La multinacional alemanya Basf invertirà uns 22 milions d’euros a les instal·lacions del complex petroquímic de Tarragona aquest 2022, una part dels quals aniran destinats a la implementació total i desenvolupament de la tecnologia 5G.
El centre de producció de Tarragona ha esdevingut, després d’un acord amb Cellnex, en el primer complex químic d’Espanya a disposar d’una xarxa privada mòbil de cinquena generació per implementar la transformació digital a la indústria. El grup químic ha iniciat el desenvolupament de diferents aplicatius, en base a l’accés i la gestió de les dades que li proporciona la xarxa 5G, per implementar-los en diferents usos. Un d’ells és la sensòrica, segons ha explicat el Carles Navarro, director general de Basf Espanyola i màxim responsable de les activitats del grup a Espanya i Portugal.
La sensòrica, ha dit, permet fer planificacions personalitzades i prendre decisions en temps real per als fluxos de mercaderies que es mouen internament per la fàbrica tarragonina, i la idea és aprofundir en altres aplicacions “que ara mateix estan en fase de proves”, que podem aportar “importants possibilitats de millora en els processos” per millorar la competitivitat de la planta.
Tarragona rebrà el 50% de les inversions totals de 44 milions d’euros previstos per aquest any per al conjunt d’activitats de la multinacional a Espanya i es destinaran bàsicament a millorar la digitalització, reforçar els sistemes de seguretat i incorporar avenços tecnològics.
El director general Carles Navarro ha presentat els resultats anuals de la companyia el 2021, “un any exitós i sòlid” que s’ha caracteritzat per un increment del 25% en les vendes, superant els nivells de 2019 i el rècord històric de 2017. En concret, el grup ha registrat uns ingressos de 1.350 milions d’euros, l’any passat.
No obstant això, Navarro ha posat de manifest que, si bé es va produir una recuperació “brusca” de la demanda amb un increment del 12% en les comandes, s’ha registrat també un alça del 14% en els preus de la logística, les primeres matèries i el cost de l’energia. Així, “Basf ha augmentat les vendes en un context d’encariment de la producció i de l’aprovisionament”.
Per aquest any, la companyia no vol fer previsions donat el context geopolític generat per la guerra entre Rússia i Ucraïna, ja que ara per ara “les conseqüència són imprevisibles”, ha exposat Navarro. “Els nostres esforços aniran dirigits a gestionar la dificultosa situació de l’exercici”, ha esmentat. En la seva intervenció per a la presentació del balanç econòmic de l’últim any, Navarro s’ha referint a la guerra a Ucraïna, recordant que Basf condemna la guerra, prioritza la seguretat de les persones al país i anuncia que no obrirà noves vies de negoci a Rússia mentre el conflicte sigui vigent.