La impressió 3D es troba en ple procés d’eclosió internacional. Aquesta tecnologia és la pedra angular de la nova revolució industrial i són cada vegada més les empreses que la incorporen en el seu procés productiu o de disseny. La companyia catalana BCN3D, una spin-off del CIM UPC, ha aconseguit fer-se un lloc en aquest emergent negoci i ha tancat 2020 amb un creixement rècord que l’ha portat a duplicar la plantilla.
Concretament, l’empresa fabricant d’impressores 3D ha contractat en l’últim any a 70 professionals més, fins a arribar als 150 empleats. Per fer front a la seva expansió i disposar de més espai productiu, l’empresa acaba d’inaugurar una nova seu a Gavà. Al llarg de l’últim any, BCN3D ha tret al mercat una nova generació de maquinària per a la fabricació additiva i estès la seva xarxa internacional de distribuïdors, cosa que li permet exportar i les seves impressores a seixanta països. Entre els seus principals clients es troben Seat, BMW, Camper i l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, que utilitzen les seves impressores 3D per prototipar, validar funcionalment i fabricar eines, plantilles i accessoris.
Per finançar aquest creixement, la firma va tancar el 2020 una ampliació de capital de 2,8 milions d’euros. Aquesta inversió la va liderar el grup industrial basc Mondragón i el CDTI (Agència Nacional d’Innovació), juntament amb Accurafy4, JME Venture Capital i Danobatgroup. Des del seu naixement el 2019, BCN3D ha aixecat uns recursos de 5,5 milions i és un exemple de transferència tecnològica i d’empresa sorgida en el si d’un grup de recerca d’una universitat, en aquest cas el CIM UPC, un centre tecnològic que vol ser referència mundial en l’àmbit de la fabricació additiva.
“L’any 2020 va ser un any emocionant per BCN3D, ja que continuem capitalitzant les nostres oportunitats de mercat i executant amb èxit els nostres agressius objectius de creixement. Espero que el creixement del nostre negoci continuï accelerant el 2021”, assegura el conseller delegat de BCN3D, Xavier Martínez Faneca.