Tota l’expectativa que ara generen els informes de l’Agència Europea del Medicament (EMA) sobre les vacunes podria originar-se a Barcelona si la ciutat no hagués perdut la competició per acollir la seva seu a finals de 2017. Amsterdam va acabar sent l’escollida per traslladar l’EMA des de Londres després del Brexit. L’Ajuntament i la Generalitat volen intentar curar aquella ferida fent que la capital catalana aculli una altra agència europea, aquest cop de nova creació.
La futura Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant d’Emergències Sanitàries (HERA) ha de servir per enfortir la coordinació de la Unió Europea (UE) davant de grans emergències sanitàries transfronteres, una clara resposta a les complicacions provocades per la crisi del coronavirus. Per a la Comissió Europea, la pandèmia ha evidenciat les vulnerabilitats en la preparació i la resposta a aquest tipus de situacions, per això, aposta per una solució estructural que permeti estar preparats i actuar coordinadament.
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han acordat donar impuls a la candidatura de Barcelona i engegar el procés per presentar-la a la Comissió Europea. Per fer-ho, es crearà un grup de treball per elaborar la proposta i recollir adhesions d’altres administracions, entitats de recerca de l’àmbit de la biomedicina i agents socials.
En el marc dels treballs previs, Vergés i el conseller d’Exteriors, Bernat Solé, s’han adreçat al Ministeri de Sanitat i d’Exteriors per comunicar la intenció que la ciutat aculli aquesta nova agència. En els propers dies, està previst seguir mantenint contactes amb el Govern central.
Un ecosistema de la salut amb més de 1.200 empreses i 90 entitats de recerca
L’Ajuntament i el Govern posen en valor per aconseguir la nova seu que Catalunya disposa d’un ecosistema de les ciències de la vida i la salut dels més dinàmics al conjunt d’Espanya i la resta d’Europa. Integrat per més de 1.200 empreses i 90 entitats de recerca i innovació, representa el 7,3% del PIB i el 6,6% de l’ocupació a la comunitat, amb un pes especialment destacat a Barcelona i el seu entorn metropolità.
Si la candidatura barcelonina tira endavant, aquest serà el segon cop en poc temps que Barcelona intenta atreure una institució comunitària de l’àmbit sanitari, després de l’EMA. Recentment, tampoc va aconseguir fer-se amb la seu del Centre Europeu de Meteorologia.
Ara bé, en cas que l’HERA s’ubiqui a la ciutat, no serà la primera agència europea a la capital catalana, que ja disposa de Fusion for Energy (F4E). Es tracta d’un organisme que gestiona la contribució de la UE al projecte ITER, dissenyat per demostrar la viabilitat científica i tecnològica de l’energia de la fusió nuclear. Aquest fet pot perjudicar les opcions de la ciutat per acollir l’HERA, ja que des d’Europa es treballa per garantir l’equilibri territorial en el repartiment de seus d’institucions.
Per què Europa vol l’HERA
Després de comprovar les tensions que van afrontar els estats membre per trobar equips de protecció individual (EPI), respiradors i medicaments utilitzats a les unitats de cures intensives (UCI) al principi de la pandèmia o la feblesa del sistema de recerca per desenvolupar vacunes, la Comissió vol evitar que es torni a produir una situació semblant, imitant l’estructura de l’Autoritat de Recerca i Desenvolupament Biomèdic Avançat (BARDA) que hi ha als Estats Units. Segons la institució comunitària, la BARDA ha demostrat que invertir en preparació sanitària pot resultar essencial per permetre i accelerar noves mesures, i habilitar més capacitat de fabricació quan sigui necessari.
“La pandèmia ens ha ensenyat tres coses. Hem d’actuar abans. Hem d’invertir a gran escala. Ens hem d’associar”, va exposar la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, sobre la creació de l’HERA. La institució va decidir impulsar aquesta nova agència el novembre de l’any passat i es preveu que pugui entrar en funcionament el 2023. Actualment, es troba en procés de consulta pública, que s’allargarà fins a principis de maig. S’espera que es coordini amb altres agències europees com el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i l’EMA.