Barcelona Global creu que la capital catalana es pot posicionar com un 'hub' de referència d'educació superior
Barcelona Global veu en la llei d’universitats que s’ha aprovat aquest dijous al Congrés una oportunitat per reforçar la capacitat de la capital catalana per atreure estudiants estrangers. La nova Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) potència la internacionalització de les universitats, obligant-les a definir estratègies amb aquesta fi, un dels aspectes que el lobby presidit per Maite Barrera més li ha reclamat al ministre Joan Subirats. “Tenim un sistema universitari que per falta de plans d’internacionalització no està tan ben posicionat en els rànquings de referència”, exposa la seva directora general, Mercè Conesa.
Amb les esmenes presentades per Barcelona Global a la LOSU, com també va fer amb la llei de startups, Conesa assenyala que la capital catalana es pot convertir en un destí preferent per als estudiants de grau i de postgrau, com ja ho són altres ciutats com Londres, Boston, San Francisco i, més recentment, Singapur, Shanghai, Copenhaguen i Amsterdam. Es tracta d’un mercat en expansió, amb 5,1 milions d’estudiants que van canviar de país per obtenir el seu títol universitari l’any 2016, un 76% més respecte a la dècada anterior i amb la previsió d’arribar als 10,2 milions l’any 2030. No preocupen tant els màsters, amb una capacitat constatada d’atreure a públic internacional des de Barcelona i menys traves per facilitar l’arribada dels seus estudiants.
“Volem que Barcelona sigui un hub d’educació superior: té el prestigi i una oferta d’universitats excel·lent. L’educació es troba a la base del posicionament que pot tenir en el futur: la competència entre ciutats ara és la competència pel talent”, assenyala Conesa. En les seves demandes per millorar l’accés als graus, Barcelona Global s’ha acompanyat pel president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Andreu Mas-Colell; la directora de la Barcelona School of Economics (BSE), Teresa Garcia-Milà; el president executiu de Roca Junyent, Joan Roca; l’advocat de Roca Junyent Joaquim Via, i el soci de Crea Inversió, Marcel Prunera, tots ells coordinats per la directora de projectes de Barcelona Global, Cristina Valiñani.
A més de l’obligatorietat de tenir plans d’internacionalització, Barcelona Global celebra altres punts incorporats en la nova llei, com l’aposta per les aliances amb universitats d’altres països internacionals, cosa que permetrà crear nous graus de tres anys. A diferència de les carreres de quatre anys que existeixen a Espanya, el lobby barceloní assenyala que a la resta d’Europa la majoria són de tres anys, fet que genera un desavantatge competitiu respecte a altres països en el moment d’atreure estudiants estrangers.
Una altra proposta de l’associació introduïda a la LOSU ha estat ajustar la durada del visat amb la durada de la formació. Fins ara, els estudiants internacionals havien d’anar renovant els seus visats diverses vegades durant la seva estada a Espanya. Una trava que també s’ha agilitzat recentment, en aquest cas amb l’aprovació de la llei de startups, ha estat la possibilitat d’estendre el visat per buscar pràctiques o emprendre per un període mínim de dos anys, com ja es fa a altres països de la Unió Europea. La llei de startups també ha simplificat el procés d’obtenció del visat.
“Si tenim un bon posicionament en el món de l’educació superior, estem creant talent que ja ha triat Barcelona en el moment de decidir on estudiar i després pot decidir si es queda a treballar o muntar una empresa”, indica Conesa. I, en el cas que tornin als seus països d’origen, la directora general de Barcelona Global defensa que, a mesura que les seves carreres avancin, arribarà el moment en el qual estaran prenent decisions i podran pensar en Barcelona per situar filials.
“Si tenim un bon posicionament en el món de l’educació superior, estem creant talent que ja ha triat Barcelona en el moment de decidir on estudiar i després pot decidir si es queda a treballar o muntar una empresa”
No obstant això, encara hi ha algunes barreres a superar perquè els graus que ofereixen les universitats de la capital catalana captin més estudiants, adverteix la directora de projectes de Barcelona Global, Cristina Valiñani. En aquest sentit, l’associació està treballant per introduir millores en les àrees de competència que li pertoquen a la Generalitat. Concretament, l’associació demana que es reconegui el títol de Batxillerat als estudiants provinents de països de la UE, amb conveni universitari i International Baccalaureate sobre 14 punts en comptes de sobre 10. Avui dia, s’han de presentar a dos exàmens per completar la seva nota.
El lobby també reclama per als estudiants que provenen de països sense conveni universitari evitar que hagin d’esperar un any perquè els seus expedients siguin homologats. Per això, demana recuperar la preavaluació que feien abans les universitats catalanes, la qual cosa els permetia incorporar-se als estudis a l’espera que els seus currículums fossin homologats. L’últim serrell pendent per a Barcelona Global és reservar places per als estudiants extracomunitaris, en aquells graus amb excés d’oferta, amb l’objectiu de facilitar-los la decisió de mudar-se i donar-los temps per fer els tràmits.
El consell d'administració ha decidit per unanimitat tornar a fixar-la a Sant Vicenç dels Horts
La ‘startup’ desenvolupa un sistema que permet administrar fàrmacs directament a les cèl·lules canceroses a…
Els dos establiments interactuen des de l'Eixample i des del Born amb públics i ambients…
Les instal·lacions han suposat una inversió de més de 60 milions i reuniran 600 investigadors.…
La mostra permanent exhibeix més de dos-cents objectes de l’època romana en un recorregut amb…
El Macba repassa la figura de la pintora i escultora, però sobretot activista, en la…