Possiblement poques empreses dedicades al sector del disseny poden tenir una història tan rica i significativa com l’actual BD Barcelona Design. Una història atípica, tal com la descriu la mateixa empresa.
L’editora de mobiliari es va fundar el 1972, en aquell temps sota el nom de Fundació de Bocaccio Design , i un any més tard va canviar a BD Edicions de Disseny. Creada pels reconeguts Pep Bonet, Cristian Cirici, Lluís Clotet, Mireia Riera i Òscar Tusquets, tots ells segueixen sent actualment els seus propietaris i van ser també els que van apadrinar l’Studio Per d’arquitectura.
El culte per la forma i la bellesa ha impregnat des dels seus inicis la seva filosofia de disseny—més que la funció mateixa dels objectes. Amb això, BD Barcelona Design ha sabut desenvolupar una línia en la qual el disseny i l’art es troben de manera única i eloqüent. Una visió atípica del disseny; somiada, evocativa i poc usual a la indústria. Editora de mobiliari i d’objectes dissenyats per prestigiosos dissenyadors, l’empresa ha trobat en el seu entusiasme i el seu saber fer, un reeixit desenvolupament que ha permès situar-la en un lloc destacat dins el panorama del disseny internacional.
Per comprendre la història i transcendència de BD, encunyem algunes fites que porta a escena el seu actual director, Jordi Arnau: «Els anys 1989 i 1990, BD va aconseguir el Premi Nacional de Disseny i el Premi a la Millor Empresa Europea de Disseny. Uns anys més tard, l’empresa es va llançar a l’edició de mobles dissenyats per Salvador Dalí». Tot una fita si, aconseguida gràcies a un equip d’experts que, dirigits per Oscar Tusquets, van fer realitat els mobles que Dalí havia dibuixat per Jean-Michel Frank. Entre d’altres, la cadira i la taula baixa Leda, extrets del famós quadre «Femme à la tête rose» (1935). El reconegut escultor Joaquim Camps es va encarregar de materialitzar-los i BD Barcelona Design es va fer càrrec de la seva producció i comercialització en exclusiva a nivell mundial.
«Actualment l’empresa la dirigeix Jordi Arnau i la direcció artística està a càrrec de Ramon Úbeda»
En termes generals, Jordi Arnau explica que «el que busquem en una peça per poder editar-la és que tingui caràcter i que transmeti alguna cosa. Això es pot aconseguir per la forma, pels materials amb què es fabrica, pels seus acabats… encara que normalment és una barreja dels tres ingredients». I continua explicant que «les peces que s’engloben dins de la línia d’art ens permeten tenir encara més llibertat formal, ja que les sèries són molt petites i van a públics que busquen productes molt sofisticats i únics». Per a la línia d’art, es tracta de sèries limitades de 8 o 20 unitats, mentre que la línia de disseny les tirades són més llargues, depenent del producte.
La taula Sevilla, disseny de Pep Bonet el 1976; la prestatgeria Hypóstila, projectada el 1979 per Lluís Clotet i Òscar Tusquets. I dels mateixos autors, les Bústies 3, 4 i 5, clàssics del disseny espanyol; o el banc Catalano (1974). I la llista podria seguir amb la famosa llum Oblidada dissenyada per Pepe Cortés el 1976, però apartada en un calaix fins que BD la va recuperar i encertadament la va començar a produir el 1984. Una mica més aquí, la col·lecció Showtime llançada el 2006 per Jaime Hayón o la Table B de Konstantin Grcic el 2009. Totes elles peces que porten el segell de prestigiosos autors i dissenys Top per a clients que busquen objectes únics, icònics, atrevits i singulars.
BD és una empresa pionera que ha aportat un talent innegable en el sector i que segueix construint la història del disseny de manera summament creativa. En aquest sentit, Arnau expressa: «Hem aportat al disseny, llibertat per editar objectes que emocionen, amb un criteri artístic fora de modes i tendències, i que ha estat admirat i reconegut per dissenyadors, arquitectes i clients de tot el món».
Després d’haver canviat de nom el 2007, consolidant-se com BD Barcelona Design i amb l’obertura del seu showroom al barri del Poblenou de Barcelona el 2011, la signatura mira cap al futur experimentant els pròxims reptes i desafiaments. Els nous dissenys s’enriqueixen amb la perspicàcia, el coneixement i la màgia de dissenyadors com Stephen Burks, Färg & Blanche o el mexicà Joel Escalona, tots ells amb unes propostes que han donat molt de què parlar a les últimes edicions del Salone del Mobile de Milà.
Per al que està per venir, Arnau afirma: «Consolidar la marca BD Art Editions dins de les principals galeries d’art del món i aconseguir una major implantació i desenvolupament dels quatre mercats d’exportació prioritaris». Unes últimes dades expliquen l’avenir i futur de l’empresa: actualment BD Barcelona Design exporta el 75% de la seva producció a més de 50 països, entre els quals es troben principalment Estats Units, la Xina, Corea del Sud, Itàlia i Alemanya. Si estàs per Barcelona, sempre pots fer un volt per la seva showroom, un lloc en el qual respirar disseny i història i abonar de tota la saviesa d’una firma sorprenentment atípica.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…