Diu molt de la importància de la Copa Amèrica de Vela que l’últim debat sobre aquesta competició s’hagi celebrat aquest dijous en l’àmbit de la promoció del talent (BNEW Talent) i dins del marc de la Barcelona New Economy Week (BNEW), que es dur a terme aquesta setmana al centre DFactory Barcelona, impulsada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona.
Això explica molt bé quina repercussió tindrà aquest esdeveniment esportiu en el conjunt de Barcelona quan la ciutat en sigui el seu escenari, el 2024. Però l’esforç que totes les administracions i institucions públiques, juntament amb l’entitat que ha perseguit aquesta fita per a la capital catalana, Barcelona Global, no només se centra en “aconseguir que la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela sigui la millor de la seva història”, sinó que l’ha de convertir en “una palanca transformadora molt important, en termes de sostenibilitat i de foment de l’esport de base”. I, encara més, “hem de desenvolupar tot un procés de construcció de l’esdeveniment per a les futures edicions”, que els avenços que s’incorporin i en els que ja s’està treballant siguin de “tal contingut i importància que ja sempre més estiguin arrelats a aquesta competició”.
Així s’expressava aquest dijous Ignasi Armengol, director de la FBCN —anteriorment Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB)—, l’entitat en qui els organitzadors del campionat de 2024, Emirates Team New Zealand, l’equip guanyador de l’última regata, han dipositat la seva confiança perquè tot vagi amb el vent a favor.
En el debat que s’ha desenvolupat en la BNEW Talent, també han participat Damià Calvet, president del Port de Barcelona; Daniel Puig, vicepresident de Barcelona Global; i Maria Eugènia Gay, delegada del Govern central a Catalunya; i ha exercit de moderador Pere Navarro, un gran defensor de la col·laboració públic-privada com ho ha demostrat amb la seva estratègia com a delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca.
En la gairebé hora de posada en comú de les seves reflexions entorn de l’oportunitat que suposa per a la ciutat la Copa Amèrica de Vela, tots els ponents han coincidit en el fet que no hagués estat possible aconseguir-la sense l’entusiasme i el consens de totes les parts implicades.
En la mateixa línia que Ignasi Armengol, la resta de convidats han destacat que en el rerefons d’aquesta prova esportiva cal trobar-hi altres factors que cal potenciar: la innovació, en termes de navegació, però també de noves energies i infraestructures portuàries; la sostenibilitat; i les sinergies en la indústria nàutica i en el camí cap a l’economia blava, segons va manifestar el president del Port de Barcelona, Damià Calvet.
Ha citat com a exemple que les embarcacions auxiliars dels equips que participaran en les regates es mouran amb hidrogen verd, per primera vegada en la trajectòria d’aquesta competició. A més de les millores que el port també realitzarà: “el recinte portuari està a punt per acollir i fer el 2024 la millor Copa Amèrica de la història”. De fet, recentment, el port ha posat en servei un nou sistema de radars per a la vigilància i el control del tràfic marítim amb l’objectiu d’incrementar la seguretat de les operacions a través del seguiment, instantani i precís, dels moviments dels vaixells a l’exterior i a l’interior de l’enclavament.
“La Copa Amèrica de Vela revertirà en la indústria i l’economia de Barcelona i del país”, va afegir al destacar que hi ha un ecosistema vinculat a la nàutica que va des de la indústria, a les drassanes de manteniment i a un ampli ventall d’empreses relacionades amb el Clúster Nàutic.
El responsable de l’activitat portuària també va fer esment del vessant més social i de promoció de Barcelona, “perquè aquest campionat nàutic és el tercer del món amb més audiència per darrere dels jocs olímpics d’estiu i del mundial de futbol, per la qual cosa consolidarà la imatge de la ciutat internacionalment”.
A aquests beneficis també s’hi ha referit la delegada del Govern central a Catalunya, Maria Eugènia Gay, per a qui Barcelona i els seus ciutadans han demostrat “quin tipus de lideratge poden exercir en moments claus de la història i, per tant, la Copa Amèrica serà una nova oportunitat i una palanca de creixement de la qual els barcelonins en poder treure profit i es poden sentir part important del projecte”.