Light years que presenta el dissenyador barceloní. Sense oblidar-se de les icòniques samarretes estampades —que formen part de la identitat de Custo, i que en aquesta ocasió s’han inspirat en diferents animals salvatges— la marca ha tornat a apostar pels colors vius i els teixits metal·litzats.

Los colores metalizados y las lentejuelas han protagonizado el desfile de Custo Barcelona, quien no ha renunciado a sus icónicas camisetas estampadas.

“Podria portar una cosa així” o “m’encantaria tenir aquesta peça en el meu armari” són algunes de les frases que s’han pogut escoltar durant la desfilada de Custo Barcelona. Una desfilada en el qual les peces, com les americanes, shorts i fluides camises, han tornat a captivar al públic local i internacional. Encara que aquestes mirades s’han desviat al final de la passarel·la cap a dues activistes espontànies —perquè la passarel·la no és aliena a les qüestions socials— que han manifestat en una pancarta “la Fundació Sant Pau no permet avortar, no en sigueu còmplices”.

Amb 24 aquestes desfilades, el sector de la moda catalana —format per 13.500 empreses i amb una facturació anual de més de 14.500 milions d’euros—, per tant, aprofita aquests quatre dies en què les mirades de milers de persones estan al recinte modernista de Sant Pau per a treure pit de la seva capacitat per innovar i crear peces diferents però que, a més, també aconsegueixen traspassar fronteres.